Celtra Duo bezmetalna keramika- Dentus perfectus

CAD CAM keramičke krunice IPS e.max CAD i Celtra duo Dentsply

Na svjetskom tržištu su prisutna dva prizvođača potpunih bezmetalnih keramičkih materijala koje se izrađuju putem ove tehnolgije. Riječ je o IPS e.max CAD bezmetalnoj keramici tvrtke Ivoclar Vivadent smještene u Lihenštajnu i Celtra duo bezmetalne keramike tvrtke Dentsply Sirona smještene u SAD-u. Kako i stomatologija ulazi polako u digitalno doba, tako se zamjenjuju klasične metode i tehnike rada novim, bržim, pouzdanijim i preciznijim metodama.

CAD CAM tehnologija u Dentus Perfectus klinici

Uz pomoć CAD CAM tehnologije SIRONA CEREC koju mi koristimo u ordinacijama Dentus perfectus u mogućnosti smo pacijentima izraditi gotov rad (keramička navlaka, keramička ljuskica, keramički inlay,onlay i keramički most) u svega 1 posjeti. Time nema više potrebe za više posjetnom stomatologijom i čekanjem po nekoliko dana da bi se napravio gotov rad.

 Više o samom CAD CAM tehnologiji možete pročitati ovdje

U ovoj temi više pažnje ćemo posvetiti materijalima za izradu keramičkih radova putem CAD CAM tehnolgije.

Dentus perfectus - Celtra Duo krunice

IPS e.max CAD – sustav

IPS e.max CAD, ovaj jedinstveni sustav kombinira visoku estetiku s iznimnom jednostavnošću primjene.  Za razliku od drugih materijala namijenjenih CAD/CAM tehnici izrade, IPS e.max CAD pokriva širok spektar indikacija. Različiti stupnjevi translucencije, raspoloživost u brojnim bojama i različite veličine blokova korisniku omogućuju fleksibilnost. Provjereni i dokazani sustavi za cementiranje nadopunjuju ovaj sustav.

IPS e.max CAD – Najvažnija obilježja

  • Vodeći CAD/CAM materijal – značajno veća čvrstoća u usporedbi sa sličnim staklokeramikama i hibridnim sustavima
  • Sveobuhvatan spektar indikacija
  • Znanstveno i klinički dokazan
  • Široka dostupnost zahvaljujući umreženosti CAD/CAM partnera (izrada u kući i od strane ovlaštenih centara za glodanje)
  • Provjereni i dokazani sustavi za cementiranje koji su usklađeni s litij-disilikatnom keramikom (LS2)

Može se koristiti za izradu zubnih ljuskicazubnih navlaka, i zubnih mostova do 3 člana. Također koristi se i u implantologiji za izradu abutmenta (nadogradnji).

Dentus perfectus - emax krunice

Celtra Duo

Indicirana je za izradu solo zubnih krunica, inlaya, onlaya i zubnih ljuskica.U Americi je proizvedena prva u svijetu cirkonom ojačana litij disilikatna keramika. Ova vrsta materijala je svojevrsni mix keramike i cirkona.  Celtra duo keramika je dizajnirana za preciznost, brzu i jednoposjetnu stomatologiju. Budući da je celtra duo nano keramički materijal  i ima modul elastičnosti sličan dentinu zuba (dublji sloj zuba koji se nalazi ispod cakline), koji je mnogo niži nego kod staklo keramike ili kod metalo-keramike. To svojstvo omogućava Celtri duo bolju apsorpciju i raspodjelu sila prilikom žvakanja te je time manja podložna chippingu i pucanju keramike.

Piše: Vedran Šebečić dr. med. dent.

KONTAKTIRAJTE NAS