zubni most

Zubni most

Zubni most – što je to?

Zubni most je protetska konstrukcija koja povezuje nosače i nadoknađuje zube koji nedostaju. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Između nosača može nedostajati jedan ili više zubi. Cilj izrade zubnog mosta je da se ponovno uspostavi estetika i funkcija izgubljenih zubi. Pacijente često buni što je to zubna krunica, a što zubni most? Najlakše rečeno je da je zubni most skup zubnih krunica, zubni most se sastoji od minimalno tri zubne krunice koje su međusobno povezane.

Prednosti zubnog mosta

Zubni most je moguće izraditi na prirodnim vlastitim zubima i na zubnim implantatima ako nam nedostaju naši zubi nosači. Nekada je planiranje zubnog mosta bilo ograničeno brojem i rasporedom preostalih zubi. Često puta zbog nedostatnog broja zuba nije bilo moguće izraditi adekvatni zubni most. Ali pojavom zubnih implantata moguće je riješiti nepovoljan broj nosača mosta i na taj način osigurati uvjete za izradu fiksne konstrukcije. Zubni most može se izraditi na dva ili više zuba i na dva ili više implantata. Osim fiksiranja cementiranjem na prirodnim zubima, kod mosta na implantatima moguća je fiksacija i vijcima koji mi u našoj stomatološkoj ordinaciji preferiramo. Prednosti fiksacije vijcima su nemogućnost nastanka upale gingive (zubnog mesa) zbog upotrebe cementa i mogućnost skidanja mosta sa implantata bez ikakvih oštećenja. Najpoznatija koncepcija izrade zubnog mosta na implantatima fiksiranog vijcima je All-on-4.

Isto tako, nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi u kombinaciji sa zubnim implantatima. Za planiranje rješenja u takvim situacijama postoje posebne smjernice u pogledu statike i konstrukcije mosta. Ugradnjom jednog ili dva zubna implantata moguće je izbjeći izradu zubne proteze uz očuvanje prirodnih zubi. Glavna prednost zubnog mosta ispred ostalih protetskih rješenja je u tome što je zubni most fiksna konstrukcija, pričvršćena na nosače. Time je osiguran povoljan prijenos žvačnih sila na čeljusnu kost, a pacijent u potpunosti ima osjećaj “svojih zubi”

dental bridge Dentus Perfectus
zubni most

Izrada zubnog mosta

Izrada zubnog mosta odvija se u nekoliko radnih faza. Broj i duljina radnih faza ovise o tehnologiji izrade, namjeni mosta (privremeni ili trajni) i materijalu za izradu. Klasični postupak izrade trajnog mosta uključuje uzimanje otiska čeljusti gumastim materijalom, probu konstrukcije i probu gotovog rada. Osim ove tri glavne radne faze često je potrebno napraviti dodatnu probu keramike na kojoj se definiraju oblik i dužina zuba, nijansiranje boje i ispitivanje zagriza.

Zubni most – trajnost?

Zubni mostovi obično traju od 5-15 godina. Sa dobrom oralnom higijenom i redovitim kontrolnim pregledima kod stomatologa, nije neuobičajeno da je trajnost zubnim mostova veća od 10 godina.Nakon toga perioda potrebno je zubni most zamjeniti za novi, ako postoje promjene nivoa mekih tkiva i kosti u ustima zbog starenja organizma.

Naruči se na pregled još danas!

Materijali za izradu zubnog mosta

Tehnološki gledano, zubni most se sastoji od konstrukcije mosta i estetskog materijala.
Konstrukcija osigurava mehaničku otpornost i prijenos žvačnih sila na nosače i čeljusnu kost. Kada je zubni most pričvršćen u ustima pacijenta, konstrukcija mosta nije vidljiva.
Kao estetski materijal za oblaganje konstrukcije zubnog mosta služi keramika. Keramika se nanosi u slojevima različitih boji i nijansi kako bi nastao ukupan dojam prirodnosti zuba. Keramika je biokompatibilan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije i zbog sličnosti sa zubnom caklinom pacijentu omogućuje najbolji osjećaj prirodnih zubi.
Konstrukcija trajnog zubnog mosta izrađuje se od metala ili od cirkona. Za izradu privremenog mosta se koristi komozit.

Cirkon keramika najbolji materijal za izradu zubnog mosta, izvrsno oponaša prirodnu boju zubi, propušta i reflektira svijetlo slično kao i prirodni zubi. Odikuje se visokom čvrstoćom i stabilnošću. Kod ovih mostova se keramika veže za cirkon-oksidnu podlogu. Ovi zubni mostovi se izrađuju u ordinaciji Dentus perfectus putem digitalne CAD CAM tehnologije koja nam omogućava završetak rada u što kraćem roku.

Metalkeramika karakterizira ih metalna osnova na koju se veže keramika koja maskira boju metala i oponaša izgled prirodnih zubi. Ovi zubni mostovi odlikuju se visoko čvrstoćom i stabilnošću, ali zbog metalne osnove nisu materijal izbora sa područje prednjih zubi. Oni jesu ekonomičnije riješenje u odnosu na cirkon-keramičke mostove, posebno su za svaku preporuku za protetske radove koji su smješteni u stražnjoj regiji.

Dentus perfectus - cirkon keramika

dental bridge Dentus Perfectus

Privremeni zubni most

Za izradu trajnog zubnog mosta moraju u potpunosti biti pripremljeni nosači i meka tkiva. Kada ti preduvjeti nisu ispunjeni, izrađuje se privremeni zubni most. Cilj privremenog mosta je da omogući prihvatljivu estatiku i pravilan izgovor, te djelomičnu funkciju žvakanja. Proces cijeljenja rane nakon vađenja zuba, liječenje upalnih stanja gingive (zubnog mesa), liječenje korijena zuba nosača, te zaštita brušenih zuba nosača za vrijeme izrade trajnog mosta najčešći su razlozi za izradu privremenog mosta.
Kratkotrajni privremeni mostovi (nošenje do nekoliko tjedana) izrađuju se u ordinaciji od Bis-akril kompozita. Dugotrajne preivremene mostove izrađujemo iz TelioCAD kompozitnih blokova pomoću  CAD CAM tehnologije u 24h. Vrijeme nošenja takvih mostova je od tri do dvanaest mjeseci. Fizikalna svojstva materijala dopuštaju žvakanje bez ograničenja. Osnovna boja se individualizira korištenjem GC Optiglaze Color boja, tako da su i estetski kriteriji takvog rada u potpunosti zadovoljeni.

Čišćenje zubnog mosta

Zbog specifičnog oblika higijena zubnog mosta razlikuje se od čišćenja prirodnih zubi. Kod prirodnih zubi moguće je čišćenje prostora između zubi korištenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica. Za razliku od prirodnih zubi, kod zubnog mosta nije moguće zadržavanje ostataka hrane između nosača i međučlanova jer su zubi međusobno povezani.
Druga bitna razlika u odnosu na prirodne zube je područje međučlanova. Međučlan mosta naslanja se na gingivu (zubno meso), a tehnički mora biti izveden tako da onemogućuje nakupljanje ostataka hrane.
Pored zubne četkice i paste, najučinkovitije sredstvo za održavanje higijene zubnog mosta je korištenje oralnog tuša.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R