bolesti desni -dentus perfectus

Bolesti desni

Da li vam je netko kada rekao da imate upalu desni ili da bolujete od parodontoze (parodontitis)? Znajte da niste jedini. Bolesti desni variraju od jednostave upale zubnog mesa (gingive) koji se zove gingivitis pa do ozbiljnih problema kao što su parodontitis koji rezultira sa nepovratnom destrukcijom mekih i tvrdih tkiva, gdje je krajnji rezultat gubitak zubi. O vama i vašoj oralnoj higijeni ovisi da li će se stanje poboljšati ili pogoršati i da li će bolesti desni biti spriječene.


Što uzrokuje bolesti desni zuba?

Naša usta su puna bakterija. Te bakterija zajedno sa slinom i ostacima hrane formiraju ljepljivi plak na zubima. Četkanjem i pranjem zubi, te upotrebom zubnog konca može se ukloniti plak, ali kod neredovite i netemeljite higijene dolazi do formiranja zubnog kamenca. Kamenac nastaje tako da plak koji je na zubima, nakon par dana mineralizira n i nakon toga više nemožemo ukloniti kamenac četkanjem zubi. Samo profesionalno čišćenje zubnog kamenca u ordinaciji može ukloniti tvrdokorne naslage.

Dentus perfectus - zubni konac

Bolesti desni zuba dijelimo na gingivitis i parodontitis.

Gingivitis

Što duže na zubima imamo plak i kamenac, to štetnije oni djeluju. Bakterije izazivaju upalu desni koju zovemo gingivitis. Kod gingivitisa, desni postaju crvene, otečene i najčešće znaju krvariti prilikom četkanja zubi. Gingivitis je početni stadij bolesti desni koji se može izlječiti i spriječiti svakodnevnim temeljitim pranjem i četkanjem zubi te upotrebom zubnog kanca i interdentalnih četkica. Svakako se preporučuju redovite posjete stomatologu te čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem svih zubi minimalno dva puta godišnje. Ovaj stadij bolesti desni ne uključuje nikakv gubitak koštane mase koja pomaže da zubi budu na mjestu.

Dentus perfectus - bolesti desni

Parodontitis

Kada bolesti desni koje su u fazi gingivitisa ne liječimo onda prelazimo u parodontitis. Kod parodontitisa desni zuba se odmiču od samog zuba i time formiraju prostor koji nazivamo parodontni džep i koji postaje upaljen. Naš imunološki sustav se bori protiv tih bakterija dok se plak i kamenac šire i formiraju u parodontom džepu. Toksini od bakterija i odgovor tjelesnog imunološkog sustav na infekciju dovode do toga da se počinje otapati kost i gube se pričvrsna vlakna oko zuba koj drže zub čvrsto na svom mjestu. Ako se tu ne reagira i ne ode kod stomatologa na profesionalno čišćenje zubnog kamenca i parodontnih džepova, rezultat će biti ireverzibilna destrukcija mekih i tvrdih tkiva koja će rezultirati povećanom pokretljivošću zuba i samim time će se zub morati vaditi.

PUŠENJE – pušenje je janznačajniji čimbenik za razvoj bolesti desni. Isto tako pušenje može smanjiti mogućnost uspijeha u liječenju bolesti desni

HORMONALNE PROMJENE – te promjene mogu izazvati kod desni jaču osjetljivost i samim time podložnije su za razvoj gingivitisa. To se najčešće viđa u pubertetu i u trudnoći.

LOŠA ORALNA HIGIJENA- omogućava lakše nakupljanje plaka i zubnog kamenca

DIJABETES- pacijenti sa dijabetesom su u visokorizičnoj skupini za razvoj bolesti desni

LIJEKOVI- postoji mnogo lijekova koji mogu izazvati smanjenu salivaciju, koja ima zaštitinu ulogu kod desni. Bez dovoljno sline, usta su ranjiva za razvoj infekcije. Isto tako neki ljekovi mogu izazvati oteknuće desni, što nam onda otežava da održavamo zube i desni čistim i zdravim.

GENETSKA PREDISPOZICIJA – neke osobe su sklonije razvoju upale desni nego druge

Tko dobije bolesti desni zuba?

Kod pacijenata se obično znakovi upale desni ne pojavljuju do navršenih 30-40 god. Muškarci su više podložniji za razvoj upale dsesni nego žene. Kod tinejdžera se najčešće javlja gingivitis zbog hormonalnih poremećaja. Najčešće se bolesti desni razviju kada se ne ide redovito kod stomatologa i kada se dopusti da plak i kamenac formiraju parodonti džep.

Kako znamo da imamo bolesne desni?

Simptomi upale desni su:

Loš zadah koji ne želi proći

Crvene i oteknute desni

Pojava krvarenja zubnog mesa prilikom četkanja zubi

Bolno žvakanje Pomični zubi

Osjetljivi zubi Povlačenje zubnog mesa i dojam dužih zubi

Bilo koji od navedenih simptoma, može biti znak za razvoj bolesti desni i trebao bi biti pregledan od strane stomatologa.

Kako liječimo gingivitis i parodontitis (bolesti desni zuba)?

Cilj terapije je kontrola infekcije i upale. Način terapije varira, ovisno dali se radi i gingivitisu ili parodontitisu. Svaka terapija zahtjeva da pacijent održava dobru oralnu higijenu kod kuće. Stomatolog isto tako može zahtjevati da se promjene neke navike, kao što je pušenje, kako bi poboljšali izglede za uspjeh. Početna faza bolesti desni, gingivitis, može se spriječiti i izlječiti sa provođenjem dobre oralne higijene i redovitim posjetama stomatologu. U ordinacijama Dentus perfectus, preporučamo redovne kontrolne stomatološke preglede 2-3 puta godišnje. Koristimo osim klasičnih metoda liječenja bolesti desni i parodontološki laser koji nam daje još bolje rezultate terapije.

Rana faza terapije

U ordinacijama Dentus perfectus svaka terapija započinje čišćenjem zubnog kamenca sa površina zubi, ultrazvučnim čišćenje svih površina, nakon toga pjeskarenjm uklanjamo tamne pigmentacije i mjesta na kojima se bakterija skupljaju. Nakon toga se završnim poliranjem zaglađuju sve površine, kako se bakterija nebi imale gdje nakupljati i kako bi pacijent kasnije lakše provodio oralnu higijenu kod kuće. Obavezno se savjetuje pacijenta o oralnoj higijeni ako se vidi da se ona provodi netemeljito.

Kod uznapredovalih slučaja parodontitisa potrebno je temeljito isčistiti sve parodontne džepove i dezinficirati ih kako bi uklonili što više bakterija iz njih te time smanjili upalu i zaustavili proces destrukcije kosti. Taj zahvat se sastoji od temeljite parodontološke obrade (root planing and scaling) Isto tako kod uznapredovalog parodontitisa od velike važnosti je laser terapija (laserska parodontologiaj) gdje uz pomoć lasera dezinficiramo parodontne džepove i potičemo biostimulaciju gingive kako nebi bila upaljena.

Kasnija faza terapije – kirurško liječenje

Kirurško liječenje je potrebno u situacijama gdje još vidimo upaljene parodontne džepove nakon prvih nekoliko faza terapije. Parodonti džepovi su duboki i dalje perzistiraju te se nisu povukli nakon početne terapije. Stomatolog će morati kirurškom terapijom otvoriti parodontni džep, očistiti ga od nakupina plaka i kamenca. Kod kiruškog liječenja najčešće nastojimo zaustaviti parodontitis i nadoknaditi izgubljenu kost te spasiti zub kako se nebi kompletno rasklimao i na kraju morao biti izvađen.

Redovitim posjetama stomatologu, bolesti desni mogu biti spriječene u ranoj fazi, prije nego li dođe do ozbiljnijih problema. Preduhitrite bolesti desni i naručite se na kontrolni pregled i pošaljite upit još danas.

Piše: Vedran Šebečić dr. med. dent.

KONTAKTIRAJTE NAS