Dentus perfectus - zubni konac

Zubni kamenac – čišćenje i pjeskarenje zubi

Mali, ali značajan korak u očuvanju zdravlja i ljepote Vaših zubi!

Primijetili ste promjene na zubima u obliku tamnijih i/ili žutih mrlja koje ne možete skinuti čak ni intenzivnijih i grubljima četkanjem? Vjerojatno Vam se nakupio zubni kamenac, ali ne morate biti zabrinuti. Postoji vrlo učinkovito rješenje i savjeti kako u budućnosti usporiti njegov nastanak.

Prije svega želimo da znate da je zubni kamenac prirodna pojava koju ne možete izbjeći. On je produkt zubnog plaka koji nastaje kao rezultat miješanja proteina i nusproizvoda hrane. Stoga Vas zubni kamenac ne treba zabrinjavati jer se s njime susrećemo svi.

Zubni kamenac – uklanjanje

Svakako bi trebali redovito održavati higijenu te posjećivati zubara koji će kontrolnim pregledom utvrditi treba li i kada ukloniti zubni kamenac. Na taj način, iako zubni kamenac ne možete izbjeći, možete ga uvelike držati pod kontrolom pa čak usporiti i/ili smanjiti njegov nastanak. Međutim, ako zanemarujete postojanje zubnog kamenca on s vremenom može dovesti do upale zubnog mesa. Ono postaje natečeno, crveno i bolno na dodir, a s vremenom može dovesti i do nastajanja parodontoze čija je posljedica gubitak zuba. Ipak, najčešći rezultat zanemarivanja zubnog kamenca jest nastajanje karijesa. Upravo zato, nemojte čekati kada primijetite stvaranje zubnog kamenca. Njegovim pravovremenim uklanjanjem sprječavate pojavu puno težih i, za zdravlje zuba, opasnijih stanja.

Zubni kamenac – poliranje zubi

Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca. Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, no dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. Čestice praha su okruglog oblika, bez oštrih kuteva, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.

Tragovi prehrambenih navika na zubima

Rezultat takvog djelovanja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba.
Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima. One nastaju uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno objenih pića. Koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima, a samim time i tamne boju zuba. Pjeskarenje zubi se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca. On se također skuplja na području zubi pacijenta i potrebno ga je čistiti kod zubara, redovitim pregledima i posjetima, barem dva puta godišnje. Pjeskarenje zubi traje 15-ak minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak.

Pjeskarenju zuba prethodi čišćenje tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Profesionalno čišćenje zubi ostavlja glatke i sjajne površine koje su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. S obzirom na to da je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba. Može se ponavljati više puta godišnje. Ovisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija (mi preporučamo raditi ovaj postupak 2-3x godišnje). Osobito se preporučuje pušačima te konzumentima kave, čajeva i ostalih obojenih pića (crno vino, sok od borovnice…). Osim kao samostalan tretman, pjeskarenje zubi je i dio pripreme koja prethodi procesu za izbjeljivanje zubi.

Dentus perfectus - zubni kamenac

Naruči se na pregled još danas!

Dentus perfectus - zubni kamenac - prije i poslije čišćenja

Što sadrži zubni kamenac

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba (pojava bijelih linija ili pjega malo iznad spoja zuba sa zubnim mesom) i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Početna upala se manifestira krvarenjem desni prilikom normalnog pranja zubi. Krvarenje se javlja zbog upale desni zuba koju se uzrukovale nakupine kamenca. Upala desni zuba se zove gingivitis. Ako se u ovoj fazi ne ukloni kompletan kamenac, upala može otići dublje u zubno mesto te zahvatiti i zubnu kost koja se onda otapa i povlači, a zubi počinju izgledati vizualno dužima i počinju se klimati, ta upala koja zahvaća desni i kost zove se parodontoza.

Ultrazvučno i sonično čišćenje zubnog kamenca

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. Dodatno ako je potrebno koriste se i ručni instrumenti “strugači” za skidanje kamenca i plaka. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ručnim i ultrazvučnim aparatom. Pacijenta se može i anestezirati pa je tako postupak apsolutno bezbolan. Preporuča se postupak ponavljati 2-3 puta godišnje. U ordinaciji Dentus perfectus koristi se ultrazvučno i sonično čišćenje kamenca uređajima (KaVo SONICflex 2008L i KaVo PIEZOlux) te kao dodatak ako je potrebno ručni instrumenti strugači. Nakon toga se pjeskare i poliraju sve površine zuba i završno se polira sa profesionalnim pastama. Cijena uklanjanja zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem zubi je 400kn. Ukupno trajanje postupka je od 20 do 40 minuta.

Preporuke za održavanje zubi i desni što čišćim i zdravijim

1. Čišćenje zubi minimalno 2-3x dnevno po 2 do 3 minute, pranje zubi 2x dnevno po samo 30s neće ukloniti zubni plak i neće spriječiti nastanak zubnog kamenca.

2. Koristite četkice koje su MEDIUM tvrdoće i sa malom glavom kako bi mogli dohvatiti teško dostupna područja, studije kažu kako su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne-ručne. U ordinaciji Dentus perfectus preporučamo Megasonex ultrazvučnu električnu četkicu.

3. Jednom dnevno čišćenje interdentalnih prostora sa zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili oralnim tušem, one su jedini način kako možete očistiti između zubi.

4. Ispiranje zubi 1 minutu sa usnim vodicima koje ne sadrže alkohol.

5. Profesionalno čišćenje zubi u ordinaciji minimalno 2-3x godišnje u vidu kontrolnih preventivnih pregleda.

Dentus perfectus - pjeskarenje-zubni-kamenac-infografika

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R