zubni živac

Zubni živac je zaštićen vanjskim omotačem koji se sastoji od cakline, dentina i cementa, no ukoliko se pojavi karijes ili oštećenje, živac postaje izložen štetnim utjecajima. U slučaju infekcije zubnog živca potrebna je hitna intervencija od strane stomatologa. U nastavku saznajte više o upalama zubnog živca te koji su glavni uzroci koji dovode do upale zubnog živca.

Zub se sastoji od 4 dijela: caklina, dentin, zubna pulpa i  korijenski kanal s cementom. Caklina je vanjski vidljivi omotač koji štiti zub. Caklina je ujedno i najčvršći dio tijela. Iako  najčvršća, caklina se također može nepovratno oštetiti. Nakon  cakline slijedi srednji omotač tzv. dentin. Dentin štiti caklina, a on štiti  unutarnji dio zuba gdje se nalazi zubni živac-pulpa. Zubni živac  je sastavljen od živaca i krvnih žila. Korijen se sastoji od cement koji kao omotač štiti korijen zuba.

Što je zubni živac tzv. pulpa?

Zubna caklina i dentin sačinjeni su od minerala. Zubni živac je srce zuba. Zubni živac ima konzistenciju “pudinga” i čine ga krvne žile, živci, vezivno tkivo i stanice.

Zubni živac nalazi se u središnjem prostoru zuba koji dijelimo na dva dijela: pulpna komora u području krune zuba i korijenski kanal u području korijena zuba. Glavni zadatak zubnog živca je stvaranje i održavanje dentina sve dok je zub živ. Zubni živac ima zadatak štitit dentin i osigurava mu hranjive tvari i nutrijente.

Važna uloga zubnog živca leži u tome što on štiti zub. Zubni živac omogućava da osjetimo promjenu na zubu. Zahvaljujući zubnom živcu nastaje bol na zubu koju osjetimo kod promjene temperature ili prilikom pritiska. Svakim oštećenjem zuba postoji mogućnost da dođe do upale živca.

Simptomi upale – zubni živac

Specifični simptom upale zubnog živca ovise o stanju zuba. Većina upalnih stanja uzrokovana je karijesom na zubu. Pacijenti se tada žale na pojačanu bol, preosjetljivost na toplo, hladno i slatko.

Prilikom ozbiljne upale zubnog živca pojavljuje se:
Temperatura
Zadah
Gnojna upala (apsces)
Oticanje obraza
Otečeni limfni čvorovi

Primjetite li neki od navedenih simptoma kontaktirajte nas za hitni termin pregleda. Ukoliko stomatolog na vrijeme uoči upalno stanje živca, liječenje zuba bit će manje invazivno te postoji mogućnost da spasite zub.

Pulpitis ili upala zubnog živca

Upala zubnog živca može biti reverzibilna ili ireverzibilna. Do upale dolazi kada bakterije prijeđu s dentina i cakline na zubni živac.
Karijes na zubu, ozljede i traume te škripanje zubima živac mogu izložiti upalama. Obje vrste pulpitisa uzrokuju bol, preosjetljivost i upalu.

Nekroza zubnog živca

Nekroza zubnog živca je stanje kada zubni živac unutar zuba lagano odumire. Nekrozu u većini slučajeva uzrokuje karijes na zubu. U početku nastanka nekroze pojavljuju se svi simptomi od boli, oticanja i upale baš kao i u slučaju pulpitisa. Jednom kada nekroza zubnog živca uznapreduje, živac odumire i samim time više nije moguće prepoznati bol. Moguć je nastanak dentalnog apscesa. U slučaju ne liječenja ove gnojne upale unutar zuba često dolazi do preseljenja upale na druge dijelove tijela. U slučaju nekroze, najgori scenarij do kojeg može doći uključuje vađenje zuba. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pacijentima omogućavamo da spase zub zahvaćen nekrozom zahvaljujući stručnom oku i velikom iskustvu doktora.

Kako spriječiti upalu zubnog živca

Najefektivniji način smanjenja rizika od nastana upale zubnog živca je svakodnevno prakticiranje detaljne oralne higijene. Nadalje, korištenjem zubne paste s fluorom ojačavate caklinu. Korištenje zubnog konca i usne vodice također ubrajamo u nužne korake oralne higijene svakog pacijenta.
U slučaju bruksizma – tzv. škripanja i škrgutanja zubima nužno je osigurati zaštitu za zube koju preporučamo koristiti tokom noći. Regularni dentalni pregledi unutar 6 mjeseci i profesionalno čišćenje zubnog kamenca bitni su faktor ukoliko želimo izbjeći nastanak i razvoj promjena na zubima.

Zaključno

Zubni živac je unutrašnji dio zuba. On je najosjetljiviji dio zuba. Zubni živac omogućuje nam prepoznati bol na zubu. Iako je zubni živac zaštićen dentinom i zubnom caklinom, u slučaju nastanka karijesa zubni živac postaje podložan upalama. Vođenje uredne i detaljne oralne higijene pomoći će u održavanju zdravog osmijeha. Na vrijeme prepoznajte promjene na zubu i dogovorite pregled. U slučaju promjena, naš stručni tim pružit će vam prijateljsku ruku i vratiti vam osmijeh na lice.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R