zubni živac

Zubni živac  nalazi se u unutrašnjosti zuba. Zaštićen je vanjskim omotačem. No pojavi li se karijes ili drugo oštećenje, živac postaje izložen štetnom utjecaju bakterija. U slučaju infekcije zubnog živca potrebna je hitna intervencija od strane stomatologa. U nastavku saznajte više o upali zubnog živca.

Zub se sastoji od 4 dijela:

Caklina – Caklina je vanjski vidljivi omotač koji štiti zub. Caklina je ujedno i najčvršći dio tijela. Iako  najčvršća, caklina se može nepovratno oštetiti.

Dentin – Dentin štiti unutarnji dio zuba.

Zubna pulpa tzv. zubni živac nalazi se u unutarnjem dijelu zuba. 

Korijen s cementom – Cement štiti korijen zuba.

  

Što je zubni živac tzv. pulpa?

Zubni živac je srce zuba. Čine ga krvne žile, vezivno tkivo i stanice. “Zahvaljujući” njemu nastaje bol na zubu kod promjene temperature ili prilikom pritiska na zub.

Simptomi upale – zubni živac

Većina upalnih stanja uzrokovana je karijesom na zubu. Pacijenti se tada žale na pojačanu bol, preosjetljivost na toplo ili hladno i slatko. Upali li se zubni živac pojavit će se:

Temperatura

Zadah

Gnojna upala

Oticanje 

Pulpitis ili upala zubnog živca

Upala zubnog živca može biti reverzibilna ili ireverzibilna. Do upale dolazi kada bakterije prijeđu s cakline na zubni živac.
Karijes na zubu, ozljede i traume te škripanje zubima mogu izazvati sklonost upalama.

Nekroza zubnog živca

Nekroza je stanje kada zubni živac lagano odumire. Uzrok je karijes na zubu. Simptomi su bol, oticanje i upala. Moguć je nastanak dentalnog apscesa. U slučaju nekroze, najgori scenarij do kojeg može doći je vađenje zuba. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pacijentima omogućavamo da spase zub zahvaćen nekrozom zahvaljujući stručnom oku i velikom iskustvu doktora.

Zajedno zaključujemo

Zubni živac je najosjetljiviji dio zuba. Zahvaljujući njemu možemo prepoznati bol u zubu. Primjetite li neki od navedenih simptoma kontaktirajte nas za hitni termin pregleda. Ranim prepoznavanjem upale, liječenje zuba bit će manje invazivno. Samim time veća je mogućnost da se zub spasi. Prepoznajte promjene na zubu na vrijeme. Potražite naš savjet!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS