Dentus perfectus - zubne proteze

Zubne proteze

Zubna proteza je mobilni nadomjestak za zube koji nedostaju i tkiva povezanih s tim zubima. Baza zubne proteze se izrađuje od akrilata (nalikuje plastici), a zubi u protezi mogu biti od izrađeni od keramike ili kompozitnog materijala. Svojim oblikom i bojom proteza u potpunosti nalikuje prirodnim zubima i tkivima koje nadoknađuje.

Potpune zubne proteze zamijenjuju sve zube, a djelomične proteze popunjavaju prostore zubi koji nedostaju i spriječavaju druge zube da se pomiču iz svoje pozicije. Potpune zubne proteze mogu biti “imedijatne” ili “trajne”. Imedijatna proteza je potpuna proteza ili djelomična proteza koja se postavlja isti dan, odmah nakon uklanjanja prirodnih zubi. Trajna zubna proteza je spremna za postavljanje u usnu šupljinu oko 8 do 12 tjedana nakon što su zubi uklonjeni, a zubna tkiva ozdravila. Međutim, u nekim slučajevima može se preporučiti i savjetovati duži period vremena prije stavljanja trajne proteze.

Tko treba zubnu protezu?

Djelomična proteza je idealna za ljude koji još uvijek imaju neke od svojih prirodnih zubi. Pacijenti u bilo kojoj dobi mogu izgubiti neke ili sve svoje zube i mogu zahtijevati protezu neke vrste. S obzirom da su zubi sastavni dio vašeg tijela, gubitak zuba može imati negativan emocionalni učinak. Važno je da razgovarate sa svojim stomatologom o eventualnim strahovima, tjeskobama ili drugim emocijama koje osjećate oko gubitka zuba.

Dentus perfectus - potpune zubne proteze

Što se događa nakon dobivanja zubne proteze?

Stomatolog može napraviti potpunu trajnu protezu kada su svi zubi izgubljeni ili svi dijelovi usne šupljine zarasli i zaliječeni.

Cjelokupni proces dobivanja i postavljanja zubne proteze traje 2 tjedna i pet posjeta stomatologu (do 2 tjedana ili dulje.).

Na početku se postavlja početna dijagnoza, potom se uzima otisak zubi i određuje zagriz kako bi se utvrdile vertikalne dimenzije i pravilan položaj čeljusti.

Proba postave zubi služi kako bi se osigurao izbor pravilne boje, oblika i forme zubne proteze.

Nakon svih navedenih koraka dolazi posljednji korak u kojem se pacijentu postavlja izrađena zubna proteza. Nakon obavljanja minimalnih prilagodba kako bi se zubna proteza savršeno uklopila u cijeli osmijeh.

Postavljanje proteze

Svim pacijentima sa novim protezama treba vremena da se priviknu na svoje nove “zube”, jer će se čak i sa savršeno uklopljenim zubnim protezama imati neobičan i neugodan osjećaj u početku. Dok većina pacijenata može početi govoriti obično u roku od nekoliko sati nakon postavljanja zubne proteze.

Neki pacijenti mogu osjećati nelagodu s prehranom u prvih nekoliko dana.

Kako bi se olakšano priviknuli na žvakanje s novim protezama, najbolje je početi s mekom hranom koja se lako žvače.

Pacijenti sa zubnom protezom često mogu primijetiti malu promjenu u izgledu lica, povećani protok sline ili manje nelagode, koje se povlače u roku od par dana nakon postavljanja.

Koji je postupak najbolje brige za zubne proteze?
Kod osoba koje nose zubne proteze po prvi put, mogu se preporučiti ljepila za zubne proteze. Ljepila mogu poboljšati zadržavanje i stabilnost proteze kod pacijenata sa minimalnom volumenom kosti u ustima ili malim grebenima. Stabilnost proteze pomoći će u stvaranju povjerenja i osjećaja ugodnosti kod pacijenta. Druga opcija kod slabe retencije proteze, je ugradnja 2 ili 4 zubna implantata Zubni implantati i zubni most kojima postižemo puno bolju retenciju, stabilnosti i čvrstoću proteze. Izvadite i četkajte protezu na dnevnoj bazi sa sredstvima za čišćenje proteze i četkicom . Četkica mora biti posebno dizajnirana za čišćenje proteze ili mekanom četkicom za zube. Izbjegavajte korištenje kipuće vode da se sterilizira zubne proteze, jer topla voda može uzrokovati slučaj da proteza izgubi svoj oblik. Ako nosite djelomičnu protezu, izvadite ju prije nego operete vaše prirodne zube. Kada ne nosite protezu, čuvajte je uranjanjem u destiliranu vodu.

Zubna proteza – nošenje tokom noći?

Iako vam se može savjetovati da nosite protezu gotovo stalno tijekom prva dva tjedna, čak i dok spavate. U normalnim okolnostima smatra se najboljim da je se ukloni noću i stavi u destiliranu vodu.

Istraživanje je pokazalo da uklanjanje proteze najmanje osam sati tijekom bilo dana ili noći, omogućuje zubnom mesu odmor, normalnu stimulaciju i čišćenje jezikom i slinom.

To dugoročno promiče bolje zdravlje zubnog mesa.

Nastavite odlaziti redovito stomatologu

Važno je da i dalje imate redovite stomatološke preglede, tako da vaš stomatolog može ispitati oralna tkiva i utvrditi da li je sve u redu. S godinama, usna šupljina će se nastavit mijenjati sukladno kako se kost ispod vaše proteze smanjuje ili povlači. Za održavanje odgovarajućeg oblika zubne proteze tijekom vremena, možda će biti potrebno prilagoditi ili eventualno preurediti vašu protezu. Nikada ne pokušavajte samostalno podesiti protezu, te nemojte koristiti ljepila za proteze dulji period vremena, jer to može doprinijeti gubitku koštane mase. Kad god se nađete u problemu ili nedoumici, konzultirajte svog stomatologa.

KONTAKTIRAJTE NAS