zubne navlake

Zubne navlake – kako odabrati?

Zubna navlaka

Zubne navlake (keramička krunica) su protetski nadomjestci koji izgledju kao „kapice“ koja se postavljaju na krunu zuba pacijenta kako bi mu vratio oblik i veličinu, snagu ili poboljšao izgled postojećeg zuba. Zubne navlake, kada se postave na svoje mjesto, potpuno oblažu cijeli vidljivi dio zuba koji se nalazi na i iznad linije desni.

Za što se koriste zubne navlake?

1. Kako bi se zaštitio oslabljen zub (karijes, trauma) od lomljenja ili kako bi se zadržali dijelovi puknutog zuba.

2. Kako bi se povratio slomljeni zub ili zub koji je ozbiljno istrošen.

3. Kao „poklopac“ i podrška za zub s velikim punjenjem kada nije ostalo puno od postojećeg zuba.

4. Kako bi zadržali zubni most na mjestu.

5. Kod jako krivih ili ozbiljno diskoloriranih zubi.

6. Kako bismo prekrili zubni implantat.

7. U estetske svrhe.

Koje sve zubne navlake postoje?

  • Metal-keramičke krunice

Metal keramička zubna navlaka sastoji se od metalne baze i keramike presvučene preko metala. One su bolji izbor za stražnje zube iako se mogu koristiti i kod izrade prednjih zubi ako nam to situacija dopušta. Što to znači? To znači da susjedni zubi nisu presvijetli i da njihova prirodna boja nije prezahtjevna u smislu modelacije i slojevanja zuba kako bi se mogla reporuducirati boja, identična onoj na prirodnome zubu. Pošto se keramika nalazi na metalnoj podlozi, samim time metal blokira prolaznost svijelosti do same jezgre izbrušenog zuba. Zbog toga se teško imitira potpuno prirodna boja zuba.  Kod zahtjevnijih estetskih zahvata preporuča se izrada bezmetalnih keramičkih krunica, o kojima možete pročitati više u odlomku dolje navedenome.

  • Bezmetalne e.max keramičke krunice

Bezmetalne zubne navlake su izrađene u potpunosti od keramike ili porculana pružaju najbolju podudarnost boje prirodnih zuba i najprikladnije su za osobe s alergijama. Međutim, one nisu izdržljive kao krunice izrađene od metala i porculana. Ovakve vrste krunica idealne su za prednje zube. Koristimo keramiku najpoznatijih svjetskih proizvođača Ivoclar Vivadent i GC europe.

  • Bezmetalne cirkon keramičke krunice

Ove keramičke krunice su izrađene na cirkonskoj konstrukciji koja zamjenjuje metalnu konstrukciju koja se koristi kod metal keramičkih krunica. Samim time što ne sadržavaju metal, reprodukcija boje je vjernija i prirodnija. One se najčešće koriste kod izrazito tamnih zubi ili pri izrai zubnih mostova za nešto prirodniji izgled. Predstavljaju alternativnu metal keramičkim krunicama jer su estetski superiornije. Veća čvrstoća i manja debljina cirkona u odnosu na metal, omogućavaju manje brušenje zubi.

  • Privremene krunice

Privremene krunice mogu se izraditi u stomatološkoj ordinaciji dok se stalne krunice izrađuju u zubnom laboratoriju. Privremene krunice izrađene su od akrila i mogu se koristiti kao privremeni nadomjestak do izrade trajne krunice.

KONTAKTIRAJTE NAS