Dentus perfectus - zubne krunice - navlake za zube

Zubne krunice – estetika bez kompromisa

Što su zubne krunice (navlake za zube)?

Navlake za zube (zubne krunice) su protetski nadomjestci koji se trajno fiksiraju na prirodan zub ili na zubni implantat. Preduvjet za ugradnju zubne krunice je priprema prirodnog zuba brušenjem u reducirani oblik tako da debljina materijala zubne krunice ne poveća ukupnu veličinu konačnog zuba. Izrada zubne krunice na endodontski liječenom zubu (zub bez živca) zahtijeva ugradnju nadogradnje u korijen zuba da bi se ojačala preostala struktura zuba i omogućio pravilan prijenos žvačnih sila. Kod izrade zubne krunice na implantatu potrebna je suprastruktura (abutment). To je nadogradnja koja se vijkom pričvršćuje u implantat i omogućuje fiksaciju zubne krunice. Svrha izrade navlake za zube je povratak izgubljene funkcije zuba ili pak poboljšanje njegove estetike.

Kada se radi zubna krunica?

Zubne krunice (navlake za zube) su rješenje ukoliko je:

  • Pukao prirodni zub
  • Prirodni zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba (ispun)
  • Prirodni zub je oslabljen karijesima
  • Ne sviđa vam se oblik i boja vašeg zuba
  • Liječeni zubi koji su oslabljeni zbog liječenja korijena zuba i zahtjevaju nadogradnju i krunicu.
  • Ugrađen je zubni implantat

Bezmetalne keramičke krunice

Bezmetalne keramičke krunice (navlake za zube) postale su standard u pogledu estetike i funkcije te su zapravo istisnule upotrebu metalkeramke kao materijala izbora (lošija estetika i kompliciranost izrade). Za razliku od metalkeramičkih krunica kod kojih postoji metalna osnova, potpune bezmetalne keramičke krunice čitavim svojim volumenom doprinose stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodnost izgleda. Budući da svi slojevi keramike osiguravaju prolaz i lom svjetlosti, iz svakog kuta promatranja bezmetalna keramička navlaka vjerno reproducira strukturu prirodnih zubi.

Bezmetalna potpuna keramika

 U ordinaciji Dentus Perfectus za izradu bezmetalnih keramičkih krunica koristimo e.max keramiku tvrtke Ivoclar Vivadent i litij dislikat tvrtke GC Initial. Esteska i fizikalna svojstva potpune keramike omogućavaju izradu krunica vrhunske estetike i prirodnog izgleda. Bezmetalne keramičke krunice (navlake za zube) izrađuju se pomoću CEREC CAD CAM tehnologije. Ponekad je potrebna dodatna individualizacija koju izrađuje dentalni tehničar. Bezmetalna potpuna keramika koristi za izradu krunica na svim zubima, dok Empress Multi predstavlja prvi izbor za izradu krunica na prednjim zubima jer niti jedan drugi materijal ne osigurava tako dobru estetiku. Kod tamih zubi i zubi koji su bez živca, nakon liječenja korijena i izrade nadogradnji (štifta) izradom potpune keramičke zubne navlake u potpunosti se vraća narušena estetika i funkcija.

Potpuna keramika

Kod potpune keramike ukupan estetski dojam i boja gotovog zuba nastaju interakcijom boje krunice, brušenog zuba i cementa. Nakon ugradnje implantata, osobito u estetskoj zoni, od potpune keramike moguće je izraditi nadogradnju na implantatu (abutment). Bez obzira da li su abutment i krunica izrađeni kao cjelina ili kao dvije zasebne strukture, estetika takve nadoknade je besprijekorna. Zbog mogućnosti primjene na svim zubima i implantatima, bezmetalne keramičke krunice najčešće su izrađeni protetski rad u ordinaciji Dentus Perfectus. Cijena za jednu bezmetalnu potpuno keramičku krunicu je 2.000kn.

Dentus perfectus - zubne krunice - faze izrade

Izrada zubne krunice

Postoje dva načina izrade zubne krunice (navlake za zube). Klasični način obuhvaća uzimanje otiska gumastim materijalom i izradu gipsanog radnog modela na kojem dentalni tehničar izrađuje zubnu krunicu. Proces izrade traje 4-6 dana. CEREC CAD CAM predstavlja najsuvremeniji način izrade zubnih nadomjestaka, tako i zubnih krunica. Radi se o digitalnom snimanju čeljusti (nema uzimanja otiska), planiranju izgleda i veličine konačnog rada na računalu i strojnoj izradi iz keramičkog bloka. Prednosti ovog načina izrade su preciznost, brzina i predvidljivost rezultata. Stupanj preciznosti dosjeda gotovog radi nalazi se unutar 15 mikrona. Zubnu krunicu je moguće napraviti u jednom posjetu, unutar 4 sata, a računalno programiranje omogućuje vizualizaciju konačnog rada i odabir najpovoljnijeg oblika i veličine.

Naruči se na pregled još danas!

Cirkon keramika

Osim bezmetalne litij disilikatne keramike, bezmetalne keramičke krunice za zube izrađuju se i od cirkon keramike. Iako je riječ o dva vrhunska materijala, svaki ima svoje prednosti. Prednost cirkon keramike jest što cirkon blokira prolaz svjetlosti, pa se takva vrsta keramičke krunice koristi u slučajevima kada je prirodni, brušeni zub, na koji se stavlja zubna krunica puno tamniji. Zbog velike čvrstoće i otpornosti na savijanje, cirkonkeramičke krunice se izrađuju kod bruksizma i svih ostalih situacija kada se javljaju velike i nekontrolirane žvačne sile. Osobito kvalitetno i estetsko rješenje su cirkonkeramičke krunice na implantatima. Cijena za 1 cirkon keramičku krunicu iznosi 2.200kn, a cirkon keramičku krunicu na implantatu 2.400kn.

Dentus perfectus - cirkon keramika
Dentus perfectus - zubne krunice na implantatima

Zubne krunice na implantatima

Ukoliko je prilikom ugradnje postignuta primarna stabilnost implantata, moguća je u istom posjetu izrada privremene krunice. To je osobito važno ako je implantat ugrađen u estetskoj zoni. Izradom privremene krunice se najkvalitetnije rješavaju estetki i fonteski problem. Privremena krunica izrađuje se za period 6 mjeseci. Nakon čega se izrađuje trajna krunica.

Za izradu privremene krunice na implantatu koristimo TelioCAD kompozitni materijal primjenom CEREC CAD CAM tehnologije. Digitalnim skeniranjem položaja ugrađenog implantata konstruira se zubna krunica. Ona se pomoću titanske baze vijkom fiksira u implantat. Prednost fiksiranja vijkom je u tome što se takva krunica jednostavno skida nakon 6 mjeseci.

Trajna krunica

Trajna krunica na implantatu može se izraditi klasičnim postupkom ili pomoću CEREC CAD CAM tehnologije. Materijal izbora predstavljaju e.max ili cirkon keramika. Ovisno položaju implantata i veličini žvačnih sila. S obzirom na način pričvršćenja, moguće je pričvršćenje zubne krunice vijkom ili cementiranjem.

Kod pričvršćenja cementom izrađuje se zasebna suprastruktua (abutement). Kod krunice na vijak cijela konstrukcija jednodijelna. Trajnost zubne krunice Očekivana trajnost zubne krunice je 7-15 godina. Trajnost najviše ovisi o stanju gingive(zubnog mesa) i koštanih struktura.

Metalkeramičke krunice

Metalkeramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana na metalnu osnovu. Metalna osnova osigurava čvrstoću i stabilnost konstrukcije, a keramika oponaša boju i oblik zuba.

Utjecaj na boju

Da bi se eliminirao utjecaj metalne podloge na boju zuba, najdublji sloj keramike (opaker) je potpuno neproziran i ne dopušta prolaz svjetlosti. Iako se metalkeramikom mogu postići prihvatljivi estetski rezultati, osobito na stražnjim zubima, neprozirni sloj keramike smanjuje dubinski dojam trodimenzionalne strukture boje zuba.

Cijena za 1 metal keramičku krunicu je 1.500kn, a za metal keramičku krunicu na implantatu je 1.700kn.

Dentus perfectus - metalkeramičke krunice

Zubni implantati

Dentus perfectus - zubni implantati

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS