Zubna proteza 2-4 implantata - Dentus perfectus

Zubna proteza 2-4 implantata

Zubna proteza 2-4 implantata je tip pokrovne proteze bez nepca koja se uz pomoć retencijskih elemenata pričvršćuje na ugrađene implantate. Ovakva proteza pruža prirodan i ugodan rezultat pacijentima kojima:

  • Nedostaju svi zubi
  • Navikli su na zubnu protezu, ali žele povećati njenu stabilnost
  • Žele mogućnost skidanja zubne proteze

Zubna proteza na implantatima stoga se najčešće koristi kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi,  a imaju dovoljnu količinu kosti za ugradnju implantata.

Zubna proteza na implantatima i obična zubna proteza – razlike
Osnovna razlika između ova dva tipa proteza je u tome što obična proteza leži na samoj sluznici usne šupljine. Upravo zbog toga ona teže priliježe što automatski znači da je narušena njezina stabilnost u usnoj šupljini. Kao takva pacijentu ne daje dovoljan osjećaj sigurnosti i samopouzdanja jer on cijelo vrijeme tijekom govora, jela, a posebice smijanja mora paziti da mu proteza ostane fiksirana.

Zubna proteza 2-4 implantata 1 - Dentus perfectus

Zubna proteza 2-4 implantata – Kako funkcionira?

Ovakva proteza ima na sebi ugrađene posebne retencijske elemente koji se vežu na retencijske elemente ugrađene u sami implantat. Postoje dva tipa ovakvih proteza: Pričvršćene na prečkama Pričvršćene na kuglama U oba slučaja sama proteza izrađuje se od istog materijala – akrilne baze koja odlično oponaša prirodan izgled zubnog mesa i zubi. Proteze pričvršćene na prečkama podrazumijevaju da se na protezu postavlja tanka metalna prečka koja se pričvršćuje na implantate (3 do 5). Elementi na koju se pričvršćuje proteza ugrađeni su u implantate što omogućava protezi da čvrsto i sigurno leži u ustima. Proteze pričvršćene na kuglama na implantate se postavljaju uz pomoć metalnog spoja u obliku kugle na implantatima (“muški dio”) koji točno sjedaju na utore ugrađene u proteze (“ženski dio”).

Zubne proteze na implantatima – postupak

Pregled i savjetovanje
Prva faza je detaljan pregled postojećeg stanja pacijenta te savjetovanje s našim doktorima. U ovoj fazi uvijek nastojimo saznati što više podataka o pacijentovim navikama, potrebama i mogućnostima te ponuditi idealno rješenje koje ćemo usuglasiti i s njegovim željama.

Ugradnja implantata
Implantati se najčešće kod ovog postupka ugrađuju u prednji dio čeljusti. Taj dio ima više kosti nego stražnji dio, a osim toga u tom dijelu nema živaca niti drugih struktura koje bi mogle utjecati na implantate. Ukoliko pacijent nema dovoljno kosti, obavlja se pripremi zahvat augmentacije, odnosno nadogradnje kosti.

Osteointegracija
Kao kod svake ugradnje implantata slijedi proces oseointegracije, odnosno srastanja implantata sa zubnom kosti.

Zahvat eksponiranja vratova implantata
Otprilike 3-6 mjeseci nakon prvog zahvata slijedi zahvat eksponiranja vratova implantata – retencijskih elemenata pomoću kojih se kasnije pričvršćuje proteza. Postoji mogućnost obavljanja oba zahvata istovremeno, i uspješnost je dosta visoka, ali ipak nešto niža nego kao kod ugradnje u dvije faze. Ukoliko je pacijent do sada već koristio klasičnu zubnu protezu, ta se proteza koristi sve do postavljanja finalne proteze koja se pričvršćuje na implantate. Ako pak pacijent do sada nije koristio protezu, izradit će mu se nova privremena proteza.

Uzimanje otiska za trajnu protezu
Otprilike 10 do 14 dana nakon zahvata eksponiranja vratova implantata uzima se otisak pomoću kojeg se izrađuje radni model. Radni model služi za izradu skeleta proteze i zuba.

Proba i postavljanje proteze
Proba uključuje nekoliko testova – od pravilnog postavljanja skeleta proteze na fundamente do postavljanja zubi na skelet. Ukoliko je sve u redu, zubi se trajno fiksiraju na skelet proteze. Time završava postupak postavljanja proteze na zubnim implantatima.

KONTAKTIRAJTE NAS