zubna pasta s fluorom
zubna pasta s fluorom2

Jeste li znali kako zubna pasta s fluorom jača caklinu i štiti naše zube od razvoja karijesa?! Današnja brza prehrana bogata je umjetnim konzervansima. Osim toga, sadrži velike količine šećera koji šteti našem osmijehu. Misleći na potrebe svakog pacijenta dr. Šebečić iz stomatološke ordinacije Dentus perfectus savjetuje o učinku fluora u zaštiti zubne cakline od štetnih utjecaja. Saznajte više u nastavku.

Zdravim navikama do zdravog osmijeha

Zubna caklina svakodnevno je izložena napadima bakterija. Razvoj bakterija i naslaga uzrokuje karijes. Karijes je najčešća bolest današnjice koja pogađa sve veći broj pacijenata neovisno o starosti. To zahtjeva prilagođenu njegu zubi prilikom svakog pranja i četkanja. Redovita oralna higijena pomaže u uspješnom sprečavanju pojave karijesa. Jednom kada osjetimo bol, karijes je već zahvatio zub. Kako bi na vrijeme spriječili nastanak i razvoj karijesa kod pacijenta, potrebno je dolaziti na redovite stomatološke kontrole. Za održavanje oralne higijene besprijekornom između kontrolnih pregleda, vrlo je važno pravilno odabrati zubnu pastu. U borbi protiv nastanka karijesa zubna pasta s fluorom učinkovito razgrađuje bakterije.

Zubna pasta s fluorom – ODABRATI ILI PRESKOČITI?

Da, zubna pasta s fluorom, godinama je dokazano najbolje rješenje kojim se sprječava nastanak karijesa. Međutim, pacijenti strahuju od nakupljanja prevelike količine fluora u organizmu. Odabirom zubne paste bez fluora pacijenti uskraćuju i zanemaruju mogućnost prirodne obnove i jačanja zubne cakline. Stoga smo odlučili razbiti mit i sve strahove vezane za fluor.

Kako fluor djeluje na caklinu?

Zašto je fluor poželjan?

Može li se otrovati korištenjem zubne paste s fluorom?

Što preporuča stomatolog?

Odgovore na postavljena pitanja pročitajte u nastavku.

Fluor mineralizira zube

Fluor je prirodni mineral važan u borbi protiv karijesa. Moguće ga je pronaći u prirodnim vodama, pronalazimo ga u tlu te u mnogim namirnicama. Fluor se kod čovjeka nalazi u tvrdim tkivima kao što su zubi i kosti te u krvi. Važnost fluora za ljudski organizam, odgovor leži u njegovoj biološkoj funkciji. Fluor mineralizira kosti i zube. Na taj način, fluorom možemo sanirati nastala oštećenja na zubu. Oštećenja mogu biti izazvana konzumacijom obojenih pića i hrane.

Fluor jača caklinu

Fluor štiti zube od demineralizacije zubne cakline izazvane svakodnevnom konzumacijom hrane i pića. Kiselina iz hrane i pića potiče demineralizaciju cakline. Svojim sastavom fluor smanjuje negativni učinak djelovanja kiseline u ustima. Demineralizacijom razgrađujemo minerale prisutne u zubnoj caklini. Fluor sprječava raspadanje minerala i čini caklinu jačom i čvršćom. Fluor omogućava remineralizaciju cakline. Zubna pasta s fluorom obnavlja i potpuno štiti caklinu na način da smanjuje formiranje plaka, bakterija i u konačnici karijesa.

Fluor štiti od karijesa

Uslijed konzumiranja slatke hrane i pića, ljepljive bakterije nagrizaju caklinu što dalje dovodi do stvaranja karijesa. Karijes nastaje prilikom demineralizirane cakline. Jednom oštećena caklina omogućava lako prianjanje bakterija i plaka. Zubna pasta s fluorom omogućava obnavljanje cakline i zaustavlja proces nagrizanja cakline. Stoga je važno redovito koristiti zubnu pastu s fluorom kako bismo izbjegli promjene na zubu izazvane bakterijama.

Jednostavan recept za zdrave zube

Dr.Šebečić smatra kako je zdravlje zubi i njihova funkcionalnost visoko na listi prioriteta naših pacijenata. Stoga savjetuje svoje pacijente da iskoriste ono najbolje što stomatologija može ponuditi. U ovom slučaju, dr. Šebečić toplo preporuča da se zubna pasta s fluorom uvede u dnevnu rutinu oralne higijene. “Malo je proizvoda i sastojaka čiji sastav može pozitivno utjecati na oslabljenu zubnu caklinu. Stoga one poznate, poput fluora, valja prigrliti i redovito ih koristiti u oralnoj higijeni. To je najbolji i najjednostavniji recept za zdrave zube i uspješnu borbu protiv karijesa.”

Zubna pasta s fluorom NIJE opasnost

Štetan učinak fluora nemoguće je ostvariti uporabom zubne paste s fluorom. Razlog tome je što zubne paste sadrže svega 0.3 g fluora po pakiranju proizvoda. Navedna količina je daleko ispod preporučene dnevne doze fluora. S time da zubnu pastu ne gutamo prilikom pranja zubi, već je ispljunemo. Stoga nema mjesta za zabrinutost. No izbjegava se koristiti ove zubne paste kod djece do 2 godine starosti. U slučaju naših najmanjih, teško je biti siguran da neće doći do gutanja paste za zube. Stoga preporučamo izbjegavati ove paste. Više o postupku pranja zubi kod male djece pronađite na linku.

Zubna pasta s fluorom za zdrave zube

Iskusan Dentus perfectus tim stomatologa prati vas na putu do novog osmijeha. Za željeni novi osmijeh potrebno je mijenjati stare navike. Kao vaši prijateljii na putu prema zdravom i sjajnom osmijehu svojim iskustvom i znanjem želimo samo najbolju njegu za vaše zube. Stoga naš stručan tim preporuča prati zube minimalno 2 puta dnevno. Poželjno je prati zube iza svakog obroka i obojenog pića. Odabir zubne paste s fluorom obnavlja i potpuno štiti našu caklinu. Djeluje na način da smanjuje formiranje plaka, bakterija i u konačnici karijesa. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji preporučamo odabrati Sensodyne Fluoride, ili Sensodyne Pronamel zubnu pastu. Koncentracija fluora u zubnoj pasti izričito je mala u usporedbi s preporučenim količinama dnevnog unosa fluora. Stoga zubna pasta s fluorom nema štetan učinak radi malih koncentracija fluora u zubnoj pasti. Štoviše, preporuča se kao glavni saveznik u svakodnevnoj borbi protiv karijesa.

Sada kada smo raspravili sve nedoumice vezanon uz zubne paste s fluorom, očekujemo da će vaši zubi rjeđe pokleknuti pred karijesom. U borbi za zdrave zube ne zaboravite i na naših 9 savjeta kako smanjiti unos šećera. Do iduće kontrole želimo vam puno pranja zubi i srdačni osmijeh!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS