Dentus perfectus - sinus lift

Sinus lift

Sinus lift je operativni zahvat putem kojega se nadoknađuje gubitak kosti u gornjoj čeljusti u području pretkutnjaka i kutnjaka. Umjetna kost se dodaje između kosti čeljusti i sinusa.  Da bi se napravilo mjesta za umjetnu kosti, potrebno je podići dno sinusa. Na taj način dobivamo veći volumen kosti na ugradnju zubnih implantata.

Zašto se radi sinus lift?

Sinus lift zahvat radimo kada nemamo dovoljno količinu prostale kosti u čeljusti, koja je potrebna za postavljanje zubnog implantata ili kada su sinusi preblizu čeljusti da bi mogli postaviti zubne implantate.

Postoji nekoliko razloga zašto je došlo do toga:

  • Kod mnogih pacijenata koji su ostali bez zubi u gornjoj čeljusti – preostala kost je nedovoljna za postavljanje zubnih implantata. Zbog anatomije kostiju čeljusti, stražnji dio gornje čeljusti ima manju količinu kosti nego donja čeljust.
  • Gubitak kosti može biti rezultat parodontoze
  • Gubitak zubi rezultira i gubitkom kosti. Nakon što se zub izvadi, kost se počinje otapati (resorbirati). Ako su zubi izvađeni pred više godina, najčešće više nema dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata.
  • Položaj maksilarnog sinusa je možda preblizu kosti čeljusti, tako da nemamo dovoljnu količinu kosti za zubni implantat

Postupak sinus lifta

Sam zahvat je bezbolan i izvodi se pod djelovanjem lokalne anestezije. U samom postupku se podiže dno sinusa i stvara se prostor, koji ispunjavamo koštanim nadomjestkom kako bi dobili dovoljni volumen kosti za kasniju ugradnju zubnih implantata. Nakon toga potrebno je pričekati 6-9 mjeseci kako bi se stvorila dovoljna količina kosti i kako bi se moglo nastaviti sa ugradnjom zubnih implantata. Ako je u početnoj fazi prisutna već solidna količina kosti moguće je postaviti zubne implantate zajedno sa umjetnom kosti  dok se radi sinus lift.

Nakon zahvata moguće da je dođe do blakog oteknuća tog dijela lica. Moguča je pojava krvarenja iz nosa. Ne preporuča se ispuhivanje nosa da nebi došlo do pomicanja kosti koja je umetnuta u sinus ili da nebi popucali šavovi nakon zahvata. Potrebno je uzimati analgetike po potrebi, piti antibiotike i ispirati usta sa usnom vodicom. Većina pacijenata osjeća samo malu nelagodu nakon zahvata.

Rizici

Glavni rizik kod zahvata sinus lift je taj da dođe do perforacije membrane sinusa. Ako je membrana perforirana, zahvat se prekida i odgađa se dok membrana u potpunosti ne zacijeli na par mjeseci. Zacijeljena membrana je najčešće deblja i jača što znači da će se drugi put zahvat moći obaviti bez problema.

Alternativa zahvatu sinus lift je zahvat All on 4 u kojemu se izbjegavaju područja sa malim volumenom kosti za ugradnju zubnih implantata i kod kojeg je postupak nadoknade zubi puni brži.

Piše: Vedran Šebečić dr. med. dent.

KONTAKTIRAJTE NAS