Vađenje umnjaka - simptomi upale- Dentus perfectus

Vađenje umnjaka

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na vađenje umnjaka (trećih kutnjaka). Vrlo česta situacija je uska čeljust kada umnjaci ne mogu izrasti u funkcijski povoljan položaj. Ukoliko umnjak ostane u potpunosti neiznikao, okružen s čeljusnom kosti, naziva se impaktiranim. U takvom slučaju pacijent često nema nikakvih problema, osim što se s vremenom može očekivati razvoj perikoronitisa. Perikoronitis nastaje u situacijama gdje umnjak nije u cijelosti izrastao več je ostao ispod zubnog mesa gdje se onda nakupljaju bakterije i ostaci hrane. Periodično zubno mesto može oteći i može doći do otežanog otvaranja usta. Obično se javlja između 17. i 25. godine života. Zbog toga su kod impaktiranih umnjaka potrebne periodične kontrole sa snimanjem rentgenske snimke.

Zašto se umnjaci moraju vaditi?

Često puta umnjaci uspiju djelomično izniknuti, ali im smjer rasta ne dopušta zauzimanje pravilnog položaja u ustima. Donji umnjaci najčešće rastu koso i vrše pritisak na zub ispred sebe, a gornji  umnjaci najčešće rastu u obraz. Zubno meso često prekriva dijelove neizniknutog umnjaka. Zbog nemogućnosti prirodnog samočišćenja i kvalitetnog održavanja oralne higijene, djelomično izniknuti umnjaci često su zahvaćeni karijesom. Osim karijesa koji može dovesti do upale zubnog živca, česta se javlja upala zubnog  mesa (perikoronitis). Takve upale praćene su jakim bolovima i smanjenom mogućnošću otvaranja usta. Kada se takve situacije učestalo ponavljaju, jedino je trajno rješenje vađenje umnjaka.

Zahvat vađenja umnjaka provodi se u lokalnoj anesteziji i od uobičajenog vađenja zuba se razlikuje zbog potrebe uklanjanja čeljusne kosti oko zuba.  Opseg čeljusne kosti koja se mora ukloniti ovisi o položaju umnjaka, broju i zakrivljenosti korijenova. Cijeljenje rane se osigurava postavljanjem šavova.

Što nakon vađenja umnjaka?

Nakon vađenja umnjaka preporučljivo je mirovati s glavom u uspravnom položaju. Hladni oblozi spriječavaju povećanje i širenje otekline koja se normalno javlja nakon zahvata. Potrebno je 20min držati hladni oblog pa 20min bez i tako narednih 8h. Led je preporučljivo zamotati u neku  krpu i ne ga držati u direktnom kontaktu sa licem.  Oteklina obično doseže svoj maksimum nakon 72h. Povremeno blago krvarenje normalno je tijekom 1-2 dana nakon operacije, u slučaju da nakon vađenja umnjaka dođe do obilnijeg krvarenja potrebo je javiti se liječniku.

Nemojte ispirati usta ili sisati kroz slamku, jer to može izazvati krvarenje. Dosta se odmarajte, najmanje 8 do 10 sati noćnog sna. Nakon vađenja umnjaka izbjegavajte fizičku aktivnost prva 24 sata. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

NE UZIMATI: Aspirin, Andol

Higijenu usne šupljine potrebo je provoditi normalno, s time da je poželjno izbjegavati mjesto zahvata. Ne mućkati i ispirati usnu šupljinu 2 dana nakon zahvata kako nebi došlo do otapanja ugruška.

Nakon zahvata prehrana bi trebala biti ograničena na hladna tekuća jela (jedena žlicom, a ne slamkom) kao što su voćni frape, frape od povrća, sladoled, proteinski shake, hladno mlijeko.
Izbjegavati alkohol i gazirana pića.

Pušenje šteti cijeljenju tkiva te je zabranjeno 3 dana nakon zahvata, jer dim cigarete može dovesti do je razvoja upale na mjesto vađenja zuba.

Kako se pripremiti za zahvat vađenja umnjaka (alveotomiju)?

Na dan operativnog zahvata, prije zahvata, obvezno pojesti kvalitetan obrok.

Pripremiti led u svom domu koji će poslužiti za hlađenje operiranog područja.

Opskrbiti se hladnom jelima kao što su jogurt, sladoled, proteinski shake itd…

Eventualno uzeti analgetik i antibiotik neposredno prije zahvata ako tako predloži liječnik.

Vađenje umnjaka ni po čemu ne možemo smatrati ugodnim i poželjnim postupkom, no komplikacije koje mogu uzrokovati umnjaci nadilaze težinu i neugodnost zahvata vađenja umnjaka.

KONTAKTIRAJTE NAS