Udlage protiv škripanja zubi Dentus perfectus

Udlage protiv škripanja zubi

Udlage protiv škripanja još uvijek su novost no bruksizam – uzrok za nošenje je relativno česta pojava kod nas i u svijetu. Škripanje zubima najčešće se javlja noću tijekom spavanja, a obično je posljedica stresa, psihične napetosti i anksioznosti. U današnjem svijetu u kakvom živimo, stres je postao neizbježan faktor i skoro svaka peta osoba u snu škripi zubima. Posljedice mogu biti ozbiljne za zube i za čeljust, a javljaju se i neugodni bolovi. Rješenje su udlage protiv škripanja

Udlage za zube, kako znati da bolujem od bruksizma?

– Snažno i čujno škripanje zubima
– Preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
– Izgled zubi, trošenje cakline, zubi su sve kraći nego prije
– Neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova
– Osjećaj napetosti, boli i umora u žvačnim mišićima
– Osjećaj boli u uhu
– Glavobolje, obično se javljaju u jutarnjim satima

Stomatolozi su izračunali da se pritisak kojemu su izloženi zubi prilikom nesvjesnog škripanja zubi noću doseže sile pritiska i do 150kg naspram normalnih maksimalnih sila pritiska do 80kg. Ovisno o trajanju škripanja zubi, može doći do glavobolje i bolova u ležima. Tipičan simptom je bol u čeljusti nakon buđenja, a dugotrajno i intezivno škripanje zubima dovodi i do bolova u mišićima žvakačima koji su povezani sa mišićima ramena i vrata. Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, anksioznosti i nervoze, što je u današnje vrijeme poprilično teško. Zatim bi se pacijentu trebala izraditi udlaga protiv škripanja zubi.

Kako spriječiti štetne posljedice škripanja zubi?

One se mogu spriječiti izradom individualne udlage protiv bruksizma, udlaga protiv škripanja zubi se nosi noću i ona će onemogućiti daljnje trošenej zubi jer onda zubi grizu u nju a ne mežđusobno, povisiti će zagriz i time će relaksirati žvačne mišiće te će spriječiti glavobolje, bol u vratu i uhu.

Redovitim nošenjem se može postići sljedeće:

– Pacijent troši udlagu, a ne svoje zube
– Smanjuje se aktivnost mišića noću, samim time pacijetn manje škripi zubima
– Prema nekim autorima, praktično je moguće iskorijenti škripanje zubima nakon nekog vremena

KONTAKTIRAJTE NAS