Trauma zuba kod djece – vaše dijete je odlomilo zubić?

Trauma zuba kod djece neugodno je iskustvo kako za djecu tako i za roditelje. Trauma mliječnog zuba može uzrokovati trajne promjene u čeljusti prilikom razvoja zubi kod djece. Ono što nas treba brinuti kod različitih trauma zuba kod djece su:

mogućnost razvoja infekcije

osjetljivost zuba na toplo ili hladno

krvarenje

poremećaj zagriza

U nastavku pročitajte što napraviti i na što obratiti pažnju ukoliko nastupi trauma zuba kod djece. Kod mliječnih zubi obično nastaju traume sa utiskivanjem mliječnog zuba u zubno meso. Nema razloga za paniku jer najčešće trajni zub koji se nalazi ispod mliječnog zuba prilikom nicanja izgura taj dio zuba.

Trauma zuba kod djece

Trauma zuba kod djece je vrlo česta pojava.Prednji zubi skloniji su ozljedama. Mliječni zubići su krhki, slabi i osjetljivi. Stoga mogu lako nastradati. U slučaju jake vanjske sile, može doći do pucanja zubnih tkiva. Do traume najčešće dolazi na gornjim ili donjim sjekutićima. Najmodernija tehnologija svjetski poznatih proizvođača omogućava bezbolna i kompletna rješenja u slučaju trauma zubi unutar ordinacije. U našoj ordinaciji osigurali smo rentgenski snimak kojim ćemo provjeriti i potvrditi dijagnozu u slučaju traume. Ovisno o vrsti prijeloma zuba, razlikujemo više razina oštećenja strukture zuba.

trauma zuba kod djece

OZLJEDE TVRDIH ZUBNIH TKIVA:

Infrakcije cakline – napukla caklina bez gubitka zubnog tkiva
Fraktura cakline – nekomplicirana fraktura krune
Fraktura cakline i dentina – fraktura s gubitkom zubnog tkiva ograničenim na caklinu i dentin, bez uključenosti pulpe
Fraktura krune – fraktura koja uključuje caklinu, dentin i otvorenu pulpu

Osim oštećenja tvrdih zubnih tkiva, moguće su promjene položaja zubi. Zub može biti djelomično ili potpuno izbijen, utisnut ili bočno istisnut. O oštećenju će zaključiti zubar na temelju pregleda. Dođe li do izbijanja zuba iz kosti potrebno ga je što prije pronaći i ponijeti zubaru. Izgubljen zub u nekim slučajevima može poslužiti za zubnu krunu. Ukoliko je zub prljav smijete ga kratko isprati hladnom vodom. Do dolaska na pregled preporučamo staviti zub u vlažan medij kao što su slina, fiziološka otopina ili mlijeko. Što hitnije otiđite zubaru. Bitno je da se dođe kod zubara unutar 1 sata i da se zub vrati na svoje mjesto. Zubar će ga splintirati kako bi se ponovno učvrstio. Zubu će s vremenom odumrijeti zubni živac i biti će potrebno liječenje korijena. No zadržat ćete prirodni zub.

PRVA POMOĆ I LIJEČENJE TRAUMA MLIJEČNIH ZUBI

Oprati obilno ranu tekućom vodom. Općenito, trauma zuba uključuje i ozljedu susjednog mekog tkiva.

Zaustaviti krvarenje ozlijeđenog područja gazom ili pamučnom vatom 5 minuta.

Potražiti hitnu pomoć kod zubara.

Većina intrudiranih mliječnih zubi pomaknuta je kroz labijalnu koštanu ploču. Ostavljamo ih da spontano re-eruptiraju. Intruzijom mliječnog zuba direktno u trajni zub potrebna je hitna ekstrakcija mliječnog zuba. Da bi se to potvrdilo potrebno je napraviti rentgenski snimak intrudiranog zuba. Izbijeni mliječni zubi se ne replantiraju.

Trauma zuba kod djece – smjernice što prvo provjeriti

Prilikom nezgode, uvijek postoji mogućnost da dijete proguta otkinuti dio zubića. Ukoliko postoji mogućnost da je zub odletio pokušajte pronaći otkinuti dio. Znakovi otežanog gutanja, gušenja ili disanja mogu upućivati da je dijelić zuba zaostao u dušniku. Sumnjate li na tu mogućnost, uputite se na hitan prijem pacijenata. Pokušajte pronaći otkrhnuti dio zuba. Spremite ostatak zuba i umočite ga u slinu. Poželjno je da zub ostane u kosti ukoliko to ne predstavlja opasnost za dijete. Nikako nemojte koristiti maramicu, vodu ili alkohol. Ponekad se zub otkrhne i razlomi u sitne komadiće. U tom slučaju nemojte gubiti vrijeme na potragu za komadićima. U slučaju krvarenja, zaustavite krvarenje pritiskom vlažne gaze na područje krvarenja. Ovo je opasna situacija i potrebno je hitno reagirati. Hladan oblog zaustavit će daljnje oticanje. U slučaju da otkinuti zub promijeni boju nemojte paničariti. To je česta pojava.

trauma zuba kod djece

Trauma zuba kod djece – pregled i dijagnoza

Pregled u slučaju traume obavljamo radi stvaranja kompletne, brze i točne dijagnoze. Zubar će vas pitati koliko vremena je prošlo od nezgode. Vrijeme kada se dogodila trauma potrebno nam je kako bismo odredili vrstu liječenja. Vodimo računa o vrsti ozljede i oštećenosti mekih struktura.

Pregled uključuje:

1.Rentgenski pregled za informacije o ozljedi zuba i potpornih struktura.
2.Klinički pregled za informacije o nastaloj traumi.

Rentgenski pregled je najpouzdaniji oblik pregleda u slučaju traume zubi. Rentgenski snimak može ukazivati na pomak zuba nastao u vrijeme ozljede. Fotografske snimke radimo kao dio dokumentacije za praćenje terapije. Nakona rentgenskog pregleda slijedi klinički pregled od strane doktora. Tijekom kliničkog pregleda želimo otkloniti sumnju na postojanje potresa mozga uzrokovanog ozljedom. Sumnjajući na potres mozga zubar će vam postaviti nekoliko pitanja. Je li trauma uzrokovala gubitak svijesti? Osjeća li pacijent mučnine? Iduće provjeravamo postoji li poremećaj zagriza. Poremećaj zagriza često upućuje na traume čeljusti.

Je li nužno posjetiti zubara?

Naš tim zubara procijeniti će je li u pitanju ozbiljna trauma. Potražite naše stručno mišljenje neposredno nakon traume. Pripazite da dijete ne dođe u kontakt s hranom nakon što nastupi trauma zuba. Nudimo rješenje za sve vrste ozljeda. Uvijek postoji adekvatno stomatološko rješenje. Znate li da se u kasnijim godinama života komplicira izvođenje bilo stomatološke bilo ortodontske terapije. U slučaju krvi i otvorenog živca, traumu smatramo ozbiljnom. Prepoznat ćemo postoji li osjetljivost uzrokovana traumom. Prepoznat ćemo osjeća li pacijent bolove. Uspješno rješavamo svaku mogućnost infekcije u slučaju puknuća zuba.

Zajedno zaključujemo

Trauma zuba kod djece ne mora biti razlog za paniku. Prepustite svoje dijete u sigurne ruke pravih stručnjaka! Ukoliko vaše dijete otkrhne dio zuba preporučamo da na vrijeme obavite stomatološki pregled i popravak zuba. Odlomljeni dio se najčešće može vratiti na svoje mjesto ukoliko ste pronašli odlomljen dio zuba. Do dolaska na pregled odlomljen dio zuba držite u slini ili mlijeku. Odgovorit ćemo na pitanje može li to uzrokovati izvor boli za dijete, postoji li rizik od buduće infekcije ili pogrešnog izrastanja trajnog zuba. Kako biste u budućnosti uspješno izbjegli ovakve situacije, predlažemo koristiti udlage – štitnike za djecu prilikom bavljenja sportom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS