Trauma zuba kod djece – vaše dijete je odlomilo zubić?

Trauma zuba kod djece neugodno je iskustvo kako za djecu tako i za roditelje. Ozljeda mliječnog zuba može uzrokovati trajne promjene u čeljusti prilikom razvoja zubi kod djece. Ono što nas treba brinuti kod različitih trauma zuba kod djece su: mogućnost infekcije, poremećaj zagriza, osjetljivost zuba na toplo ili hladnoprogutani dijelovi zuba, krvarenje i drugo. U nastavku pročitajte što napraviti i na što obratiti pažnju ukoliko nastupi trauma zuba kod djece.

Trauma zuba kod djece

Trauma zuba kod djece je česta pojava. Prilikom nezgode, prednji zubi mogu lako nastradati. Mliječni zubići su krhki, slabi i osjetljivi. U slučaju jake vanjske sile, dolazi do pucanja zubnih tkiva. Najčešće dolazi do traume na gornjim ili donjim sjekutićima. Najmodernija tehnologija svjetski poznatih proizvođača omogućava bezbolna i kompletna rješenja u slučaju trauma zubi unutar ordinacije. U našoj ordinaciji osigurali smo rentgenski snimak kojim ćemo provjeriti i potvrditi dijagnozu vašeg djeteta. Ovisno o vrsti prijeloma zuba, razlikujemo razinu oštećenja strukture zuba.

trauma zuba kod djece

OZLJEDE TVRDIH ZUBNIH TKIVA:

Infrakcije cakline – napukla caklina bez gubitka zubnog tkiva
Fraktura cakline – nekomplicirana fraktura krune
Fraktura cakline i dentina – fraktura s gubitkom zubnog tkiva ograničenim na caklinu i dentin, bez uključenosti pulpe
Komplicirana fraktura krune – fraktura koja uključuje caklinu, dentin i otvorenu pulpu

Osim oštećenja tvrdih zubnih tkiva, moguće su promjene položaja. Zub može biti djelomično ili potpuno izbijen, utisnut ili bočno istisnut. O čemu će zaključiti zubar na temelju anamneze i pregleda. Ako je došlo do izbijanja zuba iz kosti onda ga je potrebno što prije pronaći i uzeti ga za krunu. Ako je zub prljav, kratko (10s) isprati hladnom tekućom vodom i vratiti nazad. Ato to nije moguće, onda ga staviti u vlažan medij kao što su slina, fiziološka otopina ili mlijeko i što hitnije otići zubaru. Bitno je da se dođe kod zubara unutar 1 sata i da se zub vrati na svoje mjesto i da se splintira kako bi se ponovno učvrstio, zubu će vjerojatno s vremenom odumrijeti zubni živac i biti će potrebno liječenje korijena, ali barem će zub ostati na svom mjestu.

PRVA POMOĆ I LIJEČENJE TRAUMA MLIJEČNIH ZUBI

Oprati obilno ranu tekućom vodom. Općenito, trauma zuba uključuje i ozljedu susjednog mekog tkiva (desni).

Zaustaviti krvarenje komprimirajući ozlijeđeno područje gazom ili pamučnom vatom 5 minuta.

Potražiti hitnu pomoć kod zubara

Većina intrudiranih mliječnih zubi pomaknuta je kroz labijalnu koštanu ploču, ovaki se zubi ostavljaju da spontano re-eruptiraju. Ako doće do intruzije mliječnog zuba direktno u folikul trajnog zuba, metoda liječenja je hitna ekstrakcija mliječnog zuba. Da bi se to potvrdilo potrebno je napraviti rentgenski snimak intrudiranog zuba. Izbijeni mliječni zubi se ne replantiraju.

Trauma zuba kod djece – smjernice što prvo provjeriti

Prilikom nezgode, uvijek postoji mogućnost da dijete proguta otkinuti dio zubića. Pokušajte pronaći otkinuti dio. Znakovi otežanog gutanja, gušenja ili disanja mogu upućivati da je dijelić zuba zaostao u dušniku. Sumnjate li na tu mogućnost, uputite se na hitan prijem pacijenata.
Pokušajte pronaći otkrhnuti dio zuba. Spremite ostatak zuba i umočite u slinu (usta roditelja) ili u mlijeko. Poželjno je da zub ostane u kosti ukoliko to ne predstavlja opasnost za dijete. Nikako nemojte koristiti maramicu, vodu ili alkohol. Ponekad se zub otkrhne i razlomi u sitne komadiće. U tom slučaju nemojte gubiti vrijeme na potragu za komadićima.
U slučaju krvarenja, zaustavite krvarenje pritiskom vlažne gaze na područje krvarenja. Ovo je opasna situacija i potrebno je hitno reagirati. Hladan oblog zaustavit će daljnje oticanje. Otkinuti zub može promijeniti boju.

trauma zuba kod djece

Trauma zuba kod djece – pregled i dijagnoza

Traumatiziranog pacijenta pregledavamo radi stvaranja kompletne, brze i točne dijagnoze. Bitan faktor nam je vrijeme kada se dogodila trauma kako bismo odredili proteklo vrijeme od dobivene ozljede I odredili vrstu liječenja.

Pregled uključuje:

1.Klinički pregled za informacije o nastaloj traumi.
2.Rentgenski pregled za informacije o ozljedi zuba i potpornih struktura.
3.Rentgenski pregled za informacije o stranomm tijelu uklještenom u meku strukturu.

Je li trauma uzrokovala gubitak svijesti? Osjeća li pacijent mučnine? Je li povraća? Važno je uzeti u obzir postavljena pitanja jer postoji mogućnost od potresa mozga. Poremećaj zagriza upućuje na traume, frakturu čeljusti ili zgloba. Preosjetljivost zuba na hladno upućuje na izloženost dentina.
Nakon uspješnog kliničkog pregleda slijedi rentgenski pregled. Rentgenski pregled važan je jer može ukazati na pomak zuba u vrijeme ozljede. Fotografske snimke radimo kao dio dokumentacije za planiranje terapije.

Je li nužno posjetiti zubara?

Potražite stručno mišljenje prije nego dijete dođe u kontakt s hranom nakon trauma zuba kod djece. Naš tim zubara procijeniti će je li u pitanju ozbiljna trauma. Za sva puknuća postoji adekvatno stomatološko rješenje. U kasnijim godinama života stomatološke terapije se kompliciraju. U slučaju krvi i otvorenog živca, trauma je ozbiljna. Prepoznat ćemo postoji li osjetljivost ili bol uzrokovana traumom. Važno je spriječiti svaku mogućnost infekcije.

Zaključno

Trauma zuba kod djece ne mora biti razlog za paniku. Prepustite svoje dijete u sigurne ruke pravih stručnjaka. Ukoliko vaše dijete otkrhne dio zuba preporučamo da na vrijeme obavite stomatološki pregled i popravak zuba, odlomljeni dio se najčešće može vratiti na svoje mjesto ako ga imate sa sobom. Ako je došlo do veće traume i ako je potrebna hitna intervencija za liječenjem korijena zuba, tome se može odmah pristupiti. Na pregledu ćemo vas savjetovati o kakvoj razini traume je riječ, može li to uzrokovati izvor boli za dijete, postoji li rizik od buduće infekcije ili pogrešnog izrastanja trajnog zuba. Kod mliječnih zubi obično nastaju traume sa utiskivanjem mliječnog zuba u zubno meso, tu nema razloga za paniku jer najčešće trajni zub koji se nalazi ispod mliječnog zuba prilikom nicanja izgura taj dio zuba. Kako biste u budućnosti uspješno izbjegli ovakve situacije, predlažemo koristiti udlage-štitnike za djecu prilikom bavljenja sportom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R