Puko mi je zub – što napraviti?

Puko mi je zub – što napraviti?! U slučaju puknuća zuba, preporučamo hitno zatražiti termin za pregled u Dentus stomatološkoj ordinaciji. Iako je situacija naizgled bezizlazna, postoji mogućnost da se spasi zub nakon proživljene traume. Što prije posjetite zubara veće su šanse da ćemo spasiti odlomljeni zub. U nastavku pročitajte zašto dolazi do “puko mi je zub” situacije.

Struktura zuba

Struktura zubi izuzetno je snažna. Zub se sastoji iz 3 dijela. Vanjski dio zuba čini caklina. Ispod bijele cakline nlazi se dentin. Dentin je nemjerljivo mekši od same cakline. Unutrašnji dio zuba čini živac. U “puko mi je zub” situaciji, potrebno je vidjeti koji dio zuba je zahvatilo oštećenje. Caklina je, dakle, vanjski omotač zuba. Caklina se sastoji se od kalcija. Zubna caklina najsnažniji je dio ljudskog tijela. Unatoč tome što je caklina snažna, oštećenja zuba se događaju. Nastala oštećenja i puknuća možemo popraviti. Glavni razlog pucanja zubi najčešće je trauma ili prekomjerni razvoj bakterija.

Puko mi je zub –crna unutrašnjost zuba?

Crna boja u dubinskom dijelu zuba nastaje iz više razloga. Rana dijagnostika i prepoznavanje uzroka obojenja zuba od ključnog su značaja.

Obojenje unutrašnjosti zuba može uzrokovati:

• karijes u zubu (tamno prosvijetljenje iz unutrašnjosti zuba)
• nekroza zubnog živca (odumiranje zubnog živca)
• unutarnje mrlje
• zastarjela amalgamska punjenja, okisdacija metala

puko mi je zub

Kako karijes može dovesti do puko mi je zub situacije?

Puko mi je zub situacija može nastati radi razvoja karijesa na zubu. Karijes na zubu nastaje kada bakterije “izgrizaju” caklinu. Ukoliko ne posjetite zubara na vrijeme i ne izliječite zahvaćeni dio zuba, karijes će se proširiti. Uslijed dubljeg prodiranja karijesa u unurašnjost zuba, dolazi do osjetljivosti i bolova. Kako karijes napreduje tako s njim postepeno jača bol i osjetljivost. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente da na vrijeme zatraže pomoć i stručno mišljenje. Ne dopustite karijesu da se udomaći u vašem zubu.

Donosimo kratke smjernice kojima pacijenti svojim djelovanjem mogu smanjiti rizik od nastanka karijesa:

• pridržavajte se preporučenih kontrola od strane zubar. Karijes ne mora uvijek biti izvor boli. Karijes se može javiti i kod zuba koji već ima ispun.
• izbjegavajte napitke i hranu bogatu šećerom.
• detaljno provodite higijenu zubi.

Pulpitis – uzrok crnog obojenja u unutrašnjosti zuba

Upala živca naziva se pulpitis. Pulpitis ćete prepoznati po osjetljivosti zuba na toplo i hladno. Pulpitis nastaje karijesom ili traumom zuba. Unutrašnjost zuba poprima tamnu boju uslijed prekinutog dotoka krvi.

Stari amalgamski ispuni (metalni) plombe – uzrok tamnog obojenja zuba

Crno obojenje u unutrašnjosti zuba može biti radi ostatka stare plombe. Zastarjele plombe imaju tamnu metalnu boju.

Ostali uzroci unutrašnjih mrlji i vanjskog obojenja zuba

Konzumiranje tamne hrane i pića poput vina i kave može dovesti do obojenja na vanjskom dijelu zuba. Tamne mrlje u unutrašnjosti zuba najčešće nastaju tijekom razvoja zuba, konzumiramo li lijekove ili slično čiji sastav je tamne boje.

Što da radimo u puko mi je zub situaciji?

Popravak odlomljenog zuba, izrada keramičke ljuskice ili zubne krunice

U najvećem roju slučajeva puknuće zuba sanira se kompozitnim materijalom kojim se izrađuje ispun i zubu se vraća funkcija i estetika. Ako je puknuće nešto veće, predlažemo izradu ljuskica za zube . Kod većih oštećenja predlažemo izradu zubnih krunica. U slučaju kada vam je zub izričito slomljen, plomba ne može pomoći. Na zub preporučamo staviti krunicu kako bi nadomjestila oštećeni dio zuba. Krunice su trajna rješenja, a izrađuju se od keramike. One štite i nadomještaju izgubljeni dio prirodnog zuba. Njihov izgled istovjetan je prirodnim zubima.

Liječenje korijena zuba – u slučajevima gdje je puknuće zuba zahvatilo i zubni živac

U slučaju da je puknuće izazvalo da je zubni živac eksponiran i upaljen, dr. Šebečić prvo će preporučiti čišćenje korijenskog kanala. Čišćenjem kanala uklanjamo upaljenu pulpu iz same unutrašnjosti zuba. Endodoncija je naša stručnost i ponosni smo što možemo reći kako upravo uspješnom terapijom i najboljom svjetskom tehnologijom spašavamo zub. Zaboravite na bol, strah i neugodu kod endodontskih zahvata. Dent. asist. Ana Marija pobrinut će se da vam je u svakom trenutku ugodno iskustvo liječenja. Koristimo suvremene anestetike i uspješno ćemo ukloniti svaku neugodu. Digitalnom rentgenskom dijagnostikom provjeravamo uspješnost liječenja korijena zuba.

Vadimo zub – u najmanjem broju slučajeva, ako zubu nema pomoći :(

Kod nekih oštećenja zuba nije moguće popraviti zub i dugoročno može doći do velikih upalnih procesa ako je nastupila vertikalna fraktura krune i korijena zuba. Da biste izbjegli takve komplikacije naš tim pouzdanih zubara preporučit će da se oštećeni zub izvadi. U takvim ekstremnim slučajevima, nakon što rana zaraste, postoje načini kako nadoknaditi izgubljeni zub. Izgubljeni zub važno je nadomjestiti kako bi očuvali kost i okolne zube. Izvađeni zub može nadomjestiti zubni most ili implantat.

Puko mi je zub situacija je hitno stanje u kojem je nužno potražiti stručno mišljenje zubara. Brzom reakcijom i detekcijom uzroka puknuća zuba moguće je spasiti zub uslijed doživljene traume. Jednom oštećen zub potrebno je sanirati. Svakim idućim konzumiranjem hrane i zagrizom, povećavate mogućnost dubljeg i opasnijeg oštećenja. U “puko mi je zub” situaciju, Dentus perfectus tim posvećenih stomatologa pronaći će uzrok koji je doveo do oštećenja. Predložit ćemo predložiti potrebnu terapiju. Pridružite se Dentus perfectus zajednici zdravih, funkcionalnih i zadovoljnih osmijeha. U idućem članku donosimo više na temu trauma zuba kod djece.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R