Puko mi je zub – što napraviti?

Puko mi je zub – što napraviti?! U slučaju puknuća zuba, preporučamo hitno zatražiti termin za pregled u Dentus stomatološkoj ordinaciji. U ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji postoji mogućnost da se spasi zub nakon proživljene traume. Što prije posjetite zubara veće su šanse da će naš tim zubara spasiti odlomljeni zub. U nastavku pročitajte zašto dolazi do “puko mi je zub” situacije.

Struktura zuba

Struktura zubi izuzetno je snažna. Zub se sastoji iz 3 dijela. Vanjski dio zuba čini caklina. Ispod bijele cakline nlazi se dentin. Dentin je zućkaste boje. Dentin je nemjerljivo mekši od same cakline. Unutrašnji dio zuba čini živac. Živac je crveno-roze boje. U “puko mi je zub” situaciji, potrebno je vidjeti koji dio zuba je zahvatilo oštećenje. Caklina je, dakle, vanjski omotač zuba, a sastoji se od kalcija. Zubna caklina najjači je dio ljudskog tijela. Unatoč tome što je caklina snažna, oštećenja zuba se događaju. Ona se mogu i popraviti. Glavni razlog pucanja zubi najčešće je trauma ili prekomjerni razvoj bakterija.

Puko mi je zub –crna unutrašnjost zuba?

Crna boja u dubinskom dijelu zuba nastaje iz više razloga. Rana dijagnostika i prepoznavanje uzroka obojenja zuba od ključnog su značaja.

Obojenje unutrašnjosti zuba može uzrokovati:

• karijes u zubu (tamno prosvijetljenje iz unutrašnjosti zuba)
• nekroza zubnog živca (odumiranje zubnog živca)
• unutarnje mrlje
• zastarjela amalgamska punjenja, okisdacija metala

puko mi je zub

Kako karijes može dovesti do puko mi je zub situacije?

Puko mi je zub situacija može nastati radi razvoja karijesa na zubu. Karijes na zubu nastaje kada bakterije “izgrizaju” caklinu. Ukoliko ne posjetite zubara na vrijeme i ne izliječite zahvaćeni dio zuba, karijes će se proširiti. Uslijed dubljeg prodiranja karijesa u unurašnjost zuba, dolazi do osjetljivosti i bolova. Kako karijes napreduje tako s njim postepeno jača bol i osjetljivost. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente da na vrijeme zatraže pomoć i stručno mišljenje. Ne dopustite karijesu da se udomaći u vašem zubu.

Donosimo kratke smjernice kojima pacijenti svojim djelovanjem mogu smanjiti rizik od nastanka karijesa:

• pridržavajte se preporučenih kontrola od strane zubara (svakih 6mj) jer ne boli svaki karijes, a karijes se može javiti i kod zuba koji već ima ispun (plombu)
• izbjegavajte napitke i hranu bogatu šećerom
• detaljno provodite higijenu zubi (do nekoliko puta dnevno)

Pulpitis – uzrok crnog obojenja u unutrašnjosti zuba

Upala živca naziva se pulpitis. Pulpitis ćete prepoznati po osjetljivosti zuba na toplo i hladno. Pulpitis nastaje karijesom ili traumom zuba. Unutrašnjost zuba biti će tamne boje uslijed prekinutog dotoka krvi.

Stari amalgamski ispuni (metalni) plombe – uzrok tamnog obojenja zuba

Crno obojenje u unutrašnjosti zuba može biti radi ostatka stare plombe. Zastarjele plombe imaju tamnu metalnu boju.

Ostali uzroci unutrašnjih mrlji i vanjskog obojenja zuba

Konzumiranje tamne hrane i pića poput vina i kave dovodi do vanjskog obojenja zuba. Nastanak vanjskog obojenja pojavljuje se na vanjskom dijelu zuba. Tamne mrlje u unutrašnjosti zuba izazvane su tamnim sastavima konzumiranim tijekoom razvoja zuba, npr antibiotikom kod djece.

Što da radimo u puko mi je zub situaciji?

Popravak odlomljenog zuba, izrada keramičke ljuskice ili zubne krunice

U najvećem roju slučajeva puknuće zuba se sanira sa kompozitnim materijalom sa kojim se izrađuje ispun i zubu se vraća funkcija i estetika.  Ako je puknuće nešto veće, predlažemo izradu ljuskica za zube ili kod većih oštećenje izradu zubnih krunica. U slučaju kada vam je zub izričito slomljen, plomba (ispun) neće pomoći. Na zub preporučamo staviti krunicu kako bi nadomjestila oštećeni dio zuba. Krunice su trajna rješenja, a izrađuju se od keramike ili porculana. One štite i nadomještaju izgubljeni dio prirodnog zuba, a izgledom izgledaju istovjetno prirodnim zubima.

Liječenje korijena zuba – u slučajevima gdje je puknuće zuba zahvatilo i zubni živac

U slučaju da je puknuće izazvalo da je zubni živac eksponiran i upaljen, naš iskusan tim prvo će preporučiti čišćenje korijenskog kanala. Čišćenjem kanala uklanjamo upaljenu pulpu iz same sredine zuba. Endodoncija je naša stručnost i ponosni smo što možemo reći kako upravo uspješnom terapijom i najboljom svjetskom tehnologijom spašavamo zub. Zaboravite na bol, strah i neugodu kod endodontskih zahvata. Dent. asist. Ana Marija pobrinut će se da vam je u svakom trenutku ugodno iskustvo liječenja. Koristimo suvremene anestetike i izbjeći ćemo svaku neugodu. Digitalnom rentgenskom dijagnostikom provjeravamo liječnje korijena zuba.

Vadimo zub – u najmanjem broju slučajeva, ako zubu nema pomoći :(

Kod nekih oštećenja zuba nije moguće popraviti zub i dugoročno može doći do velikih upalnih procesa ako je nastupila vertikalna fraktura krune i korijena zuba. Da biste izbjegli takve komplikacije naš tim pouzdanih zubara preporučit će da se oštećeni zub izvadi. U takvim ekstremnim slučajevima, nakon što rana zaraste, postoje načini kako nadoknaditi izgubljeni zub. Izgubljeni zub važno je nadomjestiti kako bi očuvali kost i okolne zube. Izvađeni zub može nadomjestiti zubni most ili implantat.

Zaključak

Puko mi je zub situacija je hitno stanje u kojem je nužno potražiti stručno mišljenje zubara. Brzom reakcijom i detekcijom uzroka puknuća zuba moguće je spasiti zub uslijed doživljene traume. Stoga nemojte odgađati posjet zubaru. Jednom oštećen zub potrebno je sanirati. Svakim idućim konzumiranjem hrane i zagrizom, povećavate mogućnost dubljeg i opasnijeg oštećenja. U “puko mi je zub” situaciju, Dentus perfectus tim posvećenih stomatologa pronaći će uzrok koji je doveo do “puko mi je zub” situacije i predložiti potrebnu terapiju. Našim savjetima o redovitoj i potpunoj higijeni svakodnevno pomažemo pacijentima da izbjegnu nastanak karijesa. Pozivamo pacijente da se drže preporučenih termina pregleda kako bismo na vrijeme uočili promjene i nepravilnosti. Pridružite se Dentus perfectus zajednici zdravih, funkcionalnih i zadovoljnih osmijeha. U idućem članku donosimo više na temu trauma zuba kod djece.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R