PRF

Što je to PRF tehnologija?

PRF tehnologija je najnovji pristup i metoda da se iz vlastite krvi dobiju matične stanice i faktori rasta. PRF (palatel rich fibirn) je naziv za trombocitima bogati fibrin dobiven  iz pacijentove krvi. Sadrži velike količine trombocita, leukocita i faktora rasta, koji su uključeni u zacijeljivanju rana neposredno nakon kirurških zahvata u ustima. Faktori rasta stimuliraju matične stanice za proizvodnju novog tkiva, što je brže moguće. To je razlog zašto trombocitima bogati fibrin  tako učinkovit u procesu ozdravljenja nakon zahvata. Trombociti  koje se nalaze u PRF-u bogati su faktorima rasta. Nakon što se aplicira fibrin na ranu, faktori rasta stimuliraju angiogenezu tj. stvaranje novih krvnih žila i isto tako potiču rast nove kosti u koštanim defektima. Usljed toga rana je bolje prokrvljena što omogućuje bolju regeneraciju tkiva.

PRF aplikacija se sada široko koristi u zapadnom svijetu jer ubrzava proces ozdravljenja i zacijeljivanja nakon kirurških zahvata , te je u potpunosti siguran.  PRF se može koristiti kao zamjena za poboljšanje regeneracije tkiva, ubrzanej zacjeljivanja rana i ovećanje sinteze kolagena. Budući da se koristi vlastita pacijentova krv, prijenos infekcije nije moguć.

Prednosti PRF-a su:

1. Nizak rizak za infekciju – PRF fibrin se stavlja na ili u ranu nakon kirurških zahvata te time osigura da u ranu ne može ući infekcija, smanjuje rizik od problema..

2. Ubrzano zacijeljivanje – PRF fibrin ubrzava zacijeljivanje rane zbog faktora rasta koje sadržava i to je presudno u bržoj regeneraciji tkiva. Ubrzano zacijeljivanje smanjuje rizik od naknadne ifnfekcije, komplikacija i nelagode.

3. Sigurnosti i udobnosti – Mogućnost infekcije je mala jer se koristi vlastita pacijentova krv, u ordinaciji se uzimaju mali uzorci krvi te se krv centrifugira kako bi dobili PRF.


Pojednostavljena tehnika obrade bez ikakvog složenog rukovanja čini ga superiornijim od PRP-a. PRF se može koristiti za promicanje cijeljenja rana, regeneracije kostiju, stabilizacije transplantata, brtvljenja rana i hemostaze. Budući da je fibrinski matriks bolje organiziran, sposoban je učinkovitije usmjeravati migraciju matičnih stanica i program ozdravljenja. Oslobađanje faktora rasta iz PRF-a kroz in vitro studije i dobri rezultati in vivo studija doveli su do optimizacije kliničke primjene PRF-a. Pokazalo se da postoje bolji rezultati PRF-a u odnosu na PRP. Dohan i sur., dokazali su sporije oslobađanje faktora rasta iz PRF-a od PRP-a i uočili bolja svojstva zacjeljivanja s PRF-om. Uočeno je i pokazano da su stanice sposobne migrirati s fibrinske mrežice, dok su neki autori demonstrirali PRF kao potpornu matricu i za koštani morfogenetski protein.

J Conserv Dent. 2013 Jul-Aug; 16(4): 284–293.doi: 10.4103/0972-0707.114344
PMCID: PMC3740636 PMID: 23956527 Role of Platelet rich fibrin in wound healing: A critical review Balaram Naik, P Karunakar,1 M Jayadev,1 and V Rahul Marshal2

Kako izgleda postupak PRF-a?

PRF

Stomatolog će procijeniti da li ste kandidat za PRF, pacijenti sa poteškoćama sa zgrušavanjem krvi ili pacijenti koji su pod antikoagulantom terapijom nažalost neće moći koristiti prednosti ovog sustava. Svi pacijenti imaju veliki benefit od primjene vlastitih “pametnih derivata krvi”, u ovom slučaju (fibrin bogat trombocitima). PRF može bitno poboljšati oporavak i cijeljenje.

Mali uzorak krvi od 1-4 epruvete se uzima direktno u ordinaciji . Nakon toga se epruvete stavljaju u centrifugu, gdje se odvajaju plazma i fibrin od crvenih krvnih stanica. Cijeli proces je zaista brz (15 minuta), bezbolan i jednostavan. Odmah kod  šivanja rane, stomatolog će primijeniti PRF na kirurško područje u visokoj koncentraciji. To će ubrzati zacijeljivanje  i smanjiti količinu nelagode nakon operacije. Stomatolog će dati upute nakon operacije i eventualno recepta za lijekove protiv bolova prema potrebi.

Izvadit ćemo vam krv prije kirurških zahvata u ustima i odmah ju centrifugirati. Zašto? To radimo zato da bi iz vaše krvi izvukli vrijedne stanice (tromobocite i leukocite), koji su nosioci faktora rasta i matičnih stanica.

Od fibrinskih ugrušaka koje ćemo dobiti centifugiranjem napraviti ćemo membrane, fibirnske čepove ili ćemo sastojak pomješati sa materijalom za nadoknadu kosti.

Benefit za pacijenta je taj što ćemo time zaštiti ranu, najveći benefit za pacijenta je što ovaj fibrin bogat stanicama umanjuje post operativnu bol, bitno smanjuje rizik of infekcije, ubrzava cjeljenje i regeneraciju tkiva.

Ovisno o zahvatu potrebno je izvaditi najmanje 10ml krvi u dvije vakuete. Ono što je bitno je da nakon operacije nećete zbog toga osjećati dodatni umor ili slabost.

Gdje se koristi?

  • Koristi se kod vađenja zubi jer nakon zahvata mjesto vađenja brže zacijeljuje i oporavak je manje nelagodan.

  • Koristi se kod koštanih nadoknada (priprema za ugradnju implantata), nakon vađenja zuba, ako se planira postava zubnog implantata, mješanje umjetne kostu sa PRF-om omogućava izvrsne rezultate zacijeljivanja rane i očuvanja koštanih struktura kako se one nebi resorbirale (otopile) nakon vađenja

  • Koristi se kod ugradnje implantata kako bi se eventualno sanirali koštani defekti i pospješilo zacijeljivanje rane.

  • Koristi se kod parodontologije, kod kirurških zahvata čišćenja džepova oko zubi i nadoknada kosti.

NIŠTA NE MOŽE ZAMJENITI VAŠU KRV!

Postoje biomaterijali (humanog, životinjskog ili sintetskog porijekla) koji se mogu daodati vašoj krvi. No jedino iz vaše krvi mogu se dobiti faktori rasta i matične stanice koje su potrebne za obnavljanje tkiva. Osim toga ne postoji opasnost od odbacivanja ili infekcije, jer to je vaše tkivo.

Za ovu prirodnu tehniku jedino je potrebno izdržati malu nelagodu vađenja krvi, no sve ostalo za vas će odraditi vaša krv i stanice koje ćemo iz nje dobiti.

KONTAKTIRAJTE NAS