Dentus perfectus - stomatološki pregled - novi pacijenti

Preventivni stomatološki pregled

Zašto je bitan stomatološki pregled?

Preventivni stomatološki pregled je najpoželjniji oblik suradnje između pacijenta i stomatologa. Za takav odnos potrebno je međusobno povjerenje. Ono najčešće nastaje nakon rješavanja niza problema s kojima je pacijent došao zatražiti pomoć. Jedan od najbitnijih elemenata odnosa za svakog stomatologa  je povjerenje i želja pacijenta za redovitim kontrolama.

Nakon uspješno provedene terapije i sanacije zubi i usne šupljine, potrebno je izraditi plan za održavanje postignutog stanja. Pacijent dobiva upute o oralnoj higijeni, informacije o proizvodima koje mu stomatolog savjetuje koristiti i na kraju termin za preventivni stomatološki pregled.

Koliko je često potrebno ići na stomatološki pregled?

Takav pregled se provodi svakih tri do šest mjeseci ovisno o procjeni stomatologa individualno za svakog pacijenta. Ciljevi preventivnog stomatološkog pregleda su procijeniti postojeće stanje i spriječiti (prevenirati) eventualne patološke  promjene u najranijoj fazi kada se mogu relativno lako i brzo otkloniti.

ordinaciji Dentus perfectus kod preventivnog stomatološkog pregleda provodimo slijedeći protokol:

  1. Pregled zubi i utvrđivanje postoje li meke i tvrde naslage na zubima, koje se ukoliko je potrebno odmah uklanjaju ultrazvučnim čišćenjem, pjeskarenjem i poliranjem površine zubi.
  2. Traženje karijesnih lezija, osobito na dijelovima zuba koji su skloniji razvoju karijesa. Otkrivanje karijesa provodi se upotrebom stomatološkog ogledala i sonde (klasični postupak), te pomoću dijagnostičkog lasera Diagnodent Pen koji pomoću laserske florescencije otkriva raazvoj karijesa u dubljim slojevima zuba.
  3. Pregled zubnog mesa i procjena za provođenje biostimulacije tkiva laserom
  4. Nanošenje otopine natrij-fluorida i kalcij-trifosfata na površinu mliječnih i mladih trajnih zubi
  5. Rentgensko snimanje – radioviziografija za pojedinačno snimanje zubi i ortopantomogram kada je potrebno provjeriti stanje korijenova zuba i čeljusnih koštanih struktura.
  6. Procjena stanja i planiranje zanjene postojećih ispuna (plombi), krunica i mostova te punjenja korijenskih kanala
  7. Upotreba intraoralne kamere koja omogućava bolju komunikaciju i lakše razumjevanje pacijenta, jer na ekranu može vidjeti sve što pogledom u ogledalo nije moguće

Dolazak pacijenta na redovite preventivne stomatološke preglede znatno umanjuje potrebu za neugodnim stomatološkim zahvatima i omogućuje provođenje estetsko-korektivnih postupaka (izbjeljivanje zubi, izrada ljuskica, smile design).

Piše: mr.sc. Ozren Mika Krznarić dr.med.dent.

KONTAKTIRAJTE NAS