Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem - Dentus perfectus

Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem

Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem iznimno važno ali je dosta teško za neke osobe – objasnit ćemo postupak u ovom članku kako bi Vam olakšali život.

Pitanje: Dragi doktore, imam poteškoće sa korištenjem zubnog konca već godinama,  stišće mi prste i ne uspijevam očistiti sav zubni plak između mojih zubiju. Postoji li neki lagan način korištenja zubnog konca za pravilno čišćenje zubi?

Draga Marija,

Hvala Vam na pitanju. Niste sami u svojoj frustraciji i želimo Vam predložiti alternativnu i jednostavniju tehniku. Potrebno je malo prakse, ali možemo praktički jamčiti da kad je pohvatate Vaš stav će biti puno pozitivniji. Istraživanja sugeriraju da iako većina ljudi četka zube u navici, razvijanje navike čišćenja zubnim koncem je još uvijek malo teško. Međutim, čišćenje zubnim koncem je i dalje najbolji način za najučinkovitije uklanjanje zubnog plaka između zuba, gdje četkica ne može doprijeti.

Postoje još neke prepreke koje moramo savladati kako bi učinili pravilno čišćenje čišćenje zubi zubnim koncem lakšim.  Pored problema s kojim se susrećemo. U našem kliničkom iskustvu smo zaključili da je tehnika korištenja zubnog konca previše frustrirajuća za mnoge ljude. Također postoji tendencija da ljudi zategnu svoje obraze, što čini još teži ulazak prstima u usta kako bi efikasno očistili zube zubnim koncem. Tehnike moraju biti lakše i opuštajuće: Ne bi trebali biti napeti, da ne „spriječavate sami sebi put“.

Želimo Vas upoznati s još jednom tehnikom koja je mnogima pomogla da postupak čišćenja zubnim koncem bude udobniji i učinkovitiji. Zato ne zaboravite opustiti svoje mišiće lice i isprobati ovu novu metodu gdje je najteži dio vezanje čvora!

Postupak: Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem

Ispod je objašnjen postupak čišćenja sa zubnim koncem: I dalje zahtijeva stupanj spretnosti, te još važnije prakse i ustrajnosti da to bude učinkovito.

Korak 1: Uzmite duljinu svoje omiljene vrste zubnog konca, oko 25-30 cm. Stavite ga u krug kako bi omogućili vašim prstima da prođu kroz njega, isključujući palce.

Korak 2: Napravite dvorstruki čvor na krugu – ovo je najteži dio vježbe – dvostruki čvor je da zaustavi klizanje. Oba čvora moraju biti na istom mjestu

Korak 3: Sada ste spremni – teški dio je gotov i ova tehnika čini čišćenje puno jednostavnije – nema više prstiju koji poplave!

Korak 4: Kako bi očistili gornje zube – stavite sve prste unutar kruga, sa koncem preko lijevog palca i desnog kažiprsta – očistite gornje lijeve zube. Za čišćenje gornjih desnih zuba, koristite desni palac i lijevi kažiprst

Korak 5: Čvrsto držite konac cijelo vrijeme, ne više od 2,5-4cm između palca i kažiprsta

Korak 6:  omotajte zubni konac u „C“ oblik oko svakog zuba. Premjestite konac okomito, te savijajte nježno prema gore i dolje 3-6 puta sve dok ne osjetite da je zub čist. Obratite pozornost da je zubni konac odmah ispod tkiva bez da nanosi ozljede ili da ošteti zubno meso.

Korak 7: Pomičite zubni konac koristeći čisti dio za svaki zub ili nekoliko zuba.

Korak 8: Koristeći oba kažiprsta – očistite sve donje zube.  Ako ste prebrzi i/ili prejako to radite konac se može urezati u tkivo desni . Ova tehnika ne bi trebala uzrokovati ni najmanju nelagodu.

Korak 9: Čišćenje zubnim koncem temeljito jednom dnevno prije ili poslije četkanja bi trebalo biti dovoljno za održavanje zdravog zubnog mesa. Vježbajte dok ne usavršite. Ova tehnika zahtijeva stupanj spretnosti i još važnije vježbanje i ustrajnost da ju savladate!

Čišćenje zubnog kamenca iznimno je važan dodatak osnovnoj njezi zubi. Posjetite stomatologa dvaput godišnje na redovnim kontrolama ili kada vidite promjene na zubima koje ukazuju na stvaranje zubnog kamenca i plaka. Čišćenje kamenca i poliranje su dva brza i potpuno bezbolna koraka na koja bismo trebali gledati kao na pranje zubi. Neka nam postanu osnovna higijena kojom ćemo osigurati zdravlje zubi.

Za sve ostale upite možete nas posjetiti u našoj stomatološkoj ordinaciji Dentus Perfectus ili nas kontaktirajte na mail [email protected]

KONTAKTIRAJTE NAS