pranje zubi u trudnoci
pranje zubi u trudnoci
pranje zubi u trudnoci

Pranje zubi u trudnoći – zadržite zdrave navike

Trudnoća je razdoblje velikih fizioloških promjena u tijelu. Promjene izazvane trudnoćom mogu uvelike promijeniti ustaljene navike i odraziti se na zdravlje žene stoga je vrlo važno pravilno pranje zubi u trudnoći. Stoga upalna stanja zubnog mesa i promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće nisu rijetkost. Trudnoća nije izlika za ne odlazak na kontrolni pregled kod stomatologa.

Redoviti pregledi osigurat će pravovremeno otkrivanje upalnih stanja u ustima, ukoliko upale postoje. Za vas će to značiti bezbrižno uživanje u trudnoći. Naš stručan tim informirat će vas o izvedivim postupcima i izuzecima, ovisno o tromjesečju u kojem se nalazite.

Utjecaj trudnoće na oralno zdravlje

Neke od promjena zubnog mesa na koje se trudnice najčešće žale mogu biti trudnički gingivitis, parodontitis, trudnički granulom, osjetljive desni.

Trudnički gingivitis je upala zubnog mesa izazvana plakom, bakterijama i naslagama. Očituje se kod velikog broja trudnica najčešće uslijed hormonalne neravnoteže. Pojava je karakteristična za drugo tromjesečje trudnoće i napreduje do poroda. U nekim slučajevima gingivitis napreduje u parodontitis. Ako je pranje zubi u trudnoći neredovito ove pojave se brzo uočavaju.

Parodontitis uzrokuje gubitak kosti i ispadanje zubi. Iz tog razloga nužno je liječiti početnu upalu. Simptomi upale su naotečenost, crvenilo i krvarenje zubnog mesa.

Trudnički granulom ili EPULIS je izraslina na zubnom mesu. Javlja se na mjestima između dva zuba u gornjoj čeljusti. Granulom uzrokuje velik broj bakterija. Crvene je boje i najčešće ne izaziva bol. Izraslina može krvariti. U slučaju krvarenja preporuča se operacija. Ova pojava nastaje u prvom tromjesečju trudnoće i često prolazi nakon porođaja. Preporučamo profesionalno čišćenje i pojačana oralna higijena.

Osjetljivost desni prisutna je gotovo kod svake trudnice. Zubno meso reagira na bakterije. Dovoljna je i mala količina i vaše desni će uzrokovati reakciju. Popratno crvenilo, peckanje, naotečenost pa i krvarenje česta su pojava. Razlog tome je disbalans hormona. Moguće su iritacije tijekom pranja zubi ili čišćenja koncem. Ponekad će vam okus paste, zubnog konca ili usne vodice biti izuzetno odbojni. No pokušajte pronaći onaj okus koji vam odgovara. Preporučamo koristiti paste s fluorom.

Što uzrokuje promjene na zubnom mesu i u strukturi zuba u trudnoći?

 • Naslage zubnog plaka

 • Bakterije i naslage u međuzubnom prostoru

 • Imunološke reakcije

 • Povišene hormonske razine

 • Jako slaba oralna higijena

 • Sklonost bolestima zubi

Kada je riječ o promjenama u strukturi zuba tijekom trudnoće, može doći do dentalne erozije, zubnog karijesa ili oštećenja cakline.

Dentalna erozija ili nagrizanje površine zuba često je izazvano kiselinom u ustima. Nakon povraćanja neutralizirajte ph u ustima. Za to preporučamo otopiti i pomiješati sodu bikarbonu u vodi. Pričekajte sa četkanjem zubi.

Zubni karijes je najveći neprijatelj. Velika je zabluda da trudnice ne smiju popravljati zube za vrijeme trudnoće. Stomatološko liječenje moguće je i za vrijeme trudnoće.

Oštećenje cakline uzrokuje preosjetljivost zubi i brže stvaranje karijesa. Do oštećenja dolazi uslijed mučnina i povraćanja. Zato što kiselina nepovratno nagriza caklinu. Ukoliko povraćate, pokušajte pričekati barem pola sata do sat vremena prije četkanja zuba radi osjetljivosti cakline. Neobične kombinacije okusa i neutaživa želja za slatkim također rade u korist karijesa.

Što uzrokuje promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće?

 • Povraćanje, mučnine
 • Povećana kiselost

 • Refluks

 • Povećana želja za slatkom i kiselom hranom

Održavanje oralnog zdravlja u trudnoći – pranje zubi u trudnoći

Pojačana oralna higijena u trudnoći neka bude vaš najveći saveznik u borbi protiv promjena na zubnom mesu i u strukturi zuba. Ukoliko patite od mučnina, pokušajte pričekati prije pranja zubi. U periodu četkanja preporučamo piti vodu sa sodom bikarbonom radi neutraliziranja kiselosti.

6 pravila za zdrave navike u trudnoći

 1. Redoviti kontrolni pregledi su nužni.

 2. Nakon povraćanja pričekati do sat vremena prije četkanja zubi.

 3. Nakon mučnine grgljati vodicu za usta.

 4. Dodatak fluora je poželjan i u pastama i u vodicama za usta.

 5. Ne zaboravite konac za međuzubne prostore.

 6. Ne zaboravite na higijenu uslijed umora i iscrpljenosti.

Bakterije u usnoj šupljini prenose se i na dijete. Brigom o vlastitom zdravlju ujedno brinete i za zdravlje vašeg novorođenča. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji preporučamo redovit kontrolni pregled tijekom trudnoće. Preporučamo pregled svakog tromjesečja. Na taj način osigurat ćete zdravlje zubi i desni. Omogućite sebi neometano uživanje u ovom periodu života, a brigu o zubima prepustite našem doktoru. Kontaktirajte nas za dogovor oko termina ili nam se obratite za sve informacije o trudničkom liječenju.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R