pranje zubi u trudnoci
pranje zubi u trudnoci
pranje zubi u trudnoci

Pranje zubi u trudnoći – zadržite zdrave navike

Trudnoća je razdoblje velikih fizioloških promjena u ženskom tijelu. Promjene izazvane trudnoćom mogu uvelike promijeniti ustaljene navike i odraziti se na zdravlje žene. Vrlo je važno pravilno prati zubi u trudnoći. Upalna stanja zubnog mesa i promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće nisu rijetkost. Trudnoća nije izlika za ne odlazak na kontrolni pregled kod stomatologa.

Redoviti pregledi osigurat će pravovremeno otkrivanje upalnih stanja u ustima, ukoliko upale postoje. Za vas će to značiti bezbrižno uživanje u trudnoći. Naš stručan tim informirat će vas o izvedivim postupcima i izuzecima, ovisno o tromjesečju u kojem se nalazite.

Utjecaj trudnoće na oralno zdravlje

Neke od promjena zubnog mesa na koje se trudnice najčešće žale mogu biti trudnički gingivitis, parodontitis, trudnički granulom, osjetljive desni.

Trudnički gingivitis je upala zubnog mesa izazvana plakom i bakterijama. Očituje se kod velikog broja trudnica najčešće uslijed hormonalne neravnoteže. Pojava je karakteristična za drugo tromjesečje trudnoće i napreduje do poroda. U nekim slučajevima gingivitis napreduje u parodontitis. Potrebno je redovito i detaljno prati zube kako bi se izbjeglo komplikacije.

Parodontitis uzrokuje gubitak kosti i ispadanje zubi. Iz tog razloga nužno je liječiti početnu upalu. Simptomi upale su naotečenost i krvarenje zubnog mesa.

Trudnički granulom ili EPULIS je izraslina na zubnom mesu. Javlja se na mjestima između dva zuba u gornjoj čeljusti. Crvene je boje i najčešće ne izaziva bol. Izraslina može krvariti. U slučaju krvarenja preporuča se operacija. Ova pojava nastaje u prvom tromjesečju trudnoće i često prolazi nakon porođaja. Preporučamo profesionalno čišćenje i pojačanu oralnu higijenu.

Osjetljivost desni prisutna je kod svake trudnice. Zubno meso reagira na bakterije. Dovoljna je mala količina bakterija i vaše desni će se upaliti. Popratno crvenilo, peckanje, otečenost i krvarenje česta su pojava. Ponekad će vam okus usne vodice biti izuzetno odbojan. Pokušajte pronaći okus koji vam odgovara. Preporučamo koristiti paste s fluorom.

Što uzrokuje promjene oralnog zdravlja u trudnoći?

Kada je riječ o promjenama u strukturi zuba tijekom trudnoće, može doći do dentalne erozije, zubnog karijesa ili oštećenja cakline.

Dentalna erozija ili nagrizanje površine zuba često je izazvano pojačanom kiselosti u ustima. Nakon povraćanja neutralizirajte ph u ustima. Za to preporučamo otopiti i pomiješati sodu bikarbonu u vodi. Pričekajte sa četkanjem zubi.

Zubni karijes je najveći neprijatelj. Velika je zabluda da trudnice ne smiju popravljati zube za vrijeme trudnoće. Stomatološko liječenje moguće je i za vrijeme trudnoće.

Oštećenje cakline uzrokuje preosjetljivost zubi i brže stvaranje karijesa. Do oštećenja dolazi uslijed mučnina i povraćanja. Zato što kiselina nepovratno nagriza caklinu. Ukoliko povraćate, pokušajte pričekati barem pola sata do sat vremena prije četkanja zuba radi osjetljivosti cakline. Neobične kombinacije okusa i neutaživa želja za slatkim također rade u korist karijesa.

Što uzrokuje promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće?

  • Povraćanje
  • Povećana kiselost

  • Refluks

  • Hormonska neravnoteža

Održavanje oralnog zdravlja u trudnoći – pranje zubi u trudnoći

Pojačana oralna higijena u trudnoći neka bude vaš najveći saveznik u borbi protiv promjena na zubnom mesu i u strukturi zuba. Ukoliko patite od mučnina, pokušajte pričekati prije pranja zubi. U periodu četkanja preporučamo piti vodu sa sodom bikarbonom radi neutraliziranja kiselosti.

6 pravila za zdrave navike u trudnoći

  1. Redoviti kontrolni pregledi su nužni.

  2. Nakon povraćanja pričekati do sat vremena prije četkanja zubi.

  3. Nakon mučnine grgljati vodicu za usta.

  4. Dodatak fluora je poželjan sastojak pasti za zube.

  5. Ne zaboravite konac za međuzubne prostore.

  6. Ne zaboravite na higijenu uslijed umora i iscrpljenosti.

Bakterije u usnoj šupljini prenose se i na dijete. Brigom o vlastitom zdravlju ujedno brinete i za zdravlje vašeg novorođenča. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji preporučamo redovit kontrolni pregled tijekom trudnoće. Preporučamo pregled svakog tromjesečja. Na taj način osigurat ćete zdravlje zubi i desni. Omogućite sebi neometano uživanje u ovom periodu života, Potrebnu brigu o zubima prepustite našem doktoru. Kontaktirajte nas za dogovor oko termina ili nam se obratite za sve informacije o trudničkom liječenju.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS