Dentus perfectus - zubobolja - popravak zuba

Popravak zuba i liječenje

Potreban vam je popravak zuba? Osjetili ste da vas zub boli? Pretražujete internet u potrazi za rješenjem problema no bol se ne smanjuje? Prestanite googlat-i jer ste došli do pravog rješenja. Bol ćemo otkloniti brzo, bezbolno i učinkovito! Kada se otkrije neka promjena na površini zuba, pacijenti najčešće pitauju – “Morate li brusiti? i “hoće li boljeti?””.

Rana dijagnostika je ključ uspjeha

Rana dijagnostika karijesa i brz popravak zuba od ključnog su značaja kako se karijes nebi dalje širio i kako nebi izazivao daljnje probleme. Početni karijes pacijent ne osjeća i najčešće nema nikakvih bolnih simptoma osim promjene boja zuba. U ovoj fazi se javljaju smeđe ili crne točkice na zubu. U kasnijoj fazi kako karijes napreduje.

Bol u zubu

Zub može postati osjetljiv na hladno ili zagriz. Osjetljivost na hladno je obično produžena kod pokvarenog zuba. Zub zaboli i bol se postepeno povlači kroz 10 sekundi. Na zubu se može primjetiti udubljenje (rupica). Ako se u tome trenutku ne reagira i ne ode na kontrolni stomatološki pregled u sljedećoj fazi se javlja bol na toplo i hladno. To je znak da je karijes već zahvatio i zubni živac. Ako vas muči zubobolja, ne brinite: liječenje zuba, popravak zuba ili brušenje u potpunosti su bezbolni.

Zašto je liječenje zuba (vađenje živca) nekad bilo neugodno iskustvo?

Nepostojanje učinkovite anestezije ili „rad na živo“ uzrok su jako neugodnih bolova prilikom liječenja korijena zuba. Zbog takvih iskustava, vađenje živca se smatra najneugodnijim zahvatom u stomatologiji. Postupak liječenja zuba u potpunosti je bezbolan. Korištenjem digitalne rentgenske dijagnostike i strojne obrade kanala korijena moguće je u samo jednom posjetu očistiti korijen zuba od upalnog tkiva.

Dentus perfectus - bol na hladno
Dentus perfectus - popravak zuba

Boli vas zub na toplo i hladno? Bolovi se pojačavaju kada ležite? Treba vam popravak zuba!

Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale koja često rezultira jakim bolovima. Popravak zuba, čišćenje karijesa i izrada plombe ne mogu riješiti takve probleme. Potreban vam je tretman liječenja korijena zuba. Popravak zuba moguć je sa izradom bijele plombe od kompozitnog materijala ili keramičkog inlaya (umetka) koji se izrađuje pomoću cad cam tehnologije (CEREC). Oba materijala imaju izvrsnu estetiku. Ukoliko je razoreno više od polovice zuba prednost treba dati izradi keramičkog inlaya ili onlaya zbog veće otpornosti na žvakanje i zagriz.

Naruči se na pregled još danas!

Upala zubnog živca – što je to?

Unutrašnjost zuba se naziva zubna pulpa. U zubnoj pulpi smješteni su živčani završeci, krvne žile i tkivo važno za prehranu zuba za vrijeme razvoja. Raširen naziv za upalna stanja zubne pulpe je upala zubnog živca. Upravo su živčani završeci odgovorni za naš doživljaj boli. Postoji više uzroka upale zubne pulpe (zubnog živca). Upala se najčešće javlja kao posljedica dubokog karijesa. Napredovanjem karijesa bakterije ulaze u prostore zubne pulpe. Dolazi do razvoja upalnog procesa. Nemogućnost širenja upalnog tkiva u prostoru uzrokuje nastanak otekline.

Kada se javlja bol?

Dolazi do pritiska na krvne žile i živčane završetke u zubnoj pulpi. Pritisak na krvne žile dovodi do smanjene opskrbe krvlju. U konačnici dolazi do potpunog prekida cirkulacije. Zubna pulpa može odumrijeti. Pritisak upalnog tkiva na živčane završetke uzrokuje bol. Na samom početku upale bol se javlja nakon vanjskih podražaja i prestaje nakon nekog vremena. Napredovanjem upale bol postaje konstantna. Bol se širi na udaljene dijelova lica i glave. Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale zubnog živca koja često rezultira jakim i oštrim bolovima. Najsuvremenija tehnologija koju koristimo povećava uspješnost izlječenja zubnog živca i skraćuje trajanje terapije. I ne, ne morate čekati, kontaktirajte nas odmah.

Dentus perfectus - anatomija zuba

Radioviziografija (RVG)

Radioviziografija (RVG) omogućuje uvid u broj, položaj i zakrivljenost korijena zuba te stanje okolne čeljusne kosti. Točna duljina kanala korijena dobiva se preciznim mjerenjem pomoću endometra. Budući da je osnovni preduvjet za uspjeh liječenja zuba poznavanje točne duljine kanala preporuča se napraviti 2 rentgenske snimke zuba. Prvu na početku terapije i drugu nakon liječenja korijenskog kanala. Pojedinični RVG snimak jednog zuba je 14€ u ordinaciji Dentus perfectus. Kompletni 2D ortopanski snimak zubi je 34€.

Liječenje korijenskog kanala

Liječenje korijena zuba kreće se od 54€ po korijenskom kanalu ili 60€ po kanalu ako je korijen bio prethodno liječen i potrebno je izvaditi prethodno punilo te izvršiti novo. Sjekutići obično imaju 1 korijenski kanal, pretkutnjaci 1-2 korijenska kanala, a kutnjaci najčešće imaju 3-4 korijenska kanala. Liječenje obično traje 2 posjete, a kod većih infekcija i apscesa potrebno je više dolazaka. Očišćeni prostor kanala korijena ispunjava se gutaperkom (gumasta masa) i smolom za punjenje koji omogućuju trodimenzionalno brtvljenje i spriječavaju ponovni ulazak mikroorganizama (baketrija).

Nakon liječenja

Ovisno o stupnju razorenosti zuba, nakon liječenja zuba izrađuje se bijeli ispun (plomba) ako karijes nije jako razorio zub ili keramički ispun (inlay-onlay) kod većeg oštećenja. Ukoliko je zub potpuno razoren potrebno je napraviti keramičku krunicu (metal-keramičku, potpuno keramičku bezmetalnu krunicu ili cirkon keramičku krunicu). Cijene za bijele kompozitne ispune kreće se od 44-58€. Keramički inlayi iznose 160€. Cijena keramičke krunice kreće se od 226-360€.

Za popravak zuba na vrijeme, prije nego se pojavi bol od bitnog značaja su redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji. U ordinaciji Dentus perfectus savjetujemo naše pacijente da dolaze na kontrolne stomatološke preglede 2-3 puta godišnje. Pokvaren zub se može detektirati dođe li do promjene boje zuba (početni karijes najčešće ne boli) ili vidljive “rupicom”(ovdje je najčešće zub bolan i osjetljiv na toplo i hladno). Karijes na zubu je najlakše primjetiti kao promjenu boje zuba. Smeđa ili crna boja znak su da se za zubom nešto događa. Potrebno je ukloniti karijes. Uklanjanjem karijesa i izradom bijele estetske plombe riješiti ćemo Vaš problem.

Dentus perfectus - ortopan

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS