Dentus perfectus - zubobolja - popravak zuba

Popravak zuba i liječenje zuba

Kada vam treba popravak zuba? U posljednje vrijeme ili tek sada ste prvi put osjetili da Vas zub boli? Pretražujete internet u potrazi za rješenjem problema, ali bol se s time ne smanjuje? Prestanite googlat-i jer napokon ste došli do pravog rješenja. Bol ćemo otkloniti brzo, bezbolno i učinkovito!

Kada se otkrije neka promjena na površini zuba, najčešće je pitanje pacijenta – “Morate li brusiti? i “hoće li boljeti?””.  Karijes na zubu je nalakše primjetiti kao promjenu boje zuba. Smeđa ili crna boja su znak da se za zubom nešto dešava. Popravak zuba je idealno rješenje. Uklanjanjem karijesa i izradom bijele estetske plombe (ispuna) riješiti ćemo Vaš problem. Od bitnog značaja su redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji. U ordinaciji Dentus perfectus savjetujemo naše pacijente da dođu na kontrolne stomatološke preglede 2-3 puta godišnje. Pokvaren zub se može detektirati s promjenom boje zuba (početni karijes i najčešće ne boli) ili vidljivom “rupicom”( ovdje je najčešće  zub bolan i osjetljiv na toplo i hladno).

Rana dijagnostika je ključ uspjeha

Rana dijagnostika karijesa i brz popravak zuba od ključnog su značaja kako se karijes nebi dalje širio i kako nebi izazivao daljnje probleme. Početni karijes pacijent ne osjeća i najčešće nema nikakvih bolnih simptoma osim promjene boja zuba. U ovoj fazi se javljaju smeđe ili crne točkice na zubu. U kasnijoj fazi kako karijes napreduje, zub može postati osjetljiv na hladno ili zagriz. Osjetljivost na hladno je obično produžena kod pokvarenog zuba. Zub zaboli i bol se postepeno povlači kroz 10 sekundi, ne odmah. Na zubu se može primjetiti udubljenje (rupica). Ako se u tome trenutku ne reagira i ne ode na kontrolni stomatološki pregled u sljedećoj fazi se javlja bol na toplo i hladno i tada je karijes već zahvatio i zubni živac.

Ako vas već muči zubobolja, ne brinite: liječenje zuba, popravak zuba ili brušenje u potpunosti su bezbolni.

Boli vas zub na toplo i hladno? Popravak zuba?

Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale zubnog živca koja često rezultira jakom i oštrim bolovima. Najsuvremenija tehnologija koju koristimo povećava uspješnost izlječenja zubnog živca i skraćuje trajanje terapije. I ne, ne morate čekati, već nas odmah kontaktirajte.

Zašto je liječenje zuba (vađenje živca) nekad bilo neugodno iskustvo?

Nepostojanje učinkovite anestezije ili „rad na živo“ uzrok su jako neugodnih bolova prilikom liječenja korijena zuba. Zbog takvih iskustava, vađenje živca se smatra najneugodnijim zahvatom u stomatologiji. Korištenjem suvremenih anestetika u ordinaciji Dentus perfectus postupak liječenja zuba u potpunosti je bezbolan. Korištenjem digitalne rentgenske dijagnostike i strojne obrade kanala korijena moguće je u samo jednom posjetu očiistiti korijen zuba od upalnog tkiva.

Dentus perfectus - bol na hladno
Dentus perfectus - popravak zuba

Boli vas zub na toplo i hladno? Bolovi se pojačavaju kada ležite? Treba vam popravak zuba!

Zub je počeo boliti sam od sebe? Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale koja često rezultira jakim bolovima. Popravak zuba, čišćenje karijesa i izrada plombe (ispuna) ne mogu riješiti takve probleme, već je potreban tretman liječenja korijena zuba. Popravak zuba moguć je sa izradom bijele plombe od kompozitnog materijala ili keramičkog inlaya (umetka) koji se izrađuje pomoću cad cam tehnologije (CEREC). Oba materijala imaju izvrsnu estetiku, no ako je razoreno više od polovice zuba prednost treba dati izradi keramičkog inlaya ili onlaya zbog veće otpornosti na žvakanje i zagriz.

Naruči se na pregled još danas!

Upala zubnog živca – što je to?

Unutrašnjost zuba se naziva zubna pulpa i predstavlja prostor u kojem su smješteni živčani završeci, krvne žile i tkivo važno za prehranu zuba za vrijeme razvoja i nicanja. Raširen naziv za upalna stanja zubne pulpe je upala zubnog živca, jer su upravo živčani završeci odgovorni za doživljaj boli. Postoji više uzroka upale zubne pulpe (zubnog živca), no najčešće se javlja kao posljedica dubokog karijesa. Napredovanjem karijesa mikroorganizmi (bakterije) ulaze u prostore zubne pulpe i stvaraju produkte metabolizma koji pokreću reakciju uplanog procesa. Zbog nemogućnosti širenja upalnog tkiva u prostoru i nastanka otekline. Dolazi do pritiska na krvne žile i živčane završetke u zubnoj pulpi. Pritisak na krvne žile dovodi do smanjenja opskrbe krvlju, a u konačnici i do potpunog prekida cirkulacije i odumiranja zubne pulpe. Pritisak upalnog tkiva na živčane završetke uzrokuje nastajanje boli, koja se na početku upale javlja nakon vanjskih podražaja (hladno-toplo) i prestaje nakon nekog vremena. Napredovanjem upale bol postaje konstantna i širi se na udaljene dijelova lica i glave.

Dentus perfectus - anatomija zuba

Radioviziografija (RVG)

Radioviziografija (RVG) omogućuje uvid u broj, položaj i zakrivljenost korijena zuba te stanje okolne čeljusne kosti. Točna duljina kanala korijena dobiva se preciznim mjerenjem pomoću endometra, budući da je osnovni preduvjet za uspjeh liječenja zuba poznavanje točne duljine kanala. Preporuča se napraviti 2 rentgenske snimke zuba, prvu na početku terapije i drugu nakon liječenja korijenskog kanala. Pojedinični RVG snimak jednog zuba je 100kn u ordinaciji Dentus perfectus,a kompletni 2D ortopanski snimak zubi je 250kn.

Očišćeni prostor kanala korijena ispunjava se gutaperkom (gumasta masa) i smolom za punjenje koji omogućuju trodimenzionalno brtvljenje i spriječavaju ponovni ulazak mikroorganizama (baketrija).

Liječenje korijena zuba je od 400kn po korijenskom kanalu ili od 450kn po kanalu ako je korijen bio prethodno liječen i potrebno je izvaditi prethodno punilo te izvršiti novo. Sjekutići obično imaju 1 korijenski kanal, pretkutnjaci 1-2 korijenska kanala, a kutnjaci najčešće imaju 3-4 korijenska kanala. Liječenje obično traje 2 posjete, a kod većih infekcija i apscesa potrebno je više dolazaka.

Ovisno o stupnju razorenosti zuba, nakon liječenja zuba izrađuje se bijeli ispun (plomba) ako karijes nije jako razorio zub ili keramički ispun (inlay-onlay) kod većeg oštećenja, a ako je zub potpuno razoren onda je potrebno napraviti  keramičku krunicu (metal-keramičku, potpuno keramičku bezmetalnu krunicu ili cirkon keramičku krunicu). Cijene za bijele kompozitne ispune kreću se od 330-430kn, keramički inlayi su 1.200kn, a keramičke krunice kreću se od 1.700 do 2.600kn

Dentus perfectus - ortopan

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R