pokvaren zub

Nikada ne želite čuti od zubara da vam kaže da imate pokvaren zub! Pokvaren zub je u biti novonastala rupa u jednom od vaših zuba, uzrokovana karijesnim procesom koji se razvija tijekom vremena. Možda nećete ni znati da imate pokvaren zub sve dok određene simptome nećete moći ignorirati i zanemarivati tj. dok se karijes ne proširi do blizine zubnog živca i zub počne iznenadno boljeti .

Nažalost, nakon što otkrijete da imate pokvaren zub, trebat ćete posjetiti stomatologa kako bi ga popravio i izradio novu plombu (ispunom) tamo gdje je karijes oštetio zub. Kako biste izbjegli potrebu za popravcima zubi i ispunom, bitno je da vodite brigu o svojim zubima, da redovno posjećujete zubara, uredno održavate oralnu higijenu, pazite na unos šećera i gaziranih pića i da ako primjetiti i najmanju promjenu kod zubi, odmah se javite stomatologu.

Koji su znakovi koji nam ukazuju da imamo pokvaren zub?

Ponekad je vrlo malu šupljinu (rupicu) u zubu nemoguće samostalno otkriti. Redovnim odlaskom kod zubara u ordinaciju dentalne medicine, zubar bi trebao pregledati i ispitati vaše zube ili čak napraviti rendgensku snimku vaših zubi da bi bio siguran da nemate ili imate pokvaren zub.

Pokvaren zub – zubobolja

Vaš zub može pulsirati ili boljeti, a vi se možete zateći da gurate jezik oko njega. Bol može postati posebno akutna kada pojedete nešto toplo, hladno ili stvarno slatko.

Pokvaren zub – osjetljivost

Otkrivate da je jedan od vaših zuba mnogo osjetljiviji na promjene temperature nego prije. Kad popijete nešto toplo ili hladno, možda ćete se trgnuti.

Pokvaren zub – tamne mrlje na zubu

To može biti bijela mrlja na vašem zubu, ili može biti tamna (siva, smeđa, crna) boja. U svakom slučaju, ne odgovara ostatku vašeg zuba i znak je da nešto nije u redu.

Pokvaren zub – rupa u zubu

Možda je to mala rupa ili je to veća rupa ili pukotina koju možete osjetiti jezikom. Ako možete uočiti rupu na svom zubu, svakako očekujte da je potreban popravak zuba.

Pokvaren zub – oticanje ili krvarenje desni

Vaše desni mogu biti crvene ili natečene, osobito uz sami zuba. U pokvareni zub često zapadaju ostaci hrane koji se oteženo čiste i time iritraju desni i porvociraju upalu desni. Čak može doći i do krvarenja iz desni, pogotovo prilikom četkanja zubi.

Pokvaren zub – loš dah

Trajni zadah često je znak bolesti desni. Kod loše oralne higijene kod zubi koji su dosta povareni, imamo puno naslaga kamenca koji se taloži oko zubi i nakuplja se u džepovima zubnog mesa oko samih zubi, zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se loš zadah koji je nemoguće odstraniti pranjem zubi ili ispiranjem usta sa kaduljom, usnim vodicama ili slično. Svakako vam je potrebo što hitnije napraviti čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem zubi. Trajni zadah često je znak bolesti desni. Kod loše oralne higijene kod zubi koji su dosta povareni, imamo puno naslaga kamenca koji se taloži oko zubi i nakuplja se u džepovima zubnog mesa oko samih zubi, zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se loš zadah koji je nemoguće odstraniti pranjem zubi ili ispiranjem usta sa kaduljom, usnim vodicama ili slično. Svakako vam je potrebo što hitnije napraviti čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem zubi.

Kada posjetiti stomatologa?

Općenito govoreći, trebali biste redovito posjećivati ​​stomatologa radi rutinske njege i kontrole zubi. Preporuka je ići na redovni stomatološki pregled svakih 6 mjeseci.
Ne biste trebali čekati do sljedećeg termina ako naiđete na bilo kakve probleme.
Idite stomatologu kad god primijetite promjenu na desnima ili bilo kojem od zubi, osobito ako postoji bol ili oteklina. Dakle, ako su vam desni natečene i krvare ili vas jedan od zubi počne boljeti, vrijedi posjetiti stomatologa.

Kako spriječiti da imamo pokvarene zube?

Vjerojatno već znate jedan od načina kako spriječiti razvoj karijesa i pokvarenog zuba, pranje zuba dva do tri puta dnevno.
Pomoću paste za zube s fluorom možete očistiti sve ostatke i bakterije koje stvaraju plak na vašim zubima i na desnima. Kada perete zube fluoriranom pastom za zube, također pomažete caklini na vašim zubima da se popravi i remineralizira.
Istraživanja su pokazala da korištenje paste za zube s visokim udjelom fluora pomaže čak i više od paste za zube bez fluora.

Neke od drugih strategija koje vam mogu pomoći u sprječavanju nastanka pokvarenog zuba:

Svaki dan čistite zube koncem, preporuka je navečer prije spavanja, čistiti zube zubnim koncem prije četkanja zubi.

Ograničite količinu slatke hrane koju jedete kako se ostaci ne bi zadržavali na vašim zubima. Ako često jedete slatko, pokušajte koristiti žvakaće gume bez šećera koje neutraliziraju pH u ustima bar 3-5 puta na dan, žvakati ih bar 5 minuta.

Operite zube nakon što ste jeli ljepljivu, slatku hranu.

Svaki dan pijte dovoljnu količinu vode, preporuka je 8 čaša vode.

Ispirite zube i desni svaku večer sa usnom vodicom na način da ispirete pola minute prije pranja zubi i pola minute nakon pranja zubi. Nakon toga ne pijete i ne jedete ništa osim vode.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R