Periimplantitis kod pušača – utjecaj pušenja na zubni implantat

Životni vijek zubnog implantata ovisi o brojnim čimbenicima. Na zdravlje zubnog implantata utječu 2 faktora: higijena i pušenje. Periimplantitis je naziv za upalno stanje desni i kosti implantata, stanje u kojemu zubni implantat postaje inficiran. Periimplantitis je vrlo slično stanje parodontitisu. Kod periimplantitisa dolazi do inficiranja implantata zbog ulaska bakterija i ostataka hrane u područje oko implantata u kosti.

Periimplantitis – kako se razvija?

Razvoj periimplantitisa prepoznaje se kod osoba sklonih bolestima parodonta, prilikom jako slabe oralne higijene, s vidljivim velikim nakupinama kamenca u usnoj šupljini, te kod pušača. Dokazano je kako je upravo pušenje najveći uzročnik nastanka i daljnjeg razvoja bolesti parodonta. Razlozi gubitka zuba uzrokovani pušenjem ujedno predstavljaju opasnost za zdravlje implantata. S obzirom da upalne promjene implantata napreduju puno brže od promjena na prirodnom zubu, ne liječenjem upalnih stanja pacijenti izazivaju brojne negativne nuspojave u organizmu. Kao i u slučaju parodontitisa, početni simptomi periimplantitisa su veoma blagi. Iz tog razloga, pacijenti ih često zanemaruju. Zanemarivanje početnog crvenila i krvarenja vrlo brzo prelazi u ozbiljne simptome periimplantitisa poput oticanja čeljusti i gubitka kosti. 

Periimplantitis – simptomi

  • pojava krvarenja i gnojna upala oko implantata
  • povišena temperatura
  • pulsirajuća bol
  • crvenilo i oteklina desni oko implantata
  • zadah
  • otežano žvakanje hrane, bol pri žvakanju na strani di su ugrađeni zubni implantati
  • osjećaj pomicanja zubnog implantata
periimplantitis

3D prikaz periimplantitisa

Jesam li kandidat za zubni implantat ukoliko sam pušač?

Ukoliko ste pušač, rizik od ranog gubitka implantata i periimplantitisa je veći nego što je to slučaj kod nepušača. Preporuka našeg stomatologa je redovito održavati pravilnu higijenu. Osim kvalitetnog održavanja implantata preporučeno je držati se dogovorenih kontrolnih i preventivnih pregleda. 

O zubnom implantatu

Upoznajmo vas sa implantologijom. Implantologija je grana u stomatologiji čija svrha je ugraditi zubni implantat u bezubu kost pacijenta. Zubni implantati su posebno izrađeni vijci koje se ugrađuje u kost. Oni služe kao potporanj, a predstavljaju korijen zuba. Na ugrađen implantat kroz određeni vremenski period dolazi protetika. Trenutak ugradnje protetike na implantat posljednji je i najveseliji dio procesa nadomještanja zuba. 

Periimplantitis i pojačana briga o zubnom implantatu ukoliko ste pušač 

Za sve pušače, preporuča se provoditi učestaliju higijenu zubi i čvrsto se držati preporučenih kontrolnih pregleda od strane stomatologa. Ukoliko ste pušač, preporučujemo 2-3 kontrolna pregleda godišnje. Na taj način izbjeći ćete komplikacije zdravlja vašeg implantata i razvoj periimplantitisa.

Držite li se preporučanih kontrolnih pregleda? Oralne upale i žarišta bakterija predstavljaju negativan utjecaj na vaše zdravlje. Stroga oralna higijena je nezaobilazna ukoliko zubni implantat želite održati zdravim. Najbolje bi bilo da četkate zube 2-3x dnevno, da koristite zubni konac i usne vodice za ispiranje usta. Upalna stanja zubnog implantata često mogu izazvati infarkt, Alzheimerovu bolest, dijabetes, prijevremeni porođaj te brojne druge bolesti. Učestalim dolaskom na stomatološki pregled vaš će zubar na vrijeme prepoznati simptome periimplantitisa. 

Na koji način pušenje šteti zubnom implantatu i pogoduje razvoju periimplantitisa?

Gubitak implantata je moguć jednako kao i gubitak prirodnog zuba. Pušenje predstavlja rizik za razvoj periimplantnih bolesti. Pa krenimo redom. Negativan utjecaj pušenja smanjuje zasićenost periimplantnih tkiva kisikom. Uslijed smanjene prokrvljenosti dolazi do povlačenja gingive. Smanjenje regenerativnog potencijala izaziva dva velika problema tzv. resorpcija potporne kosti i destabilizacija zubnog implantata. Negativni efekti uzrokovani pušenjem nastaju migracijom patogenih bakterija i širenjem područja upale. Još jedan od faktora rizika predstavljaju velike nakupine plaka uslijed jako slabe oralne higijene. 

Zaključno, periimplantitis uzrokuju bakterije i upalna stanja, jednako kao i u slučaju parodontitisa. S obzirom da svaki pacijent ima razvijene vlastite navike, nemoguće je odrediti točan vijek trajanja implantata. Pušenje doprinosi rastu patogenih bakterija radi anaerobnih uvjeta uzrokovanih nedostatnim količinama kisika. Rizik uzrokovan pušenjem je jednak bez obzira je li riječ o vašem prirodnom zubu ili zubnom implantatu. No uz pravilnu brigu i dobru sveopću sliku zdravlja vijek trajanja moguće je produžiti. Implantati mogu trajati cijeli životni vijek. Ako se ipak razvije periimplantitis, u tom slučaju biti će potebno uzimati antibiotike ili će na kraju biti potrebno zamijeniti i zubni implantat.

Potražite naš savjet. Javite nam se s povjerenjem i rado ćemo vas savjetovati. Tijekom pregleda ostavit ćemo vremena za sva vaša pitanja. 

Pratite nas i na našoj Instagram i Facebook stranici.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R