Oštećenje zubi kojima nije uzrok karijes

Sigurno ste primjetili na svojim zubima određene promjene koja se javljaju kao oštećenje zubi, ali kojim nije uzrok karijes. Ta oštećenja zubi dijelimo u abfrakciju, abraziju, atriciju i eroziju ovisno o uzroku nastanka.
Abfrakcija, abrazija i erozija javljaju se kao određena oštećenja zubi, ali na različitim mjestima na zubu. Iako imaju različite uzroke, mogu stupiti u interakciju i stvoriti veći problem. Moguće je istovremeno imati abfrakciju, abraziju i eroziju.

Oštećenje zubi – Abfrakcija

Možda ćete prvi put postati svjesni da imate abfrakcije kada vam se hrana zaglavi uz zubni vrati i zubno meso (gingivu) ili kada se široko nasmijete pa se vide klinasta konkavna udubljenja zuba uz zubno meso, vidi se dio zuba koji se odlomio.. Možda biste to čak mogli osjetiti i jezikom.

Abfrakcija je obično bezbolna, ali osjetljivost zuba može postati problem, posebno kada je riječ o vrućini i hladnoći. Jer zubni vrat više nije prekriven caklinom i imamo otvorene dentinske tubuluse iz dubljih zubnih struktura u kojima završavaju živčani završeci zuba.

Možda nikada nećete razviti druge znakove ili simptome, ali ako se šteta nastavi, može dovesti do:

Istrošene i sjajne prednje stijenke na zubu, poznate kao prozirnost
Lomljenje površine zuba
Gubitak cakline ili otkriveni dentin

S vremenom, gubitak cakline može učiniti zub osjetljivim na bakterije i karijes. Može utjecati na strukturni integritet zuba, što dovodi do loma ili gubitka zuba.

Lako se može desiti da se abfrakcija zamjeni s drugim stomatološkim problemima, stoga je najbolje posjetiti stomatologa radi točne dijagnoze.

ostecenje zubi

Uzroci abfrakcije

Abfrakcija je uzrokovana dugotrajnim stresom na zubima. To se može dogoditi na različite načine, kao što su:

Bruksizam, također poznat kao škripanje ili škrgutanje zubima
Nepravilan položaj zuba, koja se također naziva malokluzija
Gubitak minerala zbog kiselih ili abrazivnih čimbenika

Ponekad postoji više faktora koji doprinose tome. Vaš stomatolog vam možda neće moći točno reći zašto se desilo oštećenje zubi. U svakom slučaju djelomični lom zuba nastaju u zubnom vratu gdje zub trpi najveća opterećenja i gdje je caklina zuba najtanja pa posljedično dolazi do njenog loma. Također, abfrakcija se može pojaviti zajedno s drugim stomatološkim problemima poput abrazije i erozije.

Škripanje zubima ili škrgutanje zubima s nestabilnim zagrizom može utjecati na desni kao i na zub. Nije neuobičajeno da se dogodi i povlačenje desni zajedno s abfrakcijom.

S vremenom, kako se desni nastavljaju povlačiti, površine korijena mogu postati izložene. Ova kombinacija može uzrokovati ekstremnu osjetljivost zuba i zubnu bol. Bez liječenja može dovesti do loma ili gubitka zuba.

Terapija abfrakcije

Abfrakcija ne zahtijeva uvijek liječenje, ali važno je posjetiti svog stomatologa kako biste bili sigurni. Čak i ako vam nije potrebno hitno liječenje, praćenje vam može pomoći da spriječite veće probleme.
Stomatolog će vam preporučiti liječenje na temelju ozbiljnosti vaših simptoma. Također biste trebali razmisliti o tome kako to utječe na vaš osmijeh i sposobnost održavanja zuba čistima.

Šteta se ne može poništiti, ali možete ublažiti osjetljivost zuba, poboljšati izgled i spriječiti buduća oštećenja.

Neke mogućnosti liječenja su:

Kompozitni ispuni (plombe) – Ovo može biti od pomoći ako vam je teško održavati zube čistima ili ako imate osjetljivost zuba zbog izloženih živčanih završetaka. Vaš zubar može odabrati boju koja odgovara vašim zubima, tako da je to i dobra estetska opcija.
Štitnik za zube (udlaga) – Ako noću škripite ili škrgućete zubima, možemo vam napraviti individualni štitnik za usta kako biste spriječili daljnje oštećenje vaših zuba.
Pasta za zube – Pasta za zube neće izliječiti abfrakciju, ali određeni proizvodi mogu pomoći u smanjenju osjetljivosti i abrazije zuba.
Ortodoncija (zubni aparatić) – Ponovno poravnavanje zagriza može pomoći u sprječavanju budućih oštećenja, što može biti posebno korisno za mlađe ljude.

Oštećenje zubi – Abrazija

Oštećenje zubi abrazija će se vjerojatno naći na zubima koji su najbliži vašim obrazima, također poznatim kao bukalna strana i na griznim plohama. Za razliku od izgleda abfrakcije u obliku slova V, oštećenja uzrokovana abrazijom su ravna.

Abrazija je uzrokovana trenjem stranih predmeta, poput olovaka, noktiju ili piercinga u ustima. Korištenje tvrde četkice za zube, abrazivni paste za zube i nepravilna tehnika četkanja također mogu dovesti do abrazije.

Oštećenje zubi – Erozija

Erozija je opće trošenje zubne cakline i dovodi do oštećenja zubi. Zubi mogu imati glatku i sjajnu površinu, zaobljeniji izgled, s naznakom prozirnosti ili promjene boje. Kako erozija napreduje, stari ispuni (plombe) postaju nefunkcionalni i uzdignuti u odnosu na zub.

Za razliku od abfrakcije i abrazije, erozija je više kemijski proces, koji se događa na površini i ispod površine zuba. Uzrokuje ga visoka razina kiseline u ustima. Može nastati zbog vanjskih i unutarnjih čimbenika. To može biti zbog kisele hrane ili pića, suhih usta ili zdravstvenih stanja koja nastaju zbog kiseline kod želučanih tegoba, ulkusne bolesti i gastroezofagealnog refluksa (povraćanja). Erozija zuba nastaje kada kiseline istroše caklinu na zubima.

Eroziju cakline može uzrokovati sljedeće:

Previše bezalkoholnih pića, koja sadrže puno fosforne i limunske kiseline. Bakterije u vašim ustima rastu zbog šećera i stvaraju kiseline koje mogu izjedati caklinu. Pogoršava se ako ne čistite redovito zube.
Voćna pića. Neke kiseline u voćnim pićima su erozivnije od akumulatorske kiseline.
Kisela hrana ili bomboni. Imaju i dosta kiseline.
Suha usta ili slab protok sline (kserostomija). Slina pomaže u sprječavanju karijesa tako što ispire bakterije i ostatke hrane u ustima. Također dovodi pH kiseline na prihvatljivu razinu.
Prehrana bogata šećerom i škrobom.
Gastrointestinalni problemi.
Lijekovi (antihistaminici, aspirin, vitamin C).

Oštećenje zubi – Atricija

Oštećenje zubi atricija je trošenje zubi koje nastaje prilikom normalne funckije žvakanja, ali se pojačano javlja kod parafunkcijskih kretnji prilikom škripanja i škrgutanja zubima. Najčešće se parafunkcijske kretnje javljaju noću i izazivaju prekomjerne i nepotrebe aktivnosti žvačnog sustava, a povezano je s povećenom anksioznošću ili stresom.

Zaključak

Zaštita i prevencija trošenja cakline i dentina svakako uključuje izbjegavanje konzumacije kiselih i gaziranih pića. Postoji uska povezanost s trošenjem zubnih struktura jer je problem taj da se zube najčešće četka nekoliko minuta nakon obroka kada je u ustima visoka koncentracija kiselina pa je dovoljno i samo četkanje kako bi se oštetili fragilni dijelovi cakline. Ako se koriste paste sa visokim udijelom abrazivnih sredstava poput onih za izbjeljivanje zubi, a četka se snažno i vodoravnim pokretima piljenja, oštećenje zuba je neizbježno. Bitno je osvijestiti pacijenta o štetnim navikama koje radi. Bitno je pravilno četkati zube te ne koristiti tvrde četkice. Ako je uzrok oštećenja zubi škripanje i škrgutanje zubima izrađuje se nagrizna udlaga koja se nosi noću. Ako su oštećenja zubi već toliko velika onda postoji potreba za izradom komozitnog ispuna ili izradom protetskih radova u vidu keramičkih krunica ili keramičkih mostova.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R