Oštećenje zubi kojima nije uzrok karijes

Sigurno ste primjetili na svojim zubima određene promjene i oštećenja kojima nije uzrok karijes. Ta oštećenja zubi dijelimo u abfrakciju, abraziju, atriciju i eroziju ovisno o uzroku nastanka. Abfrakcija, abrazija i erozija javljaju se kao određena oštećenja zubi, ali na različitim mjestima. Iako različitih uzroka, ova oštećenja mogu stupiti u interakciju, udružiti se i stvoriti puno veći problem od onog inicijalnog. Znate li da je moguće istovremeno imati više oštećenja. Moguća je kombinacija abfrakcije, abrazije i erozije.

Oštećenje zubi – Abfrakcija

Možda ćete prvi put postati svjesni da imate abfrakcije kada vam se hrana zaglavi uz zubno meso ili gingivu.

Prilikom širokog smijanja može se vidjeti konkavna udubljenja zuba uz zubno meso. Prođete li jezikom jezikom moguće je osjetiti udubljenja.

Abfrakcija je obično bezbolna. Međutim, preosjetljivost zuba može postati problem. Posebice kod promjene temperature. Zubni vrat postaje ogoljen i izložen vanjskim utjecajima. Kako više nije prekriven caklinom zubne strukture sa živčanim završecima zuba izazivaju osjetljivost.

Postoji mogućnost da nikada nećete razviti simptome navedene u nastavku. Ukoliko se oštećenje ne izliječi, ono može dovesti do:

Istrošene prednje stijenke na zubu. Stijenka će postati prozirnija.
Oštećenja površine zuba.
Gubitka cakline ili otkrivenog dentina.

S vremenom, gubitak cakline može učiniti zub osjetljivim na bakterije i karijes.  Za točnu dijagnozu najbolje je posjetiti stomatologa.

ostecenje zubi

Uzroci abfrakcije

Abfrakcija je uzrokovana dugotrajnim stresom na zubima. To se može dogoditi na različite načine, kao što su:

Bruksizam
Nepravilan položaj zuba ili malokluzija
Gubitak minerala zbog kiselih ili abrazivnih čimbenika

Djelomični lom zuba nastaje u zubnom vratu gdje zub trpi najveća opterećenja. Ondje je zubna caklina najtanja. Posljedično dolazi do loma zubne cakline. Recesija desni nastupa kada sve veća površina korijena postaje izložena vanjskim utjecajima. Ona može uzrokovati ekstremnu osjetljivost zubi i bol kod pacijenta. Izostane li liječenje, recesija desni može dovesti do gubitka zuba.

Terapija liječenja abfrakcije

Abfrakcija ne zahtijeva uvijek liječenje. No važno je posjetiti svog stomatologa kako biste bili sigurni je li vam liječenje potrebno. Uvijek pomaže pratiti razvoj situacije. Stomatolog će vam preporučiti liječenje na temelju ozbiljnosti vaših simptoma. Nastala šteta ne može se poništiti. Moguće je ublažiti osjetljivost zuba, poboljšati izgled i spriječiti buduća oštećenja.

Neke mogućnosti liječenja su:

Kompozitni ispuni – Ovo može biti od pomoći ukoliko imate preosjetljivost zubi zbog izloženih živčanih završetaka. Vaš zubar može odabrati boju koja odgovara vašim zubima, tako da je to i dobra estetska opcija.
Štitnik za zube – Ako noću škripite ili škrgućete zubima, možemo vam napraviti individualni štitnik za usta kako bi spriječili daljnje oštećenje vaših zuba.
Pasta za zube – Pasta za zube neće izliječiti abfrakciju, no određeni proizvodi mogu pomoći u smanjenju osjetljivosti zubi.
Zubni aparatić – Poravnavanje zagriza može pomoći u sprječavanju budućih oštećenja.

Oštećenje zubi – Abrazija

Oštećenje zubi – abrazija – vjerojatno će se naći na zubima koji su najbliži vašim obrazima, kao i na griznim plohama. Za razliku od izgleda abfrakcije (oštećenja u obliku slova V), oštećenja uzrokovana abrazijom su ravna.

Abrazija je uzrokovana trenjem stranih predmeta i jakom silom pritiska. Korištenje tvrde četkice za zube i nepravilna tehnika četkanja najčešći su uzrok abrazije.

Oštećenje zubi – Erozija

Erozija je opće trošenje zubne cakline. Erozija dovodi do oštećenja zubi. Zubi mogu imati glatku i sjajnu površinu. Kako erozija napreduje, stari ispuni postaju nefunkcionalni i uzdignuti u odnosu na zub.

Za razliku od abfrakcije i abrazije, erozija je više kemijski proces, koji se događa na površini i ispod površine zuba. Uzrokuje ga visoka razina kiseline u ustima. Može nastati zbog vanjskih i unutarnjih čimbenika. To može biti zbog kisele hrane ili pića, suhih usta ili zdravstvenih stanja koja nastaju zbog kiseline kod želučanih tegoba, ulkusne bolesti i gastroezofagealnog refluksa (povraćanja). Erozija zuba nastaje kada kiseline istroše caklinu na zubima.

Eroziju cakline može uzrokovati sljedeće:

Previše bezalkoholnih pića, koja sadrže puno fosforne i limunske kiseline.
Kisela hrana ili bomboni.
Suha usta (kserostomija).
Lijekovi (vitamin C).

Oštećenje zubi – Atricija

Oštećenje zubi atricija je trošenje zubi koje nastaje prilikom normalne funckije žvakanja, ali se pojačano javlja kod parafunkcijskih kretnji prilikom škripanja i škrgutanja zubima. Najčešće se parafunkcijske kretnje javljaju noću i izazivaju prekomjerne i nepotrebe aktivnosti žvačnog sustava, a povezano je s povećenom anksioznošću ili stresom.

Zajedno zaključujemo

Zaštita i prevencija trošenja cakline i dentina svakako uključuje izbjegavanje konzumacije kiselih i gaziranih pića. Postoji uska povezanost s trošenjem zubnih struktura jer je problem taj da se zube najčešće četka nekoliko minuta nakon obroka kada je u ustima visoka koncentracija kiselina pa je dovoljno i samo četkanje kako bi se oštetili fragilni dijelovi cakline. Ako se koriste paste sa visokim udijelom abrazivnih sredstava poput onih za izbjeljivanje zubi, a četka se snažno i vodoravnim pokretima piljenja, oštećenje zuba je neizbježno. Bitno je osvijestiti pacijenta o štetnim navikama koje radi. Bitno je pravilno četkati zube te ne koristiti tvrde četkice. Ako je uzrok oštećenja zubi škripanje i škrgutanje zubima izrađuje se nagrizna udlaga koja se nosi noću. Ako su oštećenja zubi već toliko velika onda postoji potreba za izradom komozitnog ispuna ili izradom protetskih radova u vidu keramičkih krunica ili keramičkih mostova.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R