nicanje zubi
nicanje zubi
nicanjezubi

Nicanje zubi kod djece – savjeti koji će vam pomoći

Nicanje zubi kod djece je jedan u nizu velikih koraka koji čekaju vas i vašeg mališana. Nicanje zubi najčešće kreće između četvrtog i osmog mjeseca djetetova života. Ono izaziva veliku neugodu i bol kod djeteta. Simptomi koji upućuju na bol radi nicanja zubi mogu biti brojni. Upoznat ćemo vas sa najčešćima. Ponekad je izuzetno teško protumačiti što u kojem trenutku muči vašeg mališana. Dobro poznavanje najčešćih simptoma olakšat će vam da na vrijeme pružite olakšanje za ovo vrlo neugodno i neizbježno iskustvo. U nastavku pročitajte kako malenima umanjiti neugodnosti i što očekivati tijekom ovog perioda.

Masaža desni i pomagala prilikom nicanja zubi

Rast zubi često može izazvati oticanje i pojačanu osjetljivost prilikom probijanja površine zubnog mesa. Kako bi smanjili osjećaj nelagode pokušajte masirati dječje desni. Masiranje i lagani pritisak osjetljivog područja olakšava bol. Pobijedite neugodu uzrokovanu probijanjem zubića na površinu. Moguće je pronaći i velik broj pomagala u svrhu održavanja dječje oralne higijene.

Prsten za žvakanje kod nicanja zubi

Za masažu desni preporučamo prsten za žvakanje. Prsten za žvakanje osim masažne zubne četkice s izbočinama često sadrži i zvečku pa je djeci izuzetno zanimljiv. Vesele boje čine ovu igračku idealnom za najmlađe.

Gel za desni kod nicanja zubi

Gel za desni prilikom nicanja zubi

Gel u svom sastavu ima sastojke koji pomažu umanjiti bol i otečenost desni prilikom izbijanja prvih zubića. Uz gel se koristi silikonsku četkicu za masažu zahvaćenog područja u ustima. Gelovi dolaze u različitim okusima. Možete ih koristiti i kod afti i upaljenih desni. Namijenjeni su korištenju sve do rasta trajnih zubi kod djece. Ukoliko vašem djetetu ispadaju mliječni zubi takoder se preporuča koristiti gel. Gel je sasvim siguran za uporabu i neće izazvati štetnost.

  • Olakšava neugodu
  • Dovodi do obnove zubnog tkiva

Neka nicanje zubi postane djecja igra

Prvi zubić je stigao! Donji sjekutići rastu prvi. Slijede ih gornji sjekutići. Kutnjaci rastu posljednji. Za razvoj svih mliječnih zubi u prosjeku se uzima 20 mjeseci. Nakon nicanja prvog mliječnog zubića vrijeme je da uvedete djetetovu prvu četkicu za zube. Dječja usta zahtjevaju pristup prilagođen dječjem uzrastu. Mala usta traže malu četkicu kako bi dijete spretno uhvatilo četkicu i kako bi se njome sigurno koristilo. Krenite sa četkanjem zubi već pri nicanju prvog zubića. Na taj način ćete osigurati zdrave navike kod vašeg djeteta. Kod djeteta je važno stvoriti osjećaj za oralnu higijenu.

Kako prepoznati da mom mališanu niču zubi?

  • Povišena temperatura
  • Pojačano slinjenje
  • Žvakanje prstića i igračaka
  • Otečenost desni
  • Plač
  • Neispavanost

Izmamite djetetu osmijeh i prilikom nicanja zubića

Izmamite djetetu osmijeh i prilikom nicanja zubića. Nicanje zubi ne mora biti mukotrpan proces. Simptomi su različiti kod svakog djeteta no brzo ćete ih prepoznati. Masiranje desni najbrži je i najdjelotvorniji način smanjenja nelagode čiji učinak neće izostati. Masaža je moguća prstenom za žvakanje, gelom ili silikonskom četkicom. Pronađite način koji vašem mališanu pomaže u borbi probijanja zubića. Osigurajte mu mirne noći i bezbolne dane. Oboružajte se strpljenjem. U slučaju pojačanog lučenja sline kod djeteta pokušajte nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Još samo malo i uskoro će taj mali smješak krasiti prvi mliječni zubić!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS