nicanje zubi
nicanje zubi
nicanjezubi

Nicanje zubi kod djece – savjeti koji ce vam pomoci

Nicanje zubi kod djece je, uz hodanje, i govorenje jedan u nizu velikih koraka koji čekaju vas i vašeg mališana. Nicanje zubi najčešće kreće između četvrtog i osmog mjeseca djetetova života. Ovaj veliki korak u razvoju djeteta izaziva veliku neugodu i bol kod djeteta. Simptomi koji upućuju na bol radi nicanja zubi mogu biti brojni, no upoznat ćemo vas sa najčešćima. Ponekad je izuzetno teško protumačiti što u kojem trenutku muči vašeg mališana. Dobro poznavanje najčešćih simptoma olakšat će vam da na vrijeme pružite olakšanje za ovo vrlo neugodno i neizbježno iskustvo. U nastavku procitajte kako malenima umanjiti neugodnosti i što očekivati tijekom ovog perioda.

Masaza desni i pomagala prilikom nicanja zubi

Rast zubi često može izazvati oticanje i pojačanu osjetljivost prilikom probijanja površine zubnog mesa. Kako bi smanjili osjećaj nelagode pokušajte masirati dječje desni. Masiranje i lagani pritisak osjetljivog područja olakšavaju neugodu uzrokovanu probijanjem zubića na površinu. Danas na tržištu mozete pronaći velik broj pomagala u svrhu održavanja dječje oralne higijene.

Prsten za zvakanje – nicanje zubi

Za masažu se preporuča prsten za žvakanje. Prsten za žvakanje osim masažne zubne četkice s izbočinama cesto sadrži i zvečku pa je djeci izuzetno zanimljiv. Vesele boje i dizajn uz različitu tvrdoću zubne četkice cini ovu igračku idealnom za najmlađe. Osim sto pomaže pri stvaranju ugodnijeg iskustva tijekom rasta zubi, on skreće pažnju na djetetov vizualni i akustični doživljaj. Prsteni za žvakanje koriste se do nicanja prvog zubica.

Gel za desni prilikom nicanja zubi

Gel u svom sastavu ima sastojke koji pomažu umanjiti bol i otečenost desni prilikom izbijanja prvih zubića. Uz gel se koristi silikonsku četkicu za masažu zahvaćenog područja u ustima. Gelovi dolaze u različitim okusima. Možete ih koristiti i kod afti i upaljenih desni. Namijenjeni su korištenju sve do rasta trajnih zubi kod djece. Ukoliko vašem djetetu ispadaju mliječni zubi takoder se preporuča koristiti gel. Gel je sasvim siguran za uporabu i neće izazvati štetnost.

 • Olakšava neugodu
 • Dovodi do obnove zubnog tkiva
 • Smanjuje bol

Duda za pravilan zagriz prilikom nicanja zubi

Ortodonstke dude jos su jedna od opcija koje valja razmotriti. Ortodontska duda pruža djetetu ugodu koju ima prilikom dojenja pa često smiruju dijete. No najbitnija stvar je da ona sprječava nepravilan rast zubi i osigurava pravilan zagriz kod djece.

Neka nicanje zubi postane djecja igra

Prvi zubić je stigao! Donji sjekutići rastu prvi, a slijede ih gornji sjekutići. Kutnjaci rastu posljednji. Za razvoj svih mliječnih zubi u prosjeku se uzima 20 mjeseci. Nakon nicanja prvog mliječnog zubića vrijeme je da uvedete djetetovu prvu četkicu za zube. Izbjegavajte velike četkice za zube s obzirom da su velike i mogu izazvati nagon na povraćanje. Dječja usta zahtjevaju pristup prilagođen dječjem uzrastu. Mala usta traže malu četkicu kako bi dijete spretno uhvatilo četkicu i kako bi se njome sigurno koristilo. Krenite sa četkanjem zubi vec pri nicanju prvog zubića. Na taj nacin cete osigurati zdrave navike kod vašeg djeteta i samim time i zdravlje mliječnih zuba. Redovitom masažom ćete kod djeteta stvoriti osjećaj za oralnu higijenu.

Kako prepoznati da mom mališanu niču zubi?

 • Trljanje usiju
 • Lagano povisena temperatura
 • Pojačano slinjenje
 • Žvakanje prstića i igračaka
 • Otečenost desni
 • Plač
 • Neispavanost
 • Osip na licu

Izmamite djetetu osmijeh i prilikom nicanja zubića

Izmamite djetetu osmijeh i prilikom nicanja zubića. Nicanje zubi ne mora biti mukotrpan proces. Simptomi su različiti kod svakog djeteta no brzo ćete ih prepoznati. Masiranje desni najbrži je i najdjelotvorniji način smanjenja nelagode čiji učinak neće izostati. Masaža je moguća prstenom za žvakanje, gelom ili silikonskom četkicom. Možete pojačati brigu za zubice i zdrav zagriz uvođenjem ortodontske dude. Pronađite način koji vašem mališanu pomaže u borbi probijanja zubića. Osigurajte mu mirne noći i bezbolne dane. Oboružajte se strpljenjem. U slučaju pojačanog lučenja sline kod djeteta pokušajte nadoknaditi izgubljenu tekućinu. I ne zaboravite se – uskoro ce taj mali smješak krasiti pravi dragulji – prvi mliječni zubić.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R