Dentus perfectsu - most na implantatima

Most na implantatima

Most na implantatima, za razliku od klasičnog zubnog mosta, sidri se (pričvršćuje) na implantate, a ne na prirodne zube. Implantat je nadomjestak za zubni korijen i kod mosta na implantatima zapravo se ugrađuje po jedan implantat za svaki zub koji nedostaje te se na njih stavlja most.

Zubni most na implantatima koristi se kada:

  • Nedostaje vam više od jednog zuba;
  • Stomatolog je procijenio da bi individualni implantati koji nisu međusobno povezani mogli biti preopterećeni (npr. škripanje ili škrgutanje zubima)
  • je nemoguće ugraditi implantat na određeno mjesto (nedovoljno kosti, preblizu živca ili sinusne šupljine)

Most na implantatima idealno je rješenje jer:

  • smanjuje pritisak na pojedinačne implantate u kosti te ga raspoređuje cijelom dužinom mosta
  • kod nemogućnosti ugradnje na određeno mjesto postave se implantati s obje strane tog prostora i na njima most između njih

Važno je napomenuti da, ukoliko se implantati postavljaju uz prirodne zube, oni moraju biti zdravi, kao i okolno tkivo.

Dentus perfectus -most na implantatima

Most na implantatima – od čega se sastoji?

Most na implantatima sastoji se od:

  • IMPLANTATA – koji se radi od titana i kirurškim zahvatom smješta u čeljusnu kost pacijenta. Može se postaviti po jedan implantat za svaki zub koji nedostaje, ali se neka mjesta mogu i preskočiti ukoliko se na njima ne može postaviti implantat;
  • ABUTMENTA, ili jednostavnije rečeno – veze između implantata i vidljivog dijela (u ovom slučaju mosta). Abutment je cilindar napravljen od titana, zlata ili cirkona koji se vijkom pričvršćuje za implantat.
  • MOSTA, vidljivog vanjskog dijela koji izgleda kao prirodni zubi. Most se sastoji od niza međusobno povezanih zubnih krunica.

Zubni most na implantatima – postupak

Detaljan pregled i savjetovanje
Svaki postupak u ordinaciji Dentus Perfectus započinjemo detaljnim pregledom stanja pacijenta te razgovorom o njegovim željama, mogućnostima i navikama. Na temelju toga pacijentu nudimo, za njega, najbolju i najprihvatljiviju opciju. Ukoliko je to most na implantatima, prije samog postupka potrebno je još utvrditi ima li pacijent dostatnu količinu kosti za implantologiju. Ukoliko pacijent nema dostatnu količinu kosti – cjelokupnom procesu prethodi zahvat nadogradnje kosti (augmentiranje).

Ugradnja implantata Osnovna razlika u postupku kod zubnog mosta na prirodnim zubima i mosta na implantatima jest u tome što kod potonjeg proces započinje ugradnjom implantata. Radi se o kirurškom zahvatu nakon kojeg započinje proces osteointegracije – zarastanja, odnosno pokrivanja implantata zubnim mesom. Taj proces obično traje 3-6 mjeseci. Za to vrijeme u mogućnosti smo u istom danu kada se radi implantacija, pacijentu napraviti i privremeni zubni most koji može nositi tijekom ove faze.

Eksponiranje vrata implantata

Pred kraj procesa cijeljenja pacijent se podvrgava drugom zahvatu – eksponiranju vrata implantata kako bi se na njih mogao postaviti zubni most. Taj postupak je jednostavniji od prvog i podrazumijeva stvaranje malog reza na zubnom mesu kako bi se eksponirao vrat implantata. Na implantat se postavi ovratnik za cijeljenje (healing abutment) koji je zapravo okrugli metalni element koji odmiče zubno meso od vrata implantata. On potiče meso da pravilno zacijeli i ostaje pričvršćen narednih 10-14 dana dok se ne postavi privremeni most.

Protetska faza – ugradnja zubnog mosta U protetskoj fazi pričvršćuje se zubni most. On se može pričvrstiti cementiranjem ili pomoću vijaka. Ako se pričvršćuje pomoću vijaka, prvi korak je uklanjanje ovratnika za cijeljenje i pričvršćivanje trajne nadogradnje (abutmenta) na implantat. Nakon toga uzima se otisak koji služi za izradu mosta (trajnog). Slijedi isprobavanje metalnog okvira budućeg trajnog mosta i njegovo podešavanje dok on ne sjedne savršeno. Tada se keramički most završava i fiksira u ustima. Zubni most na implantatima pacijentu daje osjećaj sigurnosti i samopouzdanja te je puno ugodniji za korištenje od, primjerice mobilne djelomične proteze koja leži na sluznici usne šupljine. Također, njegova je funkcionalnost odlična, što znači da s njim možete žvakati hranu s lakoćom, kao i govoriti i smijati se bez problema. Estetski rezultati su također vrhunski jer most daje prirodan izgled zubi.

KONTAKTIRAJTE NAS