Most na 4 implantata - postupak -Dentus perfectus

Most na 4 implantata all on 4

Što je most na 4 implantata (ALL ON 4)?

Most na 4 implantata (All on 4) je revolucionarni pristup koji svakom pacijentu kojem nedostaju svi zubi omogućava prekrasan novi osmijeh u jednoj posjeti stomatologu.

Idealno su rješenje ukoliko:

 • Vam nedostaju svi zubi u jednoj ili obje čeljusti
 • Nemate dovoljan volumen kosti za klasičnu implantaciju
 • Zbog drugih bolesti i stanja ne možete pristupiti postupku presađivanja zubne kosti

Most na 4 implantata (All on 4) podrazumijeva da se cijeli zubni most pričvršćuje, odnosno postavlja na samo 4 zubna implantata u jednoj čeljusti. Kako se dva stražnja implantata stavljaju pod kutom od 45 stupnjeva, ova tehnologija omogućava ugradnju čak i kod pacijenata koji nemaju dovoljan volumen kosti za klasičnu implantaciju. Zubni most pak omogućuje prirodan izgled zubi, odličnu funkcionalnost te jednostavno održavanja higijene.

Pregled i savjetovanje

Prilikom prvog pregleda procjenjujemo stanje čeljusti i zdravlje desni te radimo snimanje čeljusti (3D CT) kako bi se vidjela točna količina zubne kosti. Na temelju analize  stanja procjenjujemo koji bi tip implantata najbolje odgovarao stanju, potrebama i zahtjevima pacijenta te odgovaramo na sva dodatna pitanja. Na prvoj posjeti dogovara se i termin za zahvat.

Ugradnja implantata

Zahvat se obično radi u prijepodnevnim satima kako bi do navečer bio izrađen privremeni zubni most. Privremeni zubni most pacijent  koristi otprilike sljedećih 6 mjeseci dok zubni implantati u potpunosti ne osteointegriraju (zarastu s kosti).

Most na 4 implantata - faze - Dentus perfectus

Izrada trajnog zubnog mosta

S obzirom da je se radi o zubnom mostu koji pacijentu ostaje trajno, cilj je vrlo precizno odrediti sve parametre te estetski, odnosno vizualno, uskladiti most. Stoga je za izradu trajnog zubnog mosta ponekad potrebno 4 do 6 dolazaka u ordinaciju.

Fiksacija trajnog zubnog mosta

Nakon što zubni implantati u potpunosti srastu sa zubnom kosti te se nakon konzultacija i probi usuglasi izgled i izradi trajni zubni most, pacijent dolazi na fiksaciju trajnog zubnog mosta čime završava ovaj proces.

Most na 4 implantata (All on 4) – postupak

Most na 4 implantata - Dentus perfectus

Prednosti

 • Eliminira potrebu za presađivanjem kosti, što je inače invazivan, skup i ponekad neugodan zahvat;
 • Ovom se tehnikom stabilizira postojeća razina kosti te sprječava daljnje resorpcija koštanog grebena te održava zdrava razina zubne kosti;
 • Postupak kratko traje – obično je potrebno 1 do 2 sata za potpunu oralnu rehabilitaciju;
 • Postupak se najčešće može provesti i kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, osteoporoze ili drugih bolesti i/ili stanja kod kojih je kontraindicirano presađivanje kosti;
 • Zahvat je gotov u samo jednom danu. Podrazumijeva ugradnju četiri implantata po čeljusti te izradu i fiksaciju privremenog zubnog mosta. Privremeni zubni most ima potpunu funkcionalnost i pacijent ga koristi za vrijeme procesa oseointegracije (srastanja implantata sa zubnom kosti);
 • Potpuno prirodan izgled i osjećaj;
 • Odlična funkcionalnost;
 • S obzirom na jednostavno održavanja i čišćenje omogućava visok stupanj higijene;
 • Uštede – cijena zahvata je manja od klasične metode koja uključuje i presađivanje kosti i ugradnju više od 4 implantata

Zahvat All on 4 je zaštićen je koncept tvrtke Nobel Biocare, koji daje i doživotno tvorničko jamstvo na Nobel implantate i sve sastavne dijelove implantata.

Primjer iz prakse: ALL ON 4 metal kompozitni zubni most u gornjoj i donjoj čeljusti

KONTAKTIRAJTE NAS