Molarno incizivna hipomineralizacija

Molarno incizivna hipomineralizacija MIH javlja se rijetko, ali jednom kada se pojavi jako narušava kvalitetu života oboljelih. Javlja se kod djece na mliječnim i trajnim kutnjacima. No nije isključivo da može zahvatiti i sjekutiće. Prepoznat ćete je po mrljama i crtama bijele boje na caklini zuba. Postoji stupnjevanje u razvoju bolesti od početnog stadija do uznapredovalog stadija. Kao i kod ostalih tegoba potrebno je prepoznati simptome na vrijeme. Više o planu liječenja i mogućim restaurativnim oblicima liječenja pročitajte u nastavku.

SIMPTOMI
UZROK
KLINIČKA SLIKA
MOLARNO INCIZIVNA HIPOMINERALIZACIJA – LIJEČENJE
MOGUĆE POSLJEDICE
ZAŠTITA I JAČANJE ZUBI
OBLICI TERAPIJSKE RESTAURACIJE

Simptomi molarno incizivne hipomineralizacije

Simptomi koji ukazuju na molarno incizivnu hipomineralizaciju najčešće su naglašena preosjetljivost zubi na promjenu temperature. Zubna caklina je oslabljena te samim time sklonija pojavi i razvoju karijesa. Postoji velika mogućnost pucanja zubi. Prepoznajte simptome bolesti prije nego napreduje kako bi uspješno zaustavili daljnji razvoj bolesti. Jednom kada napreduje, može uzrokovati pucanje cakline. Boje mrlji na caklini zuba variraju od nijansi bijele, žute i smeđe boje. Ponekad je MIH prisutna, no u početnoj fazi može je prepoznati samo stomatolog. Stoga preporučamo da nas posjetite na kontrolnom stomatološkom pregledu kako bi na vrijeme ustanovili postoji li indikacija i kako bi ju uspješno zaustavili.

Uzrok MIH

Uzrok nastanka nije moguće ustanoviti no pripisuje se bolestima i izloženosti novorođenčadi lijekovima tokom prvih nekoliko mjeseci života. U periodu razvoja i formiranja i rasta zubića jaki lijekovi mogu uzrokovati promjene na caklini. Postanatalno razdoblje ključno je za djetetov razvoj. Stoga je bitno zaštititi dijete od negativnih utjecaja na opće i oralno zdravlje. U usprotnome će dijete razviti averziju od zubara. Bolovi i neugoda negativno utječu na dijete i djetetovu svakodnevnicu.

Klinička slika

Caklina je prozirna i mekana te porozna. Poznato je kako je caklina kod zdravih zubi najsnažniji dio organizma. No u slučaju MIH caklina je mekana i oslabljena. Zubi su podložni nastanku karijesa. Oslabljenost zubi uzrokuje preosjetljivost i bol kod pacijenata. Doktor Šebečić će tijekom stomatološkog pregleda dobiti uvid u oralno zdravlje i stupanj zahvaćenosti molarno incizivnom hipomineralizacijom.

Molarno incizivna hipomineralizacija – liječenje

Plan liječenja uključuje korištenje posebne zubne paste s povišenom ali prilagođenom količinom fluora dobi pacijenta. Radi velike sklonosti razvoju karijesa potrebno je detaljno voditi higijenu i četkati površine zubi. Kod liječenja treba uravnotežiti prehranu i izbaciti sastojke koji nagrizaju caklinu i djeluju abrazivno. Kako bi mogućnost nastanka karijesa sveli na minimum potrebno je smanjiti i ograničiti dnevni unos šećera te kiselina. Pečačenjem zubi moguće je zaštiti zube od daljnjeg razvoja MIH. Premazom kalcija i fosfata štitimo zubnu caklinu. Premazi se nanose od strane stomatologa i u dogovoru sa stomatologom u određenim vremenskim razdobljima. Liječenjem nastojimo zadržati funkcionalnost zubi, smanjiti mogućnost lomljenja zubi i zaštiti zubnu caklinu od daljnjeg trošenja.

Moguće posljedice

Posljedice izazvane MIH-om mogu biti brojne. U početnom stadiju pacijent se suočava s narušenom estetikom zubi i obojenjima cakline. Izuzev obojenja cakline zubi su podložni pucanju i lomljenju. Narušena struktura i funkcija zuba sklona je nastanku karijesa. Prilagodite prehranu i oralnu njegu potrebama vašeg djeteta. U slučaju dijagnoze, nužno je zaštititi površinske stijenke zubi. Osigurajte svom djetetu potporu i sve potrebne uvjete za njegov snažan osmijeh.

Zaštita i jačanje zubi

Površinu zuba moguće je osnažiti posebnim procesima. Zaštitu u slučaju da se pojavi molarno incizivna hipomineralizacija vršimo prije nego niknu trajni zubići. Moguće je staviti zaštitni premaz na zube tzv. pečačenje zubi. Uz to nastoji se ojačati zube. Zube jačamo i desenzibiliziramo površinskim liječenjem. Smanjenjem osjetljivosti cakline poboljšavamo njezinu strukturu. Zubi postaju otporniji. Važna je dosljednost i svakodnevno provođenje oralne higijene. Na taj način djelujemo preventivno na buduća oštećenja i zaustavljanje bolesti. Estetska stomatologija nudi rješenja za osvježenje vašeg osmijeha.

Oblici terapijske restauracije

Dugoročne restauracije postižemo navlakama koje postavljamo na zub. Kod dugoročne restaurativne terapije potrebno je koristiti posebnu vrstu materijala. Radi visoke zahtjevnosti hipomineralizirane cakline koristimo minimalno invazivni oblik terapije. Privremene restauracije rade se u vidu ispuna ili plombi te ugradnjom krunice za zube.

Za uspješno liječenje kod molarno incizivne hipomineralizacije potrebno je uzeti u obzir starost djeteta, nastala oštećenja i stanje cakline. Prevencija ponovne pojave vrši se zaštitnim premazom ili pečačenjem zubi te jačanjem zubi. Oštećena caklina ima slabu mogućnost povezivanja radi visoke poroznosti te često zahtjeva ponavljanje ispuna. Dugoročni pristup MIH uključuje visoku razinu dobre oralne higijene i posebnu zubnu pastu. Uz terapije moguća je i privremena te dugoročna restauracijska terapija. U najtežim slučajevima zub se može izvaditi.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS