Ljuskice za zube (veneers)

Ljuskice za zube (veneers)

U stomatologiji ljuskice za zube (veneers) predstavljaju tanki sloj materijala koji prekriva prednji dio zuba, da li zbog razloga narušene estetike zuba ili da bi zaštitili površinu zuba od oštećenja i time korigirali njegove nedostatke. To su individualno izrađeni protetski nadomjesci, kako bi se učinkovito poboljšao izgled zubi i cijelog osmijeha. Zubne ljuskice se spajaju na prednji dio zuba i učinkovito mijenjaju boju, oblik, veličinu ili duljinu postojećeg zuba.

Bezmetalna keramika omogućava da ljuskice za zube oponašaju prirodne zube i time postaju savršeno protetsko riješenje. Zubne ljuskice predstavljaju alternativu keramičkim krunicama i to zbog svoje osnovne prednosti u vidu preparacije zuba za ljuskicu, koji je puno pošteđeniji od preparacije za keramičku krunicu. Ljuskice za zube su ujedno tanki listići keramike postavljeni na prednje i bočne površine zuba osiguravajući prirodan osjećaj i izgled. Dovoljno je svega odstraniti 0,5 mm vlastitog zuba za ljuskicu. Zahvat za izradu ljuskice traži malo anestezije ili se može izvesti i bez anestezije i može biti idealan odabir za promjenu izgleda prednjih zubi.

Izrada ljuskica za zube traje od 7-10 dana.

Između brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica za zube, zubi mogu reagirati na toplo i hladno. To je normalno i javlja se zbog uklanjanja površinskog sloja cakline. Sve reakcije zuba nestaju s trajnim cementiranjem ljuskica za zube.

Prikaz iz prakse: postavljanje vrlo tanke zube ljuskice na brušeni zub

ljuskice za zube

Koje vrste problema rješavaju ljuskice za zube?

Ljuskice za zube se rutinski koriste u sljedećim slučajevima:

  • Zubi koji su promijenili svoju prirodnu boju – bilo zbog liječenja korijenskog kanala, mrlja od tetraciklina ili drugih lijekova, prekomjernog fluorida ili drugih uzroka poput prisutnosti velike količine kompozitnih ispuna koje su uzrokovale promjene boje zubi
  • Zubi koji su istrošeni ili imaju prevelik ispune (plombe)
  • Zubi koji su oštećeni ili slomljeni
  • Zubi koji su neravni, neujednačeni ili nepravilnog oblika (primjerice, koji imaju kratere ili ispupčenja u njima)
  • Zubi s prazninama između njih (ljuskice se koriste za popunjavanje tih praznina)

Postupak izrade ljuskica za zube

Za izradu ljuskica za zube potrebno je nekoliko posjeta stomatologu. Prilikom pregleda ustanoviti ćemo da li je potrebno raditi ljuskice ili neki drugi protetski nadomjestak. Ukoliko ljuskice za zube nije moguće postaviti i izraditi onda ćemo vam predložiti neki drugi plan terapije i objasniti zašto ih nije moguće postaviti na vaše zube.

Kada se dogovorimo za početak izrade onda kod druge posjete, potrebno je obaviti minimalno brušenje prednje plohe zuba. To je potrebno da bi se napravilo mjesta za ljuskice. Zahvat je bezbolan uz anesteziju tretiranog područja.

Nakon brušenja uzimaju se otisci zuba. Otisci se šalju u zubni laboratorij. U laboratoriju se izrađuju ljuskice prema otiscima. U većini slučajeva potrebno je oko sedam dana da bi se ljuskice izradile. Za to vrijeme nosite privremene ljuskice. Ljuskice se lijepe na zube. Stomatolog će Vam ljuskice postaviti privremeno, koristeći privremeni cement, kako bi mogli pogledati estetski rezultat, te ako je potrebno promjeniti oblik ili boju ljuskica. Kad ste vi i vaš stomatolog u potpunosti zadovoljni rezultatom, ljuskice se trajno cementiraju.

Druga opcija i ujedno kraća je ako se izradi ljuskica pristupa putem digitalne CAD-CAM tehnologije, koja nam omogućava da se ljuskice za zube izrade u svega dan/dva. U ordinaciji Dentus perfectus koristimo digitalnu CAD CAM tehnologiju i u mogućnosti smo izraditi ljuskice u što kraćem roku. CAD CAM e-max ljuskice za zube napravljene su od bezmetalne keramike, koja zadovoljava visoke estetske kriterije. U mogućnosti smo vam prikazati digitalni oblik ljuskica kako bi one izgledale i u toj fazi vi nam svojim prijedlozima i savjetima pomažete u definiranju konačnog rada.

Animacijski prikaz izrade zubnih ljuskica

Održavanje ljuskica za zube

Preporuča se četkanje zubi i korištenje zubnog konca na uobičajeni način. Možete osjećati određenu osjetljivost na toplo i hladno nakon cementiranja ljuskica za zube. To je povezano sa količinom brušenja i odstranjivanjem cakline. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna.

Ako možda škripite zubima, obavijestite stomatologa prije zahvata. Potrebno je izraditi noćni štitinik ili udlagu kako bi se smanjilo naprezanje dok spavate. Otprilike tjedan dana nakon postavljanja ljuskica za zube stomatolog će vas tražiti da se vratite u ordinaciju na završni pregled. Pregled je izuzetno važan jer daje stomatologu mogućnost procjene postavljanja ljuskica za zube, odgovor mekih tkiva, te može odgovoriti na bilo kakva pitanja vezana uz zahvat.

ljuskice za zube

Ljuskice za zube su danas važan segment estetske stomatologije. Izvrsna su alternativa krunicama za zube. Stomatolog može izraditi ljuskicu za zube samo za jedan zub koji je potamnio ili frakturirao ili ih može izraditi za više zubi, kako bi napravio estetski makeover. Njih koristimo kada želimo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zubi, ispraviti ortodontske anomalije ili zamjeniti stare, neestetske kompozitne ispune. Otporne su na obojenja od kave, čaja i cigareta. Mogu poslužiti i kao alternativa ortodontskoj terapiji i dugotrajnom nošenju fiksnog aparatića kod nepravilno postavljenih zubi ili ako postoji mali razmak između prednjih zubi.

Prikaz iz prakse: cementirane zubne ljuskice

ljuskice za zube

Planiranje izrade ljuskica za zube i konzultacije sa stomatologom

Da bi se utvrdilo da li ste kandidat za dentalne ljuskice za zube, vaš stomatolog će zakazati preliminarne konzultacije tijekom kojih će se utvrditi i provjeriti vaše oralno zdravlje i predstaviti sve raspoložive mogućnosti liječenja u uljepšavanja osmijeha.

Ako u razgovoru sa stomatologom odlučite da je to najbolja opcija za vas, sljedeći korak uključuje temeljit pregled i upoznavanje sa detaljima cijelog procesa liječenja, uključujući i pripreme zuba za specifičan postupak ugradnje ljuskica za zube i sve što će biti potrebno kod njih da dobro izgledaju i da se u konačnici dobro prilagode u usnoj šupljini sa postojećim zubima. Važno je da stomatolog razumije vaše ciljeve i želje kada sa vama prolazi cijeli postupak izrade i ugradnje ljuskica za zube, kako bi bili sigurni sa posjedovanjem finalnog željenog osmijeha.

Njima možemo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba, ispraviti ortodontske nepravilnosti ili zamijeniti stare, neestetske kompozitne ispune. Cijena 1 zube ljuskice je 2.500kn.

Ljuskice za zube nude sljedeće prednosti:

  • Minimalna redukcija zuba brušenjem – otprilike 0,3-1,0 mm, puno manje nego kod brušenja krunica
  • Izuzetno prirodan izgled – porculan imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba
  • Ne tamne – ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla
  • Zubno meso dobro tolerira bezmetalnu keramiku kao materijal
  • Boja ljuskica za zube poboljšava izgled tamnih zubi

ZUBNE LJUSKICE FAQ

Šta su zube ljuskice?

Ljuskice su tanka ljuska napravljena od staklo keramike u veličini od 0.3-1mm. Zbog svoje gracilnosti i predstavljaju izvrstan materijal za minimalno invazivne zahvate na zubima, a u stanju su kompletno uljepšati postojeći izgled zubi.

Koja je razlika između zubnih krunica i zubnih ljuskica?

Ljuskice obično traju od 7-20 godina, ali to ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su prehrambene navike i režim oralne higijene.

Koliko dugo traju zubne ljuskice?

Ljuskice obično traju od 7-20 godina, ali to ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su prehrambene navike i režim oralne higijene.

Tko nije, a tko je kandidat za izradu zubnih ljuskica?

Ako imate potamnjene ili otkrhnute zube, ako ste nezadovoljni sa izgledom vaših zubi i želite napraviti smile makeover onda su zube ljuskice estetsko riješenje za vas. Ako pak imate velike karijese na zubima i želite ih prekriti zubnim ljuskicama to nije moguće ili ako imate probleme sa škripanjem i stiskanjem zubi (bruskizam), svakako je potrebno izraditi i udlagu protiv škripanja.

Mogu li zubne ljuskice potamniti od kave, čaja i crvenog vina?

Ljuskice nebi trebala nikada potamniti. Izrađene su od keramike koja ima stabilnu i trajnu boju.

Kako čistiti zubne ljuskice?

Održavanje oralne higijene oko ljuskica se ne razlikuje od klasičnog čišćenja zubi zubnom četkicom i korištenja zubnog konca za međuzubne prostore. Te korištenje usnih vodica.

Imate problem ili se želite naručiti na kontrolni pregled?


Privatna stomatološka ordinacija Dentus Perfectus

  Lastovska 12/a,
  10000 Zagreb, Hrvatska

  info@dentusperfectus.hr
    tel. +385 1 889 6869

        Radno vrijeme:

    ponedjeljak – petak
         8:00h - 18:00h

Subotom i nedjeljom ne radimo.