lijecenje zubnog zivca

Jeste li ikada osjetili da vas zub boli na hladno i toplo? Da se bolovi pojačavaju kada ležite? To su loše vijesti, jer to znači da imate upaljen zubni živac unutar zuba. Upala najčešće nastaje kada se zubni karijes proširi dublje i zahvati prostor u kojemu se nalazi zubni živac, ponekad se zubni živac može upaliti, tj odumrijeti ako dobijemo jači udarac u zub. Liječenje zubnog živca radimo u slučaju kada je upaljena pulpa zuba. Liječenje zubnog živca zahtjeva dubinsko čiščenje unutrašnjosti zuba, korijena zuba. Upaljeni zubni živac moguće je izliječiti endodontskom terapijom. Uspješna endodontska terapija jedina može spasiti vaš zub jer u suprotonom je zub osuđen na vađenje, ato naravno ne želimo. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji nudimo pacijentima uspješne endodontske terapije liječenja zubnog živca. Svjetski poznatom tehnologijom, stalnim edukacijama i godinama iskustva koje naš tim ima iza sebe pružamo našim pacijentima najkvalitetnije terapije putem kojih postižemo visok učinak uspješnosti liječenja zubnog živca.

Kako izvodimo liječenje zubnog živca?

Prvo što nam je potrebno naopraviti rentgensku snimku zuba, zubni rentgen pomaže u postavljanju dijagnoze. Pomoću rvg snimke ili ortopana stomatolog može ustanoviti oblik i veličinu korijenskog kanala i prepoznati upalu. Svaki zub ima između jednog i četiri korijena, a ponekad i više. Prilikom upale, potrebno je očistiti sve kanale od nastale infekcije. Čišćenje može zahtjevati i trajati nekoliko dolazaka stomatologu, ovisno o tome koliko je zahtjevan proces upale. Nakon liječenja zubnog živca prelazimo na stavljanje ispuna ili nadogradnje zuba, ovisno o veličini destrukcije zuba. Potrebno je staviti ispun kojim štitimo korijen zuba. U nekim situacijama kada je potrebno osnažiti zub, postavljamo korijensku nadogradnju tzv. štift.

Simptomi upale zubnog živca

Bakterije, napuknuće, karijes i ispala plomba mogu oštetiti zubnu pulpu. Nastala infekcija može inficirati živac. Infekcija dovodi do pojačane osjetljivosti zuba na promjene temperature. Neugoda se javlja prilikom žvakanja ili konzumiranja toplog i hladnog. Kod nastalih patoloških procesa koji pogađaju meko zubno tkivo, bol je iznimno jaka i probadajuća. Ukoliko ne započnete liječiti zubni živac, može doći do propadanja zuba. Rizik je velik i, uz ostalo, može značiti vađenje zuba. Granulom-upalu na vrhu korijena prepoznajemo putem rentgenskog snimka zuba. Nastanaka gnojne upale ili granuloma označava da je upala zahvatila i zubnu kost. Kod granuloma najčešćne se javlja bijelo žućkasti prištić na zubnom mesu koji se zove fistula. Najčešći simptomi upale zubnog živca su oteklina i bol.

Prevencija

Naš vješt stomatolog dr. Šebečić savjetuje četkati zube barem 2 puta na dan. Uvesti zubnu pastu s dodatkom fluora u vašu oralnu higijenu. Uz to, dr. Šebečića savjetuje pacijente da dolaze na redovite preventivne stomatološke preglede svakih 6 mjeseci. Preventivnim pregledom moguće je rano uočiti oku nevidljive znakove bolesti i karijesa. Potrebno je redovito profesionalno čišćenje zubi za potpunu zubnu higijenu. Uvečer prije pranja koristite zubnu vodicu i konac. Još jedna napomena za naše mlade pacijente je da izbjegavaju zaslađena pića i hranu koliko god mogu.

Zaključno

Nakon uspješnog liječenja zubnog živca vaš prirodni zub će zadržati svoju funkcionalnost, a vaša estetika zuba neće biti narušena. U slučaju kada ne pomaže liječenje zubnog živca, pacijent ostaje bez zuba i potrebno je nadomjestiti izgubljeni zub. Prevencija je vrlo bitna i savjetujemo pacijente da se drže preporučenih stomatoloških pregleda kako bi se na vrijeme uočilo nepravilnosti i započelo s liječenjem. Kod rano postavljene dijagnoze moguće je izlječenje. Nemojte riskirati gubitak zuba.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R