Korijenska nadogradnja – štift - Dentus perfectus

Korijenska nadogradnja – štift

Korijenska nadogradnja (štift) je kolčić koji se ugrađuje u korijenski kanal liječenog zuba. Cilj ovog postupka je ojačanje preostale strukture zuba kako bi se mogla izraditi zubna krunica ili zubni most. Nakon liječenja zubnog korijena vanjski (vidljivi) dio zuba je često puta nedovoljno očuvan za izradu kompozitnog ispuna pa je potrebno na takvom zubu izraditi keramičku zubnu krunicu.

Korijenska nadogradnja – kako se radi?

Upotrebom korijenskih svrdala ukloni se dvije trećine punjenja i formira lijevkasti oblik ležišta za nadogradnju. Nakon ispiranja, dezinfekcije i provjere dubine kanal se isušuje upotrebom papirnatih štapića. U tako pripremljeni kanal se aplicira kompozitni cement i nadogradnja koja viri iz korijenskog kanala. Oko tog vanjskog, slobodnog dijela nadogradnje se formira oblik brušenog zuba. Kompozitni cement se stvrdnjava kroz nekoliko minuta.

Materijali za korijensku nadogradnju

Kompozitna smola ojačana staklenim vlaknima je materijal izbora za izradu nadogradnji. Prednosti takvih tvornički gotovih nadogradnji su:

1. ugradnja u jednom posjetu – odmah je moguća izrada zubne krunice

2. elastična svojstva slična korijenu zuba – žvačne sile ne uzrokuju pucanje korijena zbog tvrdoće nadogradnje već se ravnomjerno prenose na čeljsnu kost

3. estetika – boja nadogradnje i kompozitnog cementa je usklađena s bojom zuba i moguća je upotreba bezmetalne keramike

Relyx Fiber Post

U ordinaciji Dentus perfectus koristimo sustav korijenskih nadogradnji  Relyx Fiber Post proizvođača 3M ESPE. Na raspolaganju su tri veličine nadogradnji ovisno širini korijenskog kanala. Svrdla za preparaciju kanala su dio sustava čime je omogućeno dobiti oblik ležišta koji je u potpunosti kompatibilan sa profilom nadogradnje. Za cementiranje nadogradnji koristi se Automix U200 kompozitni cement.

Što nakon ugradnje nadogradnje?

Brušenjem se formira oblik izbrušenog zuba i uzima otisak za izradu keramičke krunice ili zubnog mosta. Korijenska nadogradnja omogućuje maksimalnu iskoristivost liječenog zubnog korijena.

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R