koju pastu za zube odabrati
koju pastu za zube odabrati

Koju pastu za zube odabrati?

“Koju pastu za zube odabrati?” čest je upit pacijenata

Koju pastu za zube odabrati jedan je od najčešćih upita koje nam postave pacijenti prilikom prvog pregleda. Ukoliko ste uspješno odabrali četkicu za zube, vaša briga o zubima tu ne prestaje. Pasta za zube ključan je dodatak u održavanju higijene zubi. Kako peremo zube više puta dnevno, bitno je pronaći pastu za zube koja odgovara našim individualnim potrebama. Iako to može biti proces, sigurni smo da ćete uz preporuku našeg stomatologa pronaći pastu s kojom ćete biti zadovoljni i kojoj ćete ostati vjerni. Za početak, naglasimo kako dobra i redovita higijena zubi smanjuje mogućnost oštećenja cakline i nastanak karijesa. Koji ćemo sastav paste za zube odabrati ovisi o potrebama naše usne šupljine, zdravstvenom stanju zubi te naposlijetku našim željama. U nastavku pročitajte savjet stomatologa o tome koju pastu za zube odabrati.

Vrste pasti za zube:

– pasta za osjetljive zube

– pasta za zube s dodatkom flora

– pasta za izbjeljivanje zubi

– pasta za zube sa parodontozom

Pasta za osjetljive zube

Ključna razlika između obične i paste za osjetljive zube je u tome što pasta za osjetljive zube ima aditive koji pomažu u desenzibilizaciji ili zaštiti osjetljivih dijelova vaših zuba. Dentin je sloj ispod cakline vaših zuba. Kako se caklina troši, izlaže se dentin koji je osjetljiv na dodir i promjene temperature. Osjetljiva pasta za zube sadrži više kalijevog nitrata kako bi obnovila caklinu ispunjavajući je tijekom vremena. Na taj će način obnoviti zaštitni sloj vaših zuba kako dentin ne bi bio izložen. Paste za zube koje sadrže kalijev nitrat djeluju tako da oblože živac te na taj način smanjuju problem osjetljivosti zubi na toplo i hladno. Ukoliko osjećate bol u zubu prilikom konzumiranja tople ili hladne tekućine preporučamo da potražite savjet stomatologa. Osjetljivost zubi upućuje na dublje probleme. Paste za osjetljive zube ne pomažu ako je došlo do većih oštećenja poput primjerice slomljenog zuba, pokvarenog zuba, upale korijenskog kanala. U ovom slučaju se obavezno javiti stomatologu. Primjer pasti za osjetljive zube: Sensodyne, Colgate sensitive

Paste za zube s dodatkom fluora

Paste za zube koje sadrže fluor učinkovito razgrađuju bakterije te jačaju zubnu caklinu. Fluor se ponaša kao zaštitni omotač oko površine zuba. Fluor je ključan sastojak zubnih pasti u sprječavanju nastanka karijesa. Konzumiranje kave, cigareta, vina, čaja i drugih tamnih pića oštećujemo i tamnimo zube. Fluor djeluje tako da oštećeni dio zubne cakline popunjava i sanira oštećenje. Danas dodatak fluora možete pronaći u većini pasta za zube. Sigurno ste čuli da postoje predrasude o pastama za zube s dodatkom fluora. Fluor bi bio štetan ukoliko ga se guta prilikom četkanja zubi. U suprotnome nemate razloga za brigu o štetnom učinku fluora. No napominjemo da je zabranjeno koristiti ove paste kod djece do 2 godine starosti. Djeca često nesvjesno gutaju pastu za zube. Savjet je da djecu dok im čistite zube, nagnete im glavu prema naprijed kako bi višak paste iscurio van iz usta. Koncentracije fluora u pastama za zube se kreću od 1.000-1.500 ppm(parts per milion). Istraživanja su dokazala da se manje karijesa javlja ako zube peremo sa pastama sa dodatkom fluora nego sa pastama bez flora. Primjer paste sa fluorom su: Sensodyne Fluoride, Sensodyne Pronamel.

Pasta za izbjeljivanje zubi

Pasta za izbjeljivanje zubi najčešće sadrži sodu bikarbonu, vodikov ili kalcijev peroksid. Učinak pasta za izbjeljivanje zubi ima ograničen učinak. Najbolji učinak postići ćete korištenjem ultrazvučne četkice za zube u kombinaciji s pastom za izbjeljivanje zubi. Međutim ukoliko sanjate o biserno bijelim zubima i želite biti sigurni u efekat izbjeljivanja preporučamo vam da razmislite o profesionalnom izbjeljivanju zubi pod nadzorom stomatologa. Ukoliko biste, s druge strane, voljeli posvijetliti osmijeh za nijansu ili dvije ili želite nastaviti održavati već bijele zube, redovitim korištenjem paste za izbjeljivanje učinak neće izostati. Od pasta za izbjeljivanje zubi dostupnih na tržištu Dr.Šebečić preporuča Sensodyne, Colgate ili Blend-a-med pastu za zube.

Pasta za zube sa upalama desni i parodontozom

Koju pastu za zube opdabrati ako imamo problema sa bolestima desni i razvojem parodontoze? Preporuka je koristiti zubne paste koje uništavaju bakterije, jer je bolest desni uzrokovana nakupljenim plakom i kamencem na zubima. Ova posebno formulirana vrsta paste za zube pomaže u uklanjanju štetnih bakterija. Štetne bakteirje mogu se pretvoriti u gingivitis. To sprječava da parodontalna bolest napreduje u naprednije i štetnije faze. Briga o vašim zubima pomaže vam da spriječite karijes i bolesti desni. Godišnji stomatološki pregledi omogućuju nam rano otkrivanje problema prije nego što se pogoršaju i dovedu do ozbiljnijih tretmana. Prilikom vašeg posjeta možemo razgovarati o savjetima za oralnu higijenu i najboljoj pasti za zube za optimalno zdravlje desni. Preporuka za paste za zube su: Parodontax, Corsodyl, Lacalut..

Nakon što ste odredili odgovarajuću pastu za zube za sprječavanje bolesti desni ili rješavanje ranih faza bolesti, važno je provoditi dobre navike oralne higijene.

Pozitivno iskustvo pranja zubi s BioRepair pastom za zube

U nedavno provedenom istraživanju učinkovitosti Biorepair pasti za zube provedenom na dva mliječna zuba ustanovljeno je jednako djelovanje paste s dodatkom fluora i Biorepair paste za zube. Jedan mliječni zub četkan je ručnom četkicom i pastom obogaćenom fluorom, dok je drugi mliječni zub četkan Biorepair pastom za zube i ručnom četkicom. U provedenom istraživanju dokazano je kako sastojci Biorepair paste za zube remineraliziraju i popravljaju caklinu zahvaljujući microrepair česticama. Microrepair čestice popunjavaju zubnu caklinu na mjestima gdje su nastala ostećenja.

Istraživanje provedeno na mliječnim zubima repliciramo na trajne zube. Kako je učinak isti kao kod pasti obogaćenih fluorom u Dentus perfectus ordinaciji preporučamo njihovu primjenu za djecu. S obzirom kako djeca ne smiju koristiti fluor u zubnim pastama, Biorepair paste za zube idealna su alternativa za higijenu oralne higijene kod djece (Bossù, M., Saccucci, M., Salucci, A. et al., 17 (2019).

Preporuka stomatologa – koju pastu za zube odabrati ?

Kao i u slučaju četkica za zube, najbolju njegu i zaštitu zubi postići ćete kombinacijom više pasti za zube. Nadalje, savjetuje se da nakon četkanja zubi ne ispirete usta vodom. Ispiranje vodom uklanja sve benefite paste za zube. Kao i kod ostalih proizvoda potrebno je držati proizvod neko vrijeme kako bi se u potpunosti apsorbirao. Ispiranje usta vodom odmah nakon pranja onemogućava iskorištavanje potpunog potencijala paste. Ukoliko ostavite pastu u ustima netom po završetku četkanja njezini sastojci će odraditi svoj posao i smanjiti osjetljivost zubi. Četkanje zubi preporuča se 30 minuta nakon jela i pića kako ne biste oštetili caklinu.

Dr. Šebečić zaključuje kako pravilan odabir paste za zube remineralizira zube i pruža im svu potrebnu zaštitu. Pravilna higijena i briga o usnoj šupljini pomoć će u jačanju zubne cakline i smanjiti će kvarenje zubi. Investirajte u dobru njegu zuba i desni kako biste smanjili svaku bol i neugodu prilikom odlaska zubaru. U Dentus perfetus ordinaciji kažemo da se briga o oralnom zdravlju uvijek višestruko isplati. Za dodatne upite možete nam se obratiti telefonom i rado ćemo vas savjetovati. Za više informacija rezervirajte svoj pregled u Dentus perfectus ordinaciji i saznajte koja pasta za zube je idealna upravo za vas.

Izvori:

Bossù, M., Saccucci, M., Salucci, A. et al. Enamel remineralization and repair results of Biomimetic Hydroxyapatite toothpaste on deciduous teeth: an effective option to fluoride toothpaste. J Nanobiotechnol 17, 17 (2019), https://jnanobiotechnology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12951-019-0454-6#:~:text=The%20use%20of%20nanostructured%20micro,schooling%20age%2C%20since%20it%20prevents, pristupljeno 23.01.2022.

Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar; 2019(3): CD007868.

Published online 2019 Mar 4. doi: 10.1002/14651858.CD007868.pub3 Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries, pristupljeno 23.02.2022.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6398117/#:~:text=The%20usual%20concentration%20of%20fluoride,are%20available%20in%20many%20countries., pristupljeno 23.01.2022.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS