Koju cetkicu za zube odabrati
Koju cetkicu za zube odabrati
Koju cetkicu za zube odabrati

Saznajte koju četkicu za zube odabrati?

S obzirom kako ponuda četkica za zube na tržistu nikada nije bila veća, u ovotjednom savjetu našeg doktora dentalne medicine pronaći češ odgovor na pitanje koju četkicu za zube odabrati: ručnu / rotirajuću / soničnu / ultrasoničnu. Taloženje naslaga na zubima može dovesti do razvoja parodontitisa i nastanka karijesa. Detaljnim četkanjem, ispravnim pokretima i dobrom četkicom za zube postići ćeš efektivno čišćenje zubnog plaka i naslaga. Pravilan odabir četkice za zube pomoći će ti da postigneš maksimalni učinak pri svakom pranju zubi.
Preporuča li se vise koristiti električnu ili ručnu četkicu za zube? Koju električnu četkicu za zube odabrati: rotirajuću / soničnu / ultrasoničnu?

Ručna četkica za zube

Ručna četkica za zube je najstariji tip četkice za zube koju poznajemo. Ona je i dalje jednako efikasna te nikako nije izgubila na važnosti. Kako bi pranje zubi bilo efikasno, ručna četkica za zube zahtjeva ispravne kretnje rukom i četkanje u trajanju od barem dvije minute. Najveći nedostatak i ograničenje ručnih četkica za zube je nemogućnost dohvaćanja svih površina zubi jer njena efikasnost ovisni o manualnoj vještini pojedinca. Dr. Šebečić preporuča svojim pacijentima da uvijek koriste soft ili medium tvrdoću četkice za zube, ovisno o tvojim navikama četkanja zubi. Ukoliko jako stišćeš četkicom i pereš zube pokretima piljenja onda ti svakako preporučam da koristiš ultrasoft ili soft mekoću četkice jer ćeš u suprotonom nepravilnim četkanjem izazvati recesije (povlačenje) zubnog mesa oko zuba i samim time doći će do naknadne preosjetljivosti zubnih vratova. Kako prepoznati jesi lu u toj skupini? Prepoznati ćeš kada ti se četkica prebrzo potroši-unutar mjesec dana i nakon pranja zubi boli te zubno meso i zubi su preosjetljivi. S druge strane, mana mekanih četkica je da ako se pranje zubi ne provodi dovoljno često u kasnijoj fazi one su premekane za efektivno uklanjanje zubnog plaka i kamenca. Ako pravilno četkaš zube onda ti savjetujem da koristiš medium tvrdoću četkice.

Električna četkica za zube

Elektricne četkice za zube danas imaju ugrađen senzor koji reagira na pritisak. Prilikom korištenja, četkica će sama upozoriti da ju prejako stišćes prilikom četkanja zubi. Tajmer će ti signalizirati kada je pranje zubi završilo. Prednost električne četkice je ta što ima veliku brzinu rotacije vlakana i malu glavu koja lako dohvaća i najnedostupnija područja zubi. Na tebi je da pustiš četkicu i njena vlakna da odrade svoj posao. Novije četkice poput Oral B četkica dolaze s aplikacijom koja ce ti pokazati koje zube si preskočio/la. Uz napomenu da ih ubuduće detaljnije prođeš. Električne četkice stvaraju naviku o pravilnom stisku i vremenskom trajanju četkanja zubi. Električne četkice za zube dijelimo na: rotirajuće/ sonične/ ultrasonične.

Rotirajuća električna četkica za zube

Rotirajuća četkica za zube prepoznatljiva je po okrugloj rotirajućoj glavi. Riječ je o jednostavnom mehanizmu okretaja glave u istom smjeru. Glava četkice je izuzetno mala i prilagodljiva obliku zuba te je odličan izbor za mehaničko čišćenje zubi. Novije četkice imaju ugrađen senzor pritiska i tajmer za četkanje zub. Najveći iskorak kod ovih četkica je napravio Oral B sa Genius 9000 seriojm i iO serijom.

Sonična električna četkica za zube

Sonična četkica za zube učinkovitija je kod izbjeljivanja i intenzivnije djeluje u borbi protiv zubnog kamenca. U usporedbi s rotirajucom električnom četkicom, sonična četkica kombinira oscilirajuće rotacijske kretnje, ima vibrirajuću glavu i proizvodi do 50.000 okretaja u minuti. Ima brze kretnje i emitira sonične valove. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Philips Sonicare. Korištenjem ovih četkica i pasti za izbjeljivanje zubi, dobit ćeš svijetlije zube nekoliko nijansi.

Ultrasonična električna četkica za zube

Ultrasonična četkica imitira ultrazvuk prilikom čišćenja zubi. Ova četkica je nečujna i vibrira milijunskim pokretima u minuti. Iako su nečujne, vibracije su dovoljno intenzivne da uklone naslage zubnog plaka. Umjesto da se oslanjaju na fizičko kretanje za čišćenje zuba, ultrazvučne četkice za zube koriste visoku frekvenciju vibracija zvanu ultrazvuk za uklanjanje plaka i ostataka hrane. Ultrazvuk stvara valove na frekvenciji izvan ljudskog sluha, a postojeće ultrazvučne četkice za zube koriste radne frekvencije od 20 kHz do 10 MHz, a to je više od 1,2 milijarde pokreta u minuti! Iako ultrazvučne četkice mogu razbiti plak bez pokreta, većina modela također pruža zvučnu vibraciju za daljnje uklanjanje plaka i ostataka hrane. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Emmi -dent i firme Megasonex.


Usporedba ultrasonične i ručne četkice za zube

Usporedimo uspjesnost električne ultrasonične i manualne četkice. Osvrnut ćemo se na uspješnost uklanjanja plaka i održavanja oralne higijene. Prema istraživanju performansi manualne i ultrasonične četkice donesen zaključak kako električne ultrasonične četkice za zube uklanjaju više zubnog plaka i ostvaruju bolje rezultate u usporedbi s ručnim četkicama. Razlog tome su visoke frekvencije, velik broj vibracija u minuti i ultrasonični valovi. Digel, Kern, Geenen, Akimbekov. Dental plaque removal by ultrasonic toothbrushes.2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7175112/ (12.12.2020.)

Električna četkica za zube nije uvijek preporučena kao najbolji odabir. Ukoliko nisi siguran koju četkicu za zube odabrati, preporučamo ti dolazak na pregled na kojem će dr. Šebečić procijeniti stanje zubi i desni. Na taj način, dr. Šebečić utvrdit će koja četkica za zube je idealna za tebe.

Za uspješno četkanje zubi, osim odabira dobre ručne četkice za zube, potrebno je usavršiti pokrete četkanja zubi, te poštovati vrijeme četkanja zubi. Dr. Šebečić preporuča da birate soft ili medium ručne četkice za zube. Za potpunu higijenu usta, nadopunite rutinu četkanja zubi usnom vodicom i zubnim koncem prije pranja zubi. Ukoliko se odlučite investirati u električnu četkicu za zube, nećete pogriješiti s odabirom. Broj okretaja koje električne četkice mogu dostići u samo jednoj minuti gotovo je nemoguće ostvariti ručnim četkicama. A pomoći će i učinak koji imaju na izbjeljivanje zubi i uklanjanjanje zuba kamenca. Dr. Šebečić navodi kako je najbolje kombinirati ručnu i električnu četkicu za zube za potpunu higijenu usne šupljine. Svakako nemojte zaboraviti na konac za zube te usnu vodicu.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R