Koju cetkicu za zube odabrati
Koju cetkicu za zube odabrati
Koju cetkicu za zube odabrati

Saznajte koju četkicu za zube odabrati?

Ponuda četkica za zube nikada nije bila veća. Doktor dentalne medicine donosi odgovor na pitanje koju četkicu za zube odabrati: ručnu / rotirajuću / soničnu / ultrasoničnu. Taloženje naslaga na zubima može dovesti do razvoja parodontitisa i nastanka karijesa. Detaljnim četkanjem, ispravnim pokretima i dobrom četkicom za zube postići ćeš efektivno čišćenje zubnog plaka i naslaga. Pravilan odabir četkice za zube pomoći će ti da postigneš maksimalni učinak pri svakom pranju zubi. Saznajte preporuča li se više koristiti električnu ili ručnu četkicu za zube? Koju električnu četkicu za zube odabrati: rotirajuću / soničnu / ultrasoničnu?

Ručna četkica za zube

Ručna četkica za zube je najstariji tip četkice za zube koju poznajemo. Ona je i dalje jednako efikasna te nikako nije izgubila na važnosti. Kako bi pranje zubi bilo efikasno, ručna četkica za zube zahtjeva ispravne kretnje rukom i četkanje u trajanju od barem dvije minute. Najveći nedostatak i ograničenje ručnih četkica za zube je nemogućnost dohvaćanja svih površina zubi. Učinkovitost ove četkice za zube ovisi o manualnoj vještini pojedinca. Dr. Šebečić preporuča svojim pacijentima da koriste soft ili medium tvrdoću četkice za zube, ovisno o navikama četkanja zubi. Stišćeš li jako četkicom i pereš zube pokretima piljenja preporučamo pacijentima da koriste ultrasoft ili soft zubne četkice . U suprotonom ćeš nepravilnim četkanjem izazvati recesije (povlačenje) zubnog mesa oko zuba. Recesija zubnog mesa izaziva preosjetljivost zubnih vratova. Kako prepoznati jesi li u toj skupini? Prepoznati ćeš ako ti se četkica prebrzo potroši. Ako te nakon pranja zubi boli zubno meso i zubi su preosjetljivi. S druge strane, mana mekanih četkica je da ako se pranje zubi ne provodi dovoljno često one mogu biti neefikasne. Četkaš li zube pravilno, savjetujemo da koristiš medium tvrdoću četkice.

Električna četkica za zube

Električne četkice za zube danas imaju ugrađen senzor koji reagira na pritisak. Prilikom korištenja, četkica će sama upozoriti da ju prejako stišćes prilikom četkanja zubi. Tajmer će ti signalizirati kada je pranje zubi završilo. Prednost električne četkice je ta što ima veliku brzinu rotacije vlakana i malu glavu koja lako dohvaća i najnedostupnije dijelove međuzubnih prostora. Na tebi je da pustiš četkicu i njena vlakna da odrade svoj posao. Novije četkice poput Oral B četkica dolaze s aplikacijom koja će nam pokazati ukoliko preskočimo četkati neki zub. Dobit ćeš napomenu da ih ubuduće detaljnije prođeš. Električne četkice stvaraju naviku o pravilnom stisku i vremenskom trajanju četkanja zubi. Električne četkice za zube dijelimo na: rotirajuće/ sonične/ ultrasonične.

Rotirajuća električna četkica za zube

Rotirajuća četkica za zube prepoznatljiva je po okrugloj rotirajućoj glavi. Riječ je o jednostavnom mehanizmu okretanja glave u istom smjeru. Glava četkice je izuzetno mala i prilagodljiva obliku i stijenkama zuba. Novije četkice imaju ugrađen senzor pritiska i tajmer za četkanje. Najveće inovacije kod ovih četkica dolaze iz Oral B sa Genius 9000 i iO serijom.

Sonična električna četkica za zube

Sonična četkica za zube učinkovitija je kod izbjeljivanja i intenzivnije djeluje u borbi protiv zubnog kamenca. U usporedbi s rotirajućom električnom četkicom, sonična četkica kombinira oscilirajuće rotacijske kretnje. Sonična četkiza za zube ima vibrirajuću glavu i proizvodi do više desetaka tisuća okretaja u minuti. Ova četkica emitira sonične valove. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Philips Sonicare. Korištenjem ovih četkica i pasti za izbjeljivanje zubi, dobit ćeš svijetlije zube nekoliko nijansi. Odlične su u održavanju bjeline između dva tretmana izbjeljivanja zubi.

Ultrasonična električna četkica za zube

Ultrasonična četkica imitira ultrazvuk prilikom četkanja zubi. Ova četkica je nečujna i vibrira milijunskim pokretima u minuti. Iako su nečujne, vibracije su dovoljno intenzivne da uklone naslage zubnog plaka. Djeluju na način da koriste visoku frekvenciju vibracija za uklanjanje zubnog plaka. Ultrazvuk stvara valove na frekvenciji izvan ljudskog sluha. Može postići više od milijarde pokreta u minuti! Ovim četkicama uspješno uklanjamo nataloženi zubni plak. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Megasonex. Kontaktirajte Dentus perfectus stomatološku ordinaciju kako bi Vas uputili gdje kupiti Megasonex ultrazvučnu četkicu za zube.


Usavršite pokrete četkanja zubi i poštujte preporučeno vrijeme potrebno za četkanje zubi. Za potpunu higijenu usta, nadopunite rutinu četkanja zubi usnom vodicom i zubnim koncem. Ukoliko se odlučite investirati u električnu četkicu za zube, nećete pogriješiti. Broj okretaja koje električne četkice mogu dostići u samo jednoj minuti gotovo je nemoguće ostvariti ručnim četkicama. Njima uspješno uklanjamo plak i održavamo izbijeljene zube. Dr. Šebečić navodi kako je najbolje kombinirati ručnu i električnu četkicu za zube za potpunu higijenu usne šupljine.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS