Keramičke krunice

Keramičke krunice su idealno i brzo rješenje vaših estetskih problema ili jakih oštećenja zubi. Suvremeni materijali omogućuju da se izradom keramičke krunice postignu vrhunska estetika i zadovoljavajuća funkcija žvakanja, a zub ponovno dobiva prirodan izgled.

Keramičke krunice i estetika

Vrhunska estetika se postiže zahvaljujući primjeni CEREC CAD CAM tehnlogije i bezmetalne e.max keramike.
Koristmo najsuvremeniju 3D CAD CAM tehnologiju njemačke tvrtke Sirona koja ima 30 godina dugu tradiciju u izradi CAD CAM uređaja.

Koristimo isključivo keramičke materijale renomirane svjetski priznate kompanije Ivoclar Vivadent  i GC Europe.

Dentus perfectus - zubne krunice

Priprema
Nakon detektiranja vašeg problema od strane našeg stomatologa kreće se u postupak izrade keramičke krunice. RTG snimka pokazuje stanje korjena zuba – stomatolog odlučuje da li je potrebno liječenje korijena. Ukoliko je zub zdrav i bez većih oštećenja odmah krećemo s postupkom pripreme koja uključuje brušenje zuba. U slučaju da se radi o endodontski liječenom zubu (zubu bez živca), postavlja se ojačanje u obliku kompozitne nadogradnje (tzv. štift) nakon čega krećemo s pripremom i brušenjem zuba. Ako prethodno endodontsko liječenje zuba nije zadovoljavajuće, potrebno je napraviti reviziju endodontskog liječenja (ponovno liječenje korijena)

Skeniranje i restauracija
Nakon pripreme zuba uz pomoć Omnicam 3D kamere detaljno skeniramo cjelokupna situacija u ustima nakon čega se na računalu dobivaju modeli vaše čeljusti. U samo nekoliko minuta, potpuno digitalno dizajnira se novi zub (keramička krunica) koji odgovara skenu vaše čeljusti. Ova vrhunska tehnologija značajno smanjuje proces izrade, ali i unaprjeđuje iskustvo pacijenta jer pacijent odmah vidi kako će izgledati krajnji proizvod. Osim toga, tehnologija nam omogućuje izradnju idealnog zubnog nadomjeska primjenjujući najpreciznije metode mjerenja.

Izrada
Izrada uključuje postupke frezanja te bojanja zubi dobiva konačni izgled uz pomoć CEREC CAD CAM uređaja koji omogućuje visoku preciznost kod izrade zubnih nadomjestaka, veliku brzinu izrade i skraćeno čekanje na izradu keramičkih krunica.

Pričvršćivanje navlake za zub
Nakon što se u ustima provjeri izgled i preciznost dosjeda keramičke krunice, pričvršćuje se upotrebom kompozitnog cementa. Time završava postupak ugradnje krunice i rješava se funckionalni ili estetski problem vaših zubi.

Naruči se na pregled još danas!

Ukoliko ste se susreli s funckionalnim ili estetskim problemom poput:

  • pukao vam je zub
  • zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
  • zub je oslabljen karijesima
  • ne sviđa vam se oblik i boja vašeg zuba
  • liječeni zubi imaju velika oštećenja

Rješenje vašeg problema su – keramičke krunice.

Keramička krunica (navlaka za zub) protetski je nadomjestak koji se trajno fiksira  na izbrušen zub ili zubni implantat. Cilj izrade keramičke krunice je povratak izgubljene funkcije zuba ili pak poboljšanje njegove estetike.

U ordinaciji Dentus perfectus koristimo 3 tipa keramičkim krunica koje nudimo našim i budućim pacijentima. Postoje metalkeramičke, bezmetalne (potpuno) keramičke krunice i cirkon keramičke krunice. Razlika u odabiru izmežu ovih tri ponuđenih krunica je mjesto, točnije zub na koji se keramičke krunice postavljaju i cijena same keramičke krunice.

Metal keramičke krunice

Metal keramičke krunice sastoje se od metalne baze i keramike koja je presvučena preko metala. One su bolji izbor za stražnje zube iako se mogu koristiti i kod izrade prednjih zubi ako nam to situacija dopušta. Što to znači? To znači da susjedni zubi nisu presvijetli i da njihova prirodna boja nije prezahtjevna u smislu modelacije i slojevanja zuba kako bi se mogla reporuducirati boja, identična onoj na prirodnome zubu. Pošto se keramika nalazi na metalnoj podlozi, samim time metal blokira prolaznost svijelosti do same jezgre izbrušenog zuba, zbog toga se teško imitira potpuno prirodna boja zuba.  Kod zahtjevnijih estetskih zahvata preporuča se izrada bezmetalnih keramičkih krunica, o kojima možete pročitati više u odlomku dolje navedenome.

Njihova prednost je:

  • velike su čvrstoće i mogu se koristiti jednako uspješno na stražnjim i prednjim zubima
  • uspješno se koriste u svijetu već više od 40 godina
  • dobra estetika
  • dobar dosjed na brušeni zub
  • mogu se koristiti kod nedostatak većeg broja zubi i kod izrade zubnog mosta sa manje zubi nosača

Metode izrade keramičkih krunica

Postoje 2 metode kako se danas uspješno i provjereno, jedna metoda podrazumijeva zubotehnički laboratorij i uzimanje otisaka zubi. Ovdje se nakon brušenja uzimaju otisci zubi, što znači da se u otisnu žlicu stavlja otisna masa i time se otiskuju konture zubi kako bi naknadno kada se otisci odliju u zubotehničkom laboratoriju, zubni tehničar imao identičnu situaciju kao u zubima i onda se novi zubi izražuju na modelu koji je dobivane nako izljevanja otiska.

Druga metoda je puno tehnološki superiornija i daleko ugodnija za pacijenta. Kod ove metode se koriste digitalni skeneri koji omogućavaaju da se zubi digitalno skeniraju nakon brušenja i onda modeliraju softwerski, a uz pomoć 3D glodalica i CAD CAM tehnolgije izrađuje gotov zub. Ova metoda je precizna, brza i provjerena. Ona omogućava da se prototip zuba izradi u svega 15min, a do konačnog završetak izrade zub od brušenja do cementiranja potrebno je svega 3-4h po zubu. Ovim način se izbjegava potreba laboratorija i samim time se klasnično vrijeme potrebno za izradu keramičkih krunica sa tipičnih 3-5 dana skraćuje na svega 1-2 dana.

Klasičan način izrade keramičke krunice naporan je za pacijenta, budući da zahtjeva nekoliko dolazaka u ordinaciju s anesteziranjem, neugodno uzimanje otiska gumenim materijalima i dugotrajno ubrušavanje (“uštimavanje”).

Korištenjem suvremene CEREC CAD CAM tehnologije u ordinaciji Dentus Perfectus keramičke krunice za zube od početka brušenja do pričvršćivanja u ustima izrađujemo za najviše 4 sata, čime se problem pacijenta rješava u istom danu.

trajnost zubnih implantata - Dentus perfectus

Zubni implantati

Dentus perfectus - zubni implantati

Cirkon keramičke krunice

Ove keramičke krunice su izrađene na cirkonskoj konstrukciji (poli kristalinčnoj) koja zamjenjuje metalnu konstrukciju koja se koristi kod metal keramičkih krunica. Samim time što ne sadržavaju metal, reprodukcija boje je vjernija i prirodnija. One se najčešće koriste kod izrazito tamnih zubi ili kada se izrađuju zubni mostovi kod kojih bi hjteli što prirodniji izgled. Predstavljaju alternativnu metal keramičkim krunicama jer su estetski superiornije, veća čvrstoća i manja debljina cirkona u odnosu na metal omogućavaju da se zubi moraju manje brusiti. Na cirkon se obično nanosila u slojevima glinična keramika, a danas su u upotrebi sve više fasetirane i monolitne cirkon-keramičke konstrukcije kod kojih je puno manja šansa “chippinga keramike”.

Cijena za 1 metal keramičku krunicu je 1.500kn, za potpunu keramičku krunicu (bezmetalnu) 2.000kn, a za cirkon keramičku krunicu 2.200kn.

Bezmetalne (potpuno) keramičke krunice

Ove keramičke krunice su izrađene u potpunosti od keramike (glinične ili litij dislikatne keramike) bez ikakvih čestica metala. Samim time postale su izbor broj 1 tamo gdje se zahtjeva i očekuje vrhunska estetika. One u potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnog zuba. Samim time teško ih je razlikovati od prirodnog zuba. U kliničkoj uporabi su već više od 10 godina. Od njih se najčešće izrađuju pojedinačne krunice (solo krunice za 1 zub), keramičkih ljuskica, keramičkih ispuna (inlay,onlay,overlay). One nisu prikladne za izradu zubnih mostova zbog smanjene čvrstoće u odnosu na metalkeramičke i cirkon keramičke krunice). S obzirom da su izrade u potpunosti od keramike one propuštaju svijetlost jednako prirodnome zubu i sa njima se može postići u potpunosti prirodna boja i izgled zuba. Opalescencija, transparencija i translucencija je identična kao i na prirodnome zubu. Proizvođači sa kojima surađujemo su Ivoclar Vivadent sa svojom press i e.max keramikom i GC Europe sa svojm Initial Li Si keramikom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R