karijes

Karijes je glavni neprijatelj svakog zuba i svakog osmijeha. Karijes započinje nakupljanjem bakterija i razvija se tijekom vremena. Najčešće ga prepoznajemo po tamnom obojenju na zubu. No nije svako tamno obojenje karijes. Promjena boje na zubu može biti uzrokovana diskoloracijom. Pročitajte više o karijesu i diskoloraciji u nastavku.

Karijes – rani znakovi

Karijes je u samom početku razvoja teško prepoznati golim okom.  U svrhu očuvanja svakog zuba i izbjegavanja nepotrebnog otvaranja zuba, u prostorima ordinacije radimo rentgenski snimak zuba. Karijes na rentgenskom snimku izgleda kao sjena na zubu ili tamnije obojenje. Rentgen uređaj omogućava provjeru svih površinskih i ispod površinskih dijelova zuba. Na taj način, karijes je moguće uočiti na tvrdim i mekim dijelovima zuba u samom početku razvoja.

karijes

Kako izliječiti karijes?

Karijes na zubu popravlja se na način da uklanjamo inficirani i mekani dio zuba kojeg je zahvatio karijes. Na mjesto gdje nedostaje zub izrađuje se kompozitni ispun tzv. plomba. Na taj način, zubu vraćamo prirodan oblik i funkciju. Nakupljene bakterije dovode do propadanja zuba. Stoga je potrebno reagirati čim posumnjate na karijes. Međutim, ne mora nužno svako tamnije obojenje na zubu biti karijes. Ponekad je riječ o pigmentaciji odnosno diskoloraciji. U slučajevima kada je zub zahvatio karijes morate računati na zubara. Da biste uspješno izbjegli potrebu za ispunom (plombom) potrebno je voditi detaljnu brigu o oralnoj higijeni i pratiti rane znakove koji bi mogli upućivati na karijes.

Diskoloracija zubi može nastati uslijed konzumiranja određene hrane i pića. Javlja se kod pušača. Slabija oralna higijena također ide u prilog taloženju plaka. Ukoliko ste na antibiotiku ili nekim drugim lijekovima, to je također moguć uzrok diskoloracije zuba.

Kako nastaje karijes i koji su simptomi?

Bol

Promjena boje na zubu

Rupa na zubu

Oticanje i krvarenje desni

Loš zadah

Zub zahvaćen karijesom na početku boli na zagriz i na hladno. Vaš jezik u tom slučaju često postaje pokazatelj postojanja karijesa. Postoji smislena uzrečica “jezik uvijek ide na pokvareni zub.” Iznenadna bol javlja se na toplo, hladno i slatko. Prepoznat ćete karijes po osjetljivosti zuba. Promjene u temperaturi izazivaju nelagodu. Ulovit ćete se kako žmirite ili mijenjate izraz lica radi osjetljivosti zuba zahvaćenog karijesom.

karijes

Demineralizacija zuba

Promjena boje na zubu često je izazvana karijesom. Moguće su promjene na zubu u obliku bijelih točkica. Bijele točke znak su nedostatne količine minerala u zubu. Minerali čuvaju zube i čine ih jakima i otpornima. Proces gubitka minerala nazivamo demineralizacija zuba. U slučaju demineralizacije zuba preporučamo da posjetite zubara i zatražite stručnu pomoć kako biste preventivno reagirali i ojačali zubnu caklinu. Oslabljena zubna caklina podložna je karijesu. Puknuće na zubu ili okrhnuti zub često ukazuje na dubok karijes. U slučaju karijesa desni izgledaju jarko crvene boje i otečeno. Moguće je krvarenje desni. Uz krvarenje desni, loš zadah često upućuje na bakterije u zubu. Ukoliko je zadah dugotrajan, vjerojatno je riječ o karijesu.

Kako spriječiti karijes?

Karijes može izliječiti samo zubar. No ono što svatko može učiniti za zdravlje vlastitih zubi je izbjeći karijes. Izbjegnite karijes pojačanom oralnom higijenom i detaljnim četkanjem, flosanjem i ispiranjem usnom vodicom. Šećer je velik faktor rizika za nastajanje karijesa. Pokušajte izbjeći šećer i često perite zube nakon njegove konzumacije. Pri pranju zubi dr. Šebečić preporuča koristiti zubnu pastu s fluorom. Zubna pasta s fluorom mineralizira vase zube i jača caklinu. Pojačano uzimanje vitamina d također pomaže u očuvanju zuba. Uvrstite u svoju prehranu namirnice bogate vitaminom D i jedite raznovrsno.

Zajedno zaključujemo

Primjetite li neki od simptoma karijesa – bol, promjenu boje, oticanje i krvarenje desni ili loš zadah naručite se na pregled u Dentus perfectus ordinaciju. Redovitim pregledima moguće je uočiti problem u nastajanju. Za vaš zub to će značiti manju traumu. U Dentus perfectus ordinaciji preporučamo pacijentima da izbjegnu komplikacije nastale čekanjem. Pacijente upućujemo na važnost regularnih pregleda i kontrola. Ranom dijagnozom moguće je brzo i učinkovito rješiti problem karijesa. Nakon postavljenje dijagnoze, naš stručan tim zubara savjetovat će vas o daljnjoj terapiji. Nastojimo spasiti svaki zub. Zahvaljujući modernoj tehnologiji u Dentus perfectus ordinaciji nudimo samo najbolju skrb za vaš sretan i zadovoljan osmijeh. Iduće vam donosimo više savjeta na temu što napraviti kada vam otekne umnjak.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS