Kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac?

Kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac?

Kada prati zube?

Zube je potrebno prati minimalno 2 puta dnevno po 2 minute iako bi ih bilo poželjno prati i 3 do 4 puta na dan, ili poslije svakog jela. Naime, biofilm sa bakterijama i plak formiraju se na površini cakline već nakon 6 h od zadnjeg pranja zubi. To dovodi do formiranja zubnog kamenca i karijesa ukoliko se ne ukloni sa zubi. Zato je zube potrebno oprati nakon svakog obroka. Na navedenom linku imate aplikaciju za skinuti, koja mjeri 2 minute za pranje zubi (http://www.brushdj.com).

Većina ljudi napravi grešku već ujutro tako da nakon ustajanja prvo operu zube pa doručkuju i nakon toga operu zube tek navečer prije spavanja što znači da su zubi cijeli dan ostali neočišćeni i stvoreni su preduvjeti za nastanak plaka i kamenca te na kraju i karijesa.

Također preporučuje se svakih 6 mjeseci napraviti profesionalno čišćenje zubi u ordinaciji.

Koju zubnu četkicu odabrati? Ručnu ili električnu?

Istraživanja su pokazala da električne četkice čiste zube puno bolje od ručnih. Zašto je to tako? Naime električne četkice imaju puno manju veličinu glave četkice te je zbog toga lakše manevrirati s njima u ustima, lakše se dođe do stražnjih zubi i lakše se čiste sve površine zubi.

Danas na tržištu postoje razni model električnih četkica ali možemo izdvojiti neke od njih. Američka četkica Megasonex emitira ultrazvulčne i sonične valove koji pomažu u razbijanju naslaga bakterija nevidljivih golom oku te zbog toga efikasnije uklanja biofilm i plak. Nakupljanje kamenca puno je teže kod pranja zubi s ovom četkicom. Ovu četkicu možete kupiti samo u našoj ordinaciji.

Philips Sonicare emitira samo sonične valove. Kod ovih četkica potrebno je dodatno pokretima ruku čistiti zube kao kod ručne četkice.

Oral B PRO ili Genius modeli električnih četkica imaju klasičnu oscilirajuću-rotacijsku kretnju pa nema potrebe da se još i ručno moraju četkati zubi nego je dovoljno samo držati četkicu na zubu koji se čisti. One ne emitiraju ultrazvučne ili sonične valove što znači da imaju samo mehaničko čišćenje kao i klasične četkice.

Neki modeli tih četkica imaju i aplikacije za android i apple tako da imate mogućnost putem mobitela pratiti koliko ste dobro i detaljno oprali zube.

U svakom slučaju, koju god četkicu izabrali, pridržavajte se uputa za pranje koje ste dobili sa četkicom.

Ako su nam električne četkice preskupe, koju ručnu četkicu odabrati?

Svako je prva preporuka da se kupuje četkica sa MEDIUM tvrdoćom vlakana i sa malom glavom. Godinama su se preporučivale četkice sa ultrasoft i soft vlaknima koje su dovele do toga da pacijenti imaju više plaka i kamenca nego prije. Zašto je to tako? Prosječan pacijent sa prosječnim pranjem ne četka dovoljno često i dugo da bi sa tom četkicom temeljito očistio zube. Nakon što se formira veća količina plaka i kamenca četkice sa soft i ultra soft vlaknima su nemoćne u čišćenju zubi. Na našem tržištu ručne četkice za preporuku su SensodyneColgate i Curaprox (1560) MEDIUM modeli četkica.  Svakako gledajte kod odabira da četkica nema preveliku glavu kako bi što lakše mogli čistiti zube i manevrirati oko njih prilikom pranja.

Koliko često je potrebno mijenjati četkicu?

Četkicu bi trebalo zamijeniti svaka 3-4 mjeseca, ali i prije ako vlakna četkice postanu izdeformirana,”rascofana” . Ako Vam četkica traje manje od toga vremena znači da primjenjujete preveliku silu prilikom četkanja i time možete dovesti do trajnog oštećenja desni.

Kako pravilno četkati zube s klasičnom ručnom četkicom?

Jednostavo. Četkicu položite pod kutem od 45 prema zubnom mesom i onda laganim kružnim pokretima četkate tako da nježno dodirujete zub i lagano prelazite preko zubnog mesa kod spoja sa zubom. Potrebno je očistiti 3 površine zubi: vanjska obrazna strana, grizne plohe i stražnja jezična strana. Također, nema potrebe da četkicu stišćete prejako i agresivno kako ne bi oštetili zubno meso.

Koju zubnu pastu koristiti?

Bitno je koristiti pastu sa dovoljnom koncentracijom fluorida. One pomažu u jačanju cakline i smanjenju pojave karijesa (odrasli bi trebali koristiti pastu sa minimalno 1350 ppm fluora,

djeca od 6-18 g trebala bi koristiti pastu sa 1350-1500 ppm fluora, djeca mlađa od 6 g max 1000 ppm fluora veličine zrna graška, a djeca mlađa od  3 godine bi trebala koristiti tek tolko paste da se stavi na četkicu kod pranja, kod njiih treba svakako paziti da ne ližu i jedu pastu iz tube).

Preporuke za paste za zube za odrasle osobe: Sensodyne, Colgate, Splat.

Preporuke za dječje dječje paste za zube: Elmex, Colgate.

Kako pomoći djeci da peru zube?

Djeci bi trebalo pomagati ili ih nadgledati u pranju zubi do njihove 7 godine života. Nikako ih pustiti da sami peru zube. Kada niknu svi mliječni zubi do 3 godine života, bilo bi poželjno početi čistiti zube i zubnim koncem kod djece. Djeca kojoj roditelji čiste i pomažu oko pranja zubi imaju puno manje karijesa od svojih vršnjaka koji su prepušteni sami sebi.

Također bilo bi poželjno djeci prati zube i tokom dana, a ne samo ujutro i navečer.

Kako i kada koristiti usnu vodicu?

Nemojte sa njom ispirati odmah nakon pranja zubi jer ćete tako isprati sav fluor od zubne paste koji se zadržao nakon pranja zubi. Probajte ju koristiti nešto kasnije. Nakon ispiranja zubi sa usnom vodicom nemojte ništa piti 30 minuta. Svakako kod odabira usne vodice pazite da kupujete one bezalkoholne.  Usne vodice koje sadrže alkohol su preagresivne za desni i sluznicu.

Kada i kako koristiti zubni konac?

Zubnim koncem je nabolje očistit zube prije četkanja zubni jednom na dan. On služi kako bi se uklonila zaostala hrana i plak između zubi. Površine između zubi čine 40% ukupnih površina zubi tako da ako niste koristili zubni konac do sada skoro polovica površina zubi je ostala neočišćena.

Odrežite si dužinu od 30-45 cm, namotajte oko prstiju i čistite između zubi. Prilikom ulaska klizite uz jedan zub pa prema zubnom mesu dokle ide, nakon toga klizite uz drugi zub i vadite konac van. Ne radite nagle pokrete jer će u suprotonome konac preskakati preko kontaktne točke između zubi i izazivati će krvarenje desni. Koncem je potrebno proći 4-5 puta između zubi da se kvalitetno očisti.

Kada koristiti interdentalne četkice?

Kod međuzubih prostora gdje postoji veći razmak ili je došlo do povlačenja desni, čišćenje koncem neće biti efikasno pa stoga tu preporučamo koristiti interdentalne četkice. Postoje razne veličine pa je najbolje isprobati nekoliko dok ne nađete sebi odgovarajuću.

Što je tuš za zube i je li ga potrebno koristiti?

Tuš za zube je uređaju koji raspršuje vodu ili neku od antiseptičkih tekućina u interdentalne prostore. Tekućina se izbacuje pod pritiskom te na taj način uklanja zaostatke hrane i bakterije između zubi. Oralni tuš je svakako dodatak za preporučiti za svakodnevno oralnu higijenu, pogotovo kod osoba kojima je korištenje zubnog konca preteško i izazovno. Po nama najbolji oralni tuš na tržištu je trenutno Philips Airfloss.

Blog piše: Vedran Šebečić, dr.med.dent., 2019 god.

KONTAKTIRAJTE NAS