Izbjeljivanje zubi

Najčešća pitanja o izbjeljivanju zubi

Što je izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi posvijetljuje zube i pomaže uklanjanju mrlja i obojenja. Izbjeljivanje je među najpopularnijim estetskim stomatološkim zahvatima jer može uvelike poboljšati izgled zubi. Izbjeljivanje zubi nije jednokratna procedura. Ako želite zadržati svjetliju boju, trebat ćete ponavljati s vremena na vrijeme, mi preporučamo jednom godišnje

Koliko traje učinak nakon izbjeljivanja zubi?

Izbjeljivanje zubi nije trajno i učinak ne traje jednako kod svih. Sve ovisi o tome kakve su vaše prehrambene i higijenske navike. Npr. kod ljudi koji konzumiraju pića i hranu koji uzrokuju mrlje na zubima učinak će trajati puno kraće nego kod onih koji izbjegavaju takvu hranu i pića.

Oštećuje li izbjeljivanje zubi zubne nadomjeske, poput implantanata, krunica, ispuna i slično?

Ne, izbjeljivanje s preparatima s 10% karbamid peroksidom ne oštećuje zubne nadomjeske. Zapravo, preparat ne djeluje na umjetnim dijelovima u Vašoj usnoj šupljini, stoga je jedino bitno voditi računa da prilikom izbjeljivanja Vaši prirodni zubi ne postanu vidno svjetliji u odnosu na zubne nadomjeske.

Oštećuje li izbjeljivanje zubne živce?

Ne postoji niti jedan evidentiran slučaj da je tijekom izbjeljivanja pacijentu oštećen zubni živac.  Neka su istraživanja otišla toliko daleko da su promatrala stanje živaca u pacijenata koji su izbjeljivali zube kroz duži period (do 7 godina) i kod niti jednog nije uočeno uništenje ili oslabljenje zubnog živca. Osjetljivost se može pojaviti nakon tretmana izbjeljivanja zubi, najčešće kada se konzumiraju hladna ili topla pića, ali najčešće nestaje nakon 48h. Nepoželjno djelovanje sredstva za izbjeljivanje zubi mogu se javiti na zubima koji imaju prethodno nesanirani karijes, odstojeće ispune (plombe), cervikalne lezije ili gentetski poremećaj razvoja cakline zuba. Stoga je potrebo prethodno napraviti preventivni pregled i procjeniti dali ste kandidat za izbjeljivanje zubi. Da li je izbjeljivanje zubi štetno?

Evo kako izgleda postupak izbjeljivanja zubi u ordinaciji Dentus perfectus:

1. Prije svakog izbjeljivanja predlažemo i uglavnom u dogovoru s pacijentom radimo temeljito čišćenje zubi, što podrazumijeva uklanjanje kamenca, pjeskarenje i poliranje svih zubi

2. Nakon pripreme, u usnu šupljinu stavljamo retraktore za obraze i zubno meso (desni) premazujemo zaštitnim gelom.

3. Tek tada slijedi nanošenje preparata za izbjeljivanje. Kod pacijenata se, ovisno o željenom učinku te trenutnoj boji zubi, primjenjuje 2-4 ciklusa, a svaki ciklus traje 10 minuta i potpuno je bezbolan.

4. Na kraju, ono što je važno, je to da se nakon tretmana izbjeljivanja zubi, zubi zaštite i premažu preparatima koji sadrže CPP-ACPF što dovodi s vremenom do povećane tvrdoće i povećane remineralizacije  zubi. Nakon toga caklina zubi ima veću tvrdoću nego prije. Dakle odgovor na najčešće postavljano pitanje je da izbjeljivanje zubi u ordinaciji i pod profesionalnim nadzorom stomatologa nije štetno za zube.

Što NE ČINITI!

Upotrebom “narodnih” pripravaka poput sode bikarbone može doći do efekta posvijetljenja zubi, ali su moguće i neželjene i štetne interakcije s površinskom kristalnom strukturom cakline zuba koja može pretrpjeti nepovratna oštećenja s obzirom na to da je pripravak vrlo abrazivan. I samim time zbog velike abrazivnosti postoji rizik od oštećenja cakline i nastanka površinskih defekata. Također se spominje i korištenje jagoda i limuna za izbjeljivanje zubi. Trljanje jagodama ili limunom neće izazvati trajna oštećenja, kao što ih ne izaziva ni uobičajena konzumacija sličnih kiselih namirnica. Međutim, da bi sa ovom tehnikom postigli željeni učinak, potrebno je vrlo često raditi navedeni postupak. Upravo ponavljano izlaganje zubi kiselim tvarima ili jako abrazivnim česticama (koje su temelj „prirodnog“ izbjeljivanja) nosi rizik od nuspojava i trajnih oštećenja. Što se postupak intenzivnije provodi (a mora se intenzivno provoditi kako bi dao rezultate), oštećenja su teža i opsežnija.

 

Za kraj, još jednom napominjemo:

Izbjeljivanje zubi  treba tretirati isključivo nekom od profesionalnih metoda u ordinaciji pod nadzorom stomatologa koje ostvaruju maksimalan učinak, a istovremeno pružaju maksimalnu sigurnost za zube i okolna tkiva.

izbjeljivanje zubi

Uništava li izbjeljivanje zubnu caklinu?

Znanstvene studije pokazale su da većina sredstava za izbjeljivanje koristi 10% karbamid peroksid koji ne utječe na tvrdoću ili mineralni sastav zubne cakline. Stoga, ukoliko koristite provjerene preparate ili se prepustite u ruke stručnjacima, ne trebate brinuti. Više informacija o tome da li je izbjeljivanje zubi štetno možete pročitati na sljedećem blogu “da li je izbjeljivanje zubi štetno”.

Šteti li općenito izbjeljivanje zubi?

Posljednje, ali zasigurno najčešće pitanje jest upravo ovo. Tijekom desetljeća, istraživanja su dokazala da je izbjeljivanje zubi i druge metode izbjeljivanja zubi kao što su čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem svih zubi sigurna i učinkovita metoda. Testiranjem proizvoda dostupnih na tržištu na temelju  kliničkih i laboratorijskih ispitivanja ispostavilo se da nema štetnih učinaka na zubima ili desnima nakon izbjeljivanje zubi. To se odnosi na profesionalno izbjeljivanje zubi u ordinaciji koje koriste klinički ispitane proizvode i pod profesionalnim nadzorom stomatologa.

U ordinacijama Dentus Perfectus koristimo Beyond tehnologiju izbjeljivanja zubi, njome maksimalni učinak postižemo aktivacijom Beyond svijetla, čime se omogućuje bolji učinak uz manju koncentraciju sredstva za izbjeljivanje zubi jer se djelovanje temelji na povećanju kinetičke energije čestica inicirane svijetlom točne valne duljine, a nije rezultat agresivne kemijske reakcije na površini zuba. Cijena izbjeljivnja zubi sa 4 ciklusa po 10 minuta je 1.500kn. Prije izbjeljivanja zubi potrebno je napraviti čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi kako bi se uklonile sve meke naslage i uklonio biofilm. Cijenja čišćenja zubnog kamenca sa pjeskarenjeim i poliranjem zubi je 300kn.

izbjeljivanje zubi

Imate problem ili se želite naručiti na kontrolni pregled?


Privatna stomatološka ordinacija Dentus Perfectus

  Lastovska 12/a,
  10000 Zagreb, Hrvatska

  info@dentusperfectus.hr
    tel. +385 1 889 6869

        Radno vrijeme:

    ponedjeljak – petak
         8:00h - 18:00h

Subotom i nedjeljom ne radimo.