vađenje zuba

S obzirom da ste ovdje, želite znati boli li vađenje zuba. Razlog tome leži u bezizlaznoj situaciji kada više nema terapija kojima bi spasili zub. Podsjećamo pacijente kako u našoj ordinaciji nema mjesta za strah. Detaljno vam opisujemo proces vađenja zuba u nastavku. Donosimo moguće komplikacije koje su dovele do tog stanja. Savjetujemo o rentgenskom snimku zuba prije vađenja. Ukoliko endodontskim liječenjem nije moguće spasiti zub preostaje nam izvaditi ga. Udobno se smjestite te pročitajte odgovor zubara na pitanje “boli li vađenje zuba?”.

Boli li vađenje zuba? – savjet zubara

Bilo da je riječ o mliječnim zubima ili trajnim, svi smo se našli ili se nalazimo u situaciji kada je ponestalo načina za spašavanje zuba. Komplikacije mogu biti brojne i mogu nastati zakašnjelom reakcijom uslijed dugog odgađanja posjeta zubaru, uslijed proširene upale, uslijed manjka mjesta u čeljusti, uslijed krivog rasta zuba, uslijed mnogih zdravstvenih te drugih okolnosti. U našoj ordinaciji trudimo se biti posvećeni i spasiti svaki zub. Zahvaljujući inovativnim tehnikama te vrhunskoj tehnologiji držimo izuzetno visok standard izliječenja zubi. Međutim, ponekad je ipak nužno izvaditi zub. U slučajevima kada preporučimo izvaditi zub, prvo pacijentu objašnjavamo zašto je to nužno i informiramo pacijente o svakom scenariju. Pacijent sam odlučuje hoće li izvaditi zub. Razumijemo da je ponekad teško prihvatiti takav ishod no tu smo za vas i uvijek ćemo vas rado savjetovati.

Komplikacije uslijed kojih vadimo zub

Tehnologija doprinosi u liječenju zubi onako kako je to nekada bilo nemoguće. Prije nego se odlučimo vaditi zub potrebno je pokušati liječiti zub endodoncijom kako bi on zadržao svoju funkciju i ostao na svom mjestu. Zahvaljujući svjetski poznatoj tehnologiji, velikom iskustvu , znanju i predanosti u radu s pacijentima, možemo reći kako su u tome naši doktori pravi superheroji. No u slučajevima komplikacija, rentgenskim snimkom moguće je potvrditi dijagnozu i odlučiti o daljnjim koracima. Brojne komplikacije ne ostavljaju mjesta za popravke već zahtjevaju vađenje zuba.

Zub vadimo u slučaju:
-razvoja ciste
-velikog karijesa koji zahvaća kompletan zub
-oštećenja krune zuba
-umnjaka
-fraktura korijena zuba
-u svrhu ortodontske terapije i dr.

Boli li vađenje zuba? -više o zahvatu

Vađenje zuba je svakodnevan zahvat. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji olakšavamo vađenje zuba davanjem lokalne anestezije. Na pitanje “Boli li vađenje zuba?”, odgovor je NE. Vađenje zuba tijekom samog zahvata ne boli. Stručan pristup, puno iskustva i empatija našeg tima glavni su razlog zašto nećete ni primjetiti da ste izvadili zub. Nježni pokreti i briga za vaše zube kao da su naši vlastiti, čini nas posebno osjetljivima na potrebe pacijenata. Lokalna anestezija anestezirat (umrtvit) će područje gdje radimo zahvat. Nećete ni osjetiti bol, a zub će već biti vani. U većini slučajeva nakon vađenja zuba neće biti potrebe za lijekovima protiv bolova.

Postoperativna briga i smjernice za oporavak

• hladni oblog za hlađenje obraza
• mekana i tekuća hrana
• ispiranje usta slanom otopinom ili kaduljom (pričekati 24h nakon operacije)
• odmor i mirovanje

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija služi za suzbijanje boli prilikom izvođenja zahvata. Lokalna anestezija je postupak ubrizgavanja anestetika putem injekcije na područje gdje će se zahvat odvijati. Pacijent je pri davanju lokalne anestezije budan, svjestan i ne osjeća ništa na području gdje je primio injekciju.Učinak anestezije traje svega nekoliko sati. Ovu vrstu anestezije koristimo za potrebe jednostavnijih zahvata. Pacijent ostaje budan i može opušteno pristupiti zahvatu, bez straha od bolova. Nakon zahvata, dobit ćete detaljne upute što i kako dalje. Razina boli ovisi o razini kompleksnosti zahvata te o toleranciji pacijenta na bol. Međutim, dobra vijest je da oporavak i period zarastanja traju kratko.

Jednostavno vađenje zuba

Nakon što ste primili lokalnu anesteziju, dr.Šebečić će koristiti alat kojim će opustiti zub. Nježnim pokretima pripremit će zub na vađenje. Zatim će kliještima povući zub iz čeljusti. Moguće je da pacijent osjeti pritisak, no cijeli zahvat je bezbolan. Potom se ranu očisti i stavlja se sterilna gaza . Nešto složeniji zahvat vađenja zuba obično je onaj gdje postoji potreba za rezanjem zubnog mesa. Takav složeniji zahvat naknadno zahtjeva zatvaranje rane šavovima.

Zajedno zaključujemo

Iako strahujemo od vađenja zuba upravo radi bolova, za to nema razloga. Lokalnom anestezijom umrtvimo područje gdje se izvodi sam zahvat. Nakon vađenja rijetko se osjeća bol. Ukoliko je riječ o složenijem vađenju zuba moguće je da ćete osjećati bol nakon vađenja. U tom slučaju preporuča se uzeti tablete protiv bolova. Iako je razina boli i trajanje oporavka više individualno, najčešće oporavak traje dan ili dva. U tom periodu moguće je da ćete osjećati nelagodu oko rane. Nakon zahvata strogo se držite danih uputa kako biste izbjegli stvaranje ugruška ili infekcija. Potrebna je visoka razina higijene. Ono što uvijek napominjemo je hidratacija. Nemojte zaboraviti na tekućinu. U skladu s našom misijom da na prijateljski način pružimo kvalitetno oralno zdravlje svakom pacijentu, uz vašu pomoć gradimo malu zajednicu zadovoljnih osmijeha. Činimo sve u našoj moći kako biste se osjećali ugodno prilikom svakog boravka u stomatološkoj ordinaciji. Pružamo vam podršku u održavanju i unaprjeđenju oralne higijene. Dopustite nam da vas dovedemo do zdravog. Funkcionalnog i lijepog osmijeha.
Više o posljedicama kada se ne nadomjesti izgubljeni zub pročitajte u našem idućem postu. Veselo čitanje želi vam Dentus perfectus ordinacija. Ukoliko i dalje niste sigurni postoji li neko rješenje za vaš individualni problem, kontaktirajte nas za najbolje rješenje koje vam možemo ponuditi kako bismo zajedno rješili vaš problem.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS G-D5Z5N1R77R