A-PRF & I-PRF tehnologija

A-PRF  je trombocitima bogati fibrin dobiven  iz pacijentove krvi. Sadrži velike količine trombocita i faktora rasta. koji su uključeni u zacijeljivanju rana neposredno nakon kirurških zahvata u ustima. Faktori rasta stimuliraju matične stanice za proizvodnju novog tkiva, što je brže moguće. To je razlog zašto trombocitima bogati fibrin  tako učinkovit u procesu ozdravljenja nakon zahvata.Trombociti +  koje se nalaze u PRF-u bogati su faktorima rasta. Nakon što se aplicira fibrin na ranu, faktori rasta stimuliraju angiogenezu tj. stvaranje novih krvnih žila i isto tako potiču rast nove kosti u koštanim defektima. Usljed toga rana je bolje prokrvljena što omogućuje bolju regeneraciju tkiva.

A-PRF aplikacija se sada široko koristi u zapadnom svijetu jer ubrzava proces ozdravljenja i zacijeljivanja nakon kirurških zahvata , te je u potpunosti siguran. Budući da se koristi vlastita pacijentova krv, prijenos infekcije nije moguć.

Prednosti A-PRF-a su:

1. Nizak rizak za infekciju – PRF fibrin se stavlja na ili u ranu nakon kiruršpkih zahvata te time osigura da u ranu ne može ući infekcija, smanjuje rizik od problema..

2. Ubrzano zacijeljivanje – PRF fibrin ubrzava zacijeljivanje rane zbog faktora rasta koje sadržava i to je presudno u bržoj regeneraciji tkiva. Ubrzano zacijeljivanje smanjuje rizik od naknadne ifnfekcije, komplikacija i nelagode.

3. Sigurnosti i udobnosti – Mogućnost infekcije je mala jer se koristi vlastita pacijentova krv, u ordinaciji se uzimaju mali uzorci krvi te se krv centrifugira kako bi dobili A-PRF.

Kako izgleda postupak A-PRF?

Stomatoog će procijeniti da li ste kandidat za A-PRF, pacijenti sa poteškoćama sa zgrušavanjem krvi ili pacijenti koji su pod antikoagulantom terapijom nažalost neće moći koristiti prednosti ovog sustava.

Mali uzorak krvi od 1-4 epruvete se uzima direktno u ordinaciji . Nakon toga se epruvete stavljaju u centrifugu, gdje se odvajaju plazma i fibrin od crvenih krvnih stanica. Cijeli proces je zaista brz (15 minuta), bezbolan i jednostavan. Odmah kod  šivanja rane, stomatolog će primijeniti PRF na kirurško područje u visokoj koncentraciji. To će ubrzati zacijeljivanje  i smanjiti količinu nelagode nakon operacije. Stomatolog će dati upute nakon operacije i eventualno recepta za lijekove protiv bolova prema potrebi.

Gdje se koristi A-PRF?

  • Koristi se kod vađenja zubi jer nakon zahvata mjesto vađenja brže zacijeljuje i oporavak je manje nelagodan.
  • Koristi se kod koštanih nadoknada (priprema za ugradnju implantata), nakon vađenja zuba, ako se planira postava zubnog implantata, mješanje umjetne kostu sa A-PRF omogućava izvrsne rezultate zacijeljivanja rane i očuvanja koštanih struktura kako se one nebi resorbirale (otopile) nakon vađenja
  • Koristi se kod ugradnje implantata kako bi se eventualno sanirali koštani defekti i pospješilo zacijeljivanje rane.
  • Koristi se kod parodontologije, kod kirurških zahvata čišćenja džepova oko zubi i nadoknada kosti.

Imate problem ili se želite naručiti na kontrolni pregled?


ne šaljemo spam našim pacijentima

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Privatna stomatološka ordinacija Dentus Perfectus

Lastovska 12/a,
10000 Zagreb, Hrvatska

info@dentusperfectus.hr
tel. +385 1 889 6869

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak
8:00h - 12:00h, 15:00h - 20:00h

Subotom i nedjeljom ne radimo.